Saveti i trikovi za čišćenje pegle

0
103
Saveti i trikovi za čišćenje pegle

Pegla je jedan od malih kućnih aparata koji su neophodni svakom domaćinstvu. U samo par poteza, pegla čini da svi izgužvani odevni predmeti ponovo izledaju uredno i lepo. Međutim, ako vam se nekad desilo da uključite peglu na jaku temperaturu i za njenu ploču se zalepi komad tkanine, znate koje mučenje predstavlja čišćenje.

Još gori scenario se dešava ako peglu ne očistite odmah, nego pokušate da prepeglate još neki odevni komad već uprljanom pločom. Dodatne čestice tkanine se zalepe za nagorela mesta i pegla izgleda tako da biste je najradije bacili i kupili novu.

Naravno, nije neophodno da kupujete novu peglu svaki put kada postojeća doživi “nezgodu”. U nastavku teksta vam otkrivamo kako očistiti peglu bez da oštetite ploču za peglanje, bilo da je metalna ili keramička. Neće vam biti potrebna skupa sredstva za čišćenje – sastojke verovatno već imate u vašem domaćinstvu. Sledite naša uputstva i uklonićete sva zaprljanja za tili čas!

Rastvorite paracetamol na vrućoj ploči pegle

Jedan od najboljih trikova za čišćenje pegle sa izgorelim ostacima je prilično neočekivan: Paracetamol, lek za snižavanje telesne temperature. Ne morate nužno koristiti ovaj lek – bilo koja tableta acetaminofena će poslužiti.

Uključite peglu na najvišu temperaturu. Kada se zagreje, pritisnite tabletu direktno na zagorelo mesto. Tableta će se istopiti i pretvoriti u gel koji rastvara zagorele ostatke. Koristite vlažnu krpu ili papirni ubrus da očistite podlogu i ponovite po potrebi dok se nečistoća u potpunosti ne ukloni.

Važno je da zaštitite prste, naravno, kako se ne biste opekli, stoga nosite rukavice za rernu kada koristite ovu metodu. Međutim, ne pokušavajte da držite tabletu kleštima ili pincetom – ako vam alat prokliza ogrebaćete ploču pegle, a za ogrebotine nemamo trik. Samo nosite nešto što će vam zaštititi ruke i isprobajte ovaj recept.

Napravite pastu za čišćenje sa sodom bikarbonom

Soda bikarbona je čudotvorac koji čisti sve, od zaprljane rerne do mašine za pranje veša ili sudova. Takođe može jednako uspešno spasiti vašu peglu.

Napravite pastu za borbu protiv nečistoća na pegli sa samo dve kašike sode bikarbone i jednom kašikom vode. Pažljivo utrljajte pastu po ploči pegle, ali pokušajte da soda bikarbona ne uđe u otvore za paru. Ako vam pasta bude upala u otvore za paru, obavezno ih očistite… što nas dovodi do sledećeg saveta za čišćenje pegle.

Koristite štapić za uši da očistite otvore za paru

Pamučni štapići su savršen alat da zaista uđete u otvore za paru i očistite ih. Umočite ih u destilovano belo sirće pre nego što ih ubacite da biste poboljšali moć borbe protiv prljavštine.

Potopite peškir u sirće

Još jedan efikasan način da koristite sirće za čišćenje duž metalne ploče pegle je da natopite peškir u sirće, a zatim postavite peglu na peškir, sa pločom okrenutom nadole. Ostavite da odstoji 30 minuta i obrišite je. Trebalo bi da bude kao nova!

Ova metoda je posebno korisna ako je metalnu ploču vaše pegle zahvatila korozija (rđa).

Dodajte sirće u rezervoar za vodu

Ako imate peglu na paru, drugi način da očistite otvore za paru je da napunite rezervoar za vodu mešavinom destilovanog belog sirćeta i vode, u razmeri 1:1 (iste količine oba sastojka). Zatim uzmite staru krpu ili peškir, ispeglajte je, dok pritiskate dugme za izbacivanje pare.

Ostaci će izaći iz otvora zajedno sa sirćetom.

Peglajte preko novina i soli

Verovali ili ne, so i novine takođe mogu obaviti posao. Okrenite peglu na najtopliju postavku i položite novine na dasku za peglanje. Pospite dobru količinu soli preko novina i peglajte preko soli kružnim pokretima. Ako nemate pri ruci novine, možete koristiti smeđu papirnu kesu iz bakalnice – ona ​​funkcioniše jednako dobro.

Koristite kockice leda i plastični nož da uklonite otopljenu plastiku

Ako vaša pegla dođe u kontakt sa plastikom, plastika će se rastopiti, što će napraviti dosta nereda. Međutim, ne očajavajte, imamo recept koji će vas spasiti muka sa peglom.

Čim vaša pegla dođe u kontakt sa plastikom, isključite je i ostavite da se ohladi. Napunite metalnu posudu ili tiganj kockicama leda i stavite ploču pegle na led da se plastika brzo stvrdne (možete preskočiti ovaj korak ako je plastika već očvrsnula na hladnom metalu).

Sada uzmite plastični nož i ostružite plastiku, a zatim obrišite površinu sprejom koji sadrži sirće ili vlažnom krpom. Veoma je važno da skinete plastiku pre nego što ponovo upotrebite peglu – inače će se plastika na kraju istopiti na vašoj odeći.

Podesite peglu na nisku temperaturu i oribajte je pomoću maramica za sušilicu

Ovo je najjednostavnije: istrljajte ploču pegle maramicama za sušilicu dok je pegla na najnižem nivou. Čim se maramica za sušilicu previše zagreje, bacite je i posegnite za drugom. Ponavljajte dok pegla ne bude čista.

Koristite sredstvo za uklanjanje laka za nokte da rastvorite ostatke

Poslednji savet kako da očistite peglu: Koristite sredstvo za uklanjanje laka za nokte! Uzmite vatu i umočite je u aceton. Koristeći rukavicu za rernu, prevucite vatu duž površine vruće pegle. Za kratko vreme će rastvoriti ostatke. Ako koristite ovu metodu čišćenja pegle, poželjno je da to uradite napolju, kako ne biste (bilo vi ili vaša porodica i kućni ljubimci) udisali hemijska isparnja.

Nadamo se da ćete isprobati neki od naših saveta, ako vam se desi nezgoda tokom peglanja. Više korisnih trikova o poslovima u domaćinstvu možete pronaći na kako-zašto, uz obilje zabavnog i zanimljivog sadržaja.