Par saveta za brzo i lako uređivanje dvorišta

0
74
Par saveta za brzo i lako uređivanje dvorišta

Savršeno uređeno dvorište san je svakog od nas, a postizanje ovog cilja je i lakše nego što možda mislite. Dovoljno je uneti samo par izmena u dosadašnji način na koji održavate svoje dvorište i već ćete primetiti drastičnu razliku.

Najbitnije jeste da umete pravilno da održavate travnjak, a zatim i ostalo ukrasno bilje poput cveća, žbunja i drveća. Biljke zahtevaju određenu pažnju, ali uz savete koje smo u nastavku teksta pripremili za vas, možete biti sigurni da ćete za kratko vreme napraviti raj od svog dvorišta.

Pored toga, pripremili smo i praktične savete uz koje ćete postići maksimalnu udobnost u svom novom vrtu. Nastavite sa čitanjem i saznajte šta vam je sve potrebno za najlepšu oazu nadomak vašeg doma!

Pravilno održavanje travnjaka – sigurna karta do prekrasnog dvorišta

Prva stavka od koje treba da počnete jeste travnjak. On je najbitniji i najlepši deo jednog dvorišta, a ako je vaše zaraslo u visoku i neurednu travu, nikada neće moći da dostignete izgled kakav želite.

Najbitniji deo brige o travnjaku jesu košenje i zalivanje. Izaberite električne kosilice koje su lake za korišćenje i kojima ćete moći redovno da održavate svoj travnjak. Što češće kosite travu to će ona biti zdravija i gušća, ali takođe treba paziti da ne preterate.

Proleće i jesen zahtevaju najčešće košenje, kada se preporučuje da ga obavljate na svakih 5-6 dana, ali ne češće od dva puta u toku nedelje. Tokom leta, kada su padavine ređe te trava sporije raste, dovoljno je kositi je i na svakih 10-12 dana.

Što se zalivanja tiče, u periodima bez padavina savetuje se da svoj travnjak zalivate dva puta nedeljno. Najbolje vreme za zalivanje jeste rano jutro, pogotovo tokom leta, kako bi trava upila svu vodu pre nego što ona ispari na jakom suncu. Takođe, obavezno sačekajte da se trava osuši pre nego što počnete da je kosite.

Cveće je ukras bašte – odaberite mirisne leje očaravajućeg izgleda

Ukoliko želite da od svog dvorišta napravite predivan vrt, onda definitivno morate da se usredsredite na baštovanstvo, pre svega na sadnju cveća. Bez obzira da li je vaše dvoršite malo ili veliko, među širokim izborom različitih vrsta lako ćete pronaći onu koja će odgovarati vašim potrebama i ukusu.

Svi mi želimo da nam dvorište bude ukrašeno i mirisno tokom cele godine. Pažljivim odabirom cvetnih leja, postići ćete raskoš i šarenilo o kakvim ste oduvek maštali. Pre nego što se upustite u baštovanstvo, važno je znati da briga o cveću zahteva dosta znanja i truda, ali uloženo vreme i napor će vam se višestruko isplatiti.

Različito cveće zahteva posebne uslove, te prilikom odabira morate dobro promisliti. Na primer, begonija, hortenzija, lepi Jova i fuksija vole hlad, dok petunija, muškatla, cinija i lantana uživaju u jakom suncu.

Ukoliko želite baštu koja cveta tokom cele godine, razmotrite vrste kao što su hrizantema, baštenski karanfil, lepa kata, lavanda, ukrasna žalfija i plavi mauricijus. Ubedljivo najlepše zimsko cveće jesu orhideja, ciklama, kalanhoja i božićna zvezda.

Kreirajte savršeni baštenski kutak za opuštanje

Kada ste se pobrinuli za travnjak, cveće i svo ostalo rastinje koje jedan prostor čine vrtom, vreme je da napravite poseban kutak u kome ćete moći da uživate u pogledu na lepotu koju ste kreirali. Ovaj kutak biće odličan za popodnevni odmor ili porodična okupljanja tokom letnjih večeri.

Pre svega, odlučite se za kvalitetan baštenski nameštaj i odredite mesto na kome će se on nalaziti. Prilikom odabira nameštaja, obratite pažnju na njegovu izdržljivost, udobnost i dizajn. Postavite ga na mesto na kome ćete se osećati prijatno, na primer u senku nekog drveta.

Ovaj kutak možete dekorisati različitim ukrasnim jastucima, ćebadima i baštenskom rasvetom. Pustite mašti na volju i unesite elemente koji će doprineti vašoj udobnosti u njemu.

Obezbedite prostor za nesmetanu dečiju igru

Dvorište treba da bude raj za celu porodicu, a šta je veći raj za decu nego mesto na kome mogu da uživaju u aktivnoj igri?

Upravo iz tog razloga, nerophodno je da u svom vrtu obezbedite prostor koji će biti namenjen za dečiju igru. Kao što ste pronašli kutak u kome ćete postaviti baštenski nameštaj, tako je potrebno da jedan deo dvorišta namenite za igračke poput ljuljaški, klackalica i tobogana.

Takođe, dozvolite svojoj deci da trče i igraju se po travnjaku, i stazama između cvetnih leja, ne obraćajući preteranju pažnju na lepotu dvorišta. Ukoliko svojoj deci branite da se igraju u dvorištu u strahu da će narušiti njegov izgled, onda ono zapravo gubi svoju funkciju.

U redu je posvetiti se izgledu svog dvorišta, ali zapamtite – ono treba da bude mesto na kome će cela porodica uživati!