Zašto dolazi do rane menstruacije?

0
205
Zašto dolazi do rane menstruacije?

Rana menstruacija predstavlja pojavu kada menstrualno krvarenje nastupi ranije u odnosu na očekivani datum, odnosno kada imate dve menstruacije u jednom mesecu. Menstruacija je prva faza menstrualnog ciklusa kada dolazi do krvarenja jer jajna ćelija nije oplođena usled čega organizam odbacuje zadebljanu sluzokožu materice.

Nakon menstruacije nastupa druga faza menstrualnog ciklusa odnosno folikularna faza koja predstavlja pripremu tela za ovulaciju. U ovoj fazi nivo hormona raste a sluzokoža materice se zadebljava. Nakon toga nastupa faza ovulacije kada se jajna ćelija oslobađa iz jajnika radi oplodnje.

Ukoliko jajna ćelija nije oplođena nastupa lutealna faza menstrualnog ciklusa. U ovoj fazi neoplođena jajna ćelija se apsorbuje u telo, nivo hormona opada a sluzokoža materice se raspada što izaziva krvarenje odnosno početak sledeće menstruacije.

Kod rane menstruacije sve faze menstrualnog ciklusa su poremećene u svom ritmu i treba utvrditi razlog zašto dolazi do toga. Ti razlozi mogu biti različiti, neki su uzrokovani životnim okolnostima a neki mogu biti posledica ozbiljnih zdravstvenih poremećaja.

Rana menstruacija u pubertetu i perimenopauzi

Rana menstruacija u pubertetu i perimenopauzi je dosta česta. Pubertet označava početak reproduktivnog perioda a perimenopauza početak menopauze odnosno kraja reproduktivnog perioda. U oba slučaja nivo hormona može varirati što može imati za posledicu da menstruacija porani ili zakasni.

Ukoliko ovakvo stanje traje duži vremenski period, potrebno je posetiti lekara. Osim poremećaja u ritmu ciklusa, menstrualno krvarenje može biti manje ili veće u odnosu na normalno a ukoliko je praćeno bolnim grčevima ili drugim tegobama, posebno u periodu perimenopauze, izabrani lekar će prepisati odgovarajuću terapiju.

Rana menstruacija kao posledica životnih okolnosti

Rana menstruacija može nastupiti ukoliko se izloženi jakom stresu, promenili ste uobičajeni životni ritam ili rutinu, bavite se profesionalno sportom ili imate velike fluktacije u telesnoj težini.

Svaka žena je barem jednom u životu doživela da dobije menstruaciju pre očekivanog datuma usled izloženosti nekoj stresnoj situaciji. Isto važi i za promenu uobičajene rutine, recimo ako se otputovali u neko mesto sa drugačijom klimom i nadmorskom visinom.

Takođe, ukoliko upražnjavate jake i intenzivne vežbe ili se profesionalno bavite sportom, to može dovesti do disbalansa reproduktivnih hormona i za posledicu imati ne samo ranu menstruaciju veći i njeno kašnjenje ili potpuni izostanak.

Ukoliko držite dijetu ili imate velike oscilacije u težini, često se gojite se i mršavite, to takođe može izazvati promene u ritmu menstrualnog ciklusa i pojavu rane menstruacije.

Rana menstruacija kao posledica upotrebe lekova

Lekovi za razređivanje krvi, tzv. antikogulansi mogu uticati na menstruaciju na različite načine. Menstrualno krvarenje se može produžiti i biti obilnije. Antikogulansi se prirodno oslobađaju tokom menstruacije kako bi pomogli u stanjivanju sluzokože materice tako da krv može da otiče iz vagine. Uzimanje lekova za razređivanje krvi može ubrzati proces i dovesti do pojave rane menstruacije.

Takođe, lekovi za kontrolu rađanja, uključujući pilule za kontracepciju, tablete za “dan posle” i intrauterini ulošci (spirale) mogu izazvati menstrualne nepravilnosti tokom prva dva ili tri meseca. Neželjeni efekti uključuju neredovne menstruacije, svakodnevno tačkasto krvarenje ili ranu menstruaciju.

Rana menstruacija uzrokovana medicinskim stanjima

Rana menstruacija može biti posledica određenih zdravstvenih poremećaja kao što su:

  • Polno prenosive bolesti – klamidija i gonoreja
  • Sindrom policističnih jajnika
  • Endometrioza
  • Dijabetes
  • Bolesti štitne žlezde

Nabrojane bolesti mogu različito uticati na menstrualni ciklus, uključujući i pojavu rane menstruacije. U svakom slučaju, ove promene ne treba ignorisati već potražiti lekarsku pomoć na vreme kako bi se izbegle eventualne zdravstvene posledice.