Nekoliko jednostavnih saveta za održavanje zdravlja respiratornog sistema

0
78
Nekoliko jednostavnih saveta za održavanje zdravlja respiratornog sistema

Zdravlje respiratornog sistema postala je jedna od glavnih tema sa početkom pandemije korona virusa, koji je kako smo imali prilike da vidimo napadao upravo ovaj deo organizma kod ljudi.

Pored toga, Srbija je jedna od zemalja u Evropi, koja sa približno 40% pušača od ukupnog broja stanovnika prednjači prema ovoj negativnoj statistici.

Rak pluća je nažalost postao veoma učestala pojava, ali su tu i druge respiratorne bolesti koje značajno utiču na kvalitet života kod ljudi. Nedovoljna edukovanost stanovništva, neredovne posete lekarima i nezdrav način života zajedno veoma škode zdravlju.

Pripremili smo nekoliko saveta kako i efikasno možete voditi računa o zdravlju respiratornog sistema.

Redovne kontrole i posete pulmologu sa pojavom simptoma

Redovne kontrole kod lekara su generalno važan način za održavanje zdravstvenog stanja stabilnim. Pored sistematskih pregleda, čiji je zadatak da preventivno i na vreme otkriju uzročnike bolesti u nastajanju, učestali simptomi bolesti su već alarmantno stanje kada je poseta lekaru neophodna.

lako ćete pronaći pulmologa u Nišu, Beogradu, Novom Sadu ili bilo kom većem gradu u Srbiji. Na vreme zakažite pregled, obavite pulomološki pregled i svakodnevno ponašanje prilagodite savetima lekara.

Učestali simptomi koji ukazuju da je poseta pulmologu neophodna jesu:

 • kašalj;
 • otežano disanje;
 • pojačano stvaranje sekreta;
 • zviždanje u plućima.

Preporučuje se poseta lekaru sa prvim učestalijim simptomima koji su navedeni, ali i za bilo šta što posumljate da može biti u vezi sa respiratornim sistemom. Pravovremeno otkrivanje i prevencija su glavni načini kako da bolest ili tegobe sasečete u korenu i podignete kvalitet života.

Duvanski dim protiv respiratornog sistema

Jedan od najvećih, ako ne i najveći protivnik respiratornog sistema jeste duvanski dim. Udisanjem dima, njegove čestice se apsorbuju u disajnim putevima i alveolama.

Negativan uticaj dima na disajne puteve:

 • gornji disajni putevi gube trepetiljke i dolazi do hipertrofije sluznice;
 • kod perifernih disajnih puteva javljaju se upale, uvećano lučenje sekreta, uništavaju alveole, dolazi do promene epitela;
 • duvanski dim pojačava alergijske reakcije.

Bolesti koje se najčešće javljaju kao posledica upotrebe duvanskog dima jesu: upala pluća, rak pluća, bronhitis i druge.

O negativnim posledicama duvanskog dima moraju brinuti i nepušači koji borave u društvu pušača – pasivni pušači! Istraživanja su pokazala kako nepušač udahne istu količinu dima srazmernu jednoj cigareti, ako oko njega 4 osobe zapale cigaru.

Naročito se apeluje na roditelje sa malom decom u razvoju da pripaze gde konzumiraju duvan, s obzirom da se zadržava čak 8 sati u vazduhu nakon ugašene cigarete.

Kvalitetna ishrana za bolji rad respiratornog sistema

Ostavljanje duvanskog dima jeste prvi korak ka zdravijem respiratornom sistemu, ali i ishrana takođe ima uticaja na bolji kvalitet rada pluća.Kvalitetna ishrana i odabir određenih namirnica utiču na ostvarivanje boljih uslova za disanje i celokupan rad sistema za unos kiseonika i izbacivanje ugljen-dioksida.

Za vas smo odvojili i nekoliko namirnica koje možete implementirati u svoju ishranu, sa ciljem poboljšanja stanja u respiratornom sistemu:

 • voda – čista voda obezbeđuje efikasan protok krvi do i od pluća;
 • beli i crni luk – pomažu boljem radu srca i pluća. Beli luk je poznat i kao prirodni lek za borbu protiv upala, dok takođe njegovo sirovo konzumiranje smanjuje mogućnost za pojavom raka;
 • đumbir – eliminiše zagađivače iz pluća i odčepljuje prolaze za vazduh;
 • kurkuma – sadrži kurkumin, koji podstiče uništavanje ćelija raka i ublažava simptome astme;
 • bundeva – prepuna antioksidanata značajnih u borbi protiv raka pluća;
 • grejp – savršen pomoćnik u čišćenju pluća nakon prestanka pušenja;
 • cvekla – pune su nitrata značajnih za opuštanje krvih žila i ublažavanje krvog pritiska;
 • paprika – uloga na respiratorni sistem je posredna, s obzirom da velika količina vitamina C deluje kao antioksidans za čišćenje i jačanje organizma, što je pušačima svakako potrebno;
 • paradajz – sadrži likopen, koji je karotenoidni antikosidans, izuzetno povoljan za kvalitetniji rad pluća;

Nekoliko praktičnih saveta

Fizičke aktivnosti su nešto što nikada ne može škoditi, posebno kada se radi o kvalitetu rada pluća. Za one koji nisu ljubitelji čak ni umereno intenzivnog vežbanja, preporučuje se šetnja od 30-ak minuta na čistom vazduhu, i to barem 5 puta nedeljno.

Odlične su i vežbe za disanje koje pomažu otvaranju disajnih puteva. Udahnite duboko, zadrtite vazduh nekoliko sekundi i zatim duboko izdahnite. Ovo možete praktikovati nekoliko puta na svakih sat vremena.

Održavajte svoj dom urednim i čistim, a naročito obratite pažnju na tepihe, gde se taloži ogroman broj mikroorganizama. Preporučuje se usisvanja 2 – 3 puta nedeljno!

Vodite računa o instalacijama unutar vašeg doma i potencijalnim isprarenjima, a posebno kada kuvate na plin.

Ovlaživači vazduha zahtevaju redovno čišćenje, kao što je i klimama potrebno menjanje filtera. Ne dozvolite da ove pomoćne naprave za bolji kvalitet života učine upravo suprotno.

Više vremena u prirodi i što dalje od uzročnika emisije štetnih gasova, poput fabrika jesu svakako nešto što bi vam svako preporučio.

Kvalitet rada respiratornog sistema nikako nije tema koju bilo kod od nas može shvatiti kao bezazlenu. Ustalite dobre životne navike koje smo i sami preporučili u tekstu i primenjujte ih redovno. Svakako će biti dobra polazna osnova za odličan rad pluća i celog respiratornog sistema!