Saveti za korišćenje i održavanje slušnih aparata

0
122
Saveti za korišćenje i održavanje slušnih aparata

Mislite da imate oštećenje sluha?

Ne brinite, niste jedini.

Oštećenje sluha nije retko stanje, posebno kod osoba koje pređu 65. godinu života i ukoliko i vas zadesi, ne treba da budete obeshrabreni.

Naprotiv, kada pronađete idealan prvi aparat za sluh, zasigurno ćete biti oduševljeni što ponovo čujete neke od zvukova koje dugo niste mogli.

Vaš prvi slušni aparat može biti veliki izazov, od privikavanja na uređaj za sluh, preko zamene baterija za slušni aparat, pa sve do svakodnevnog održavanja i čuvanja aparata.

Ukoliko ste upravo kupili prvi slušni aparat ili smatrate da imate oštećen sluh i da vam je slušni aparat potreban, nastavite da čitate naš tekst i pronađite korisne informacije koje će vam olakšati svakodnevicu!

Oštećenje sluha nije retkost

Kako bismo započeli priču o slušnim aparatima, potrebno je prvo da se upoznamo sa oštećenjem sluha, te ohrabrimo sve koji smatraju da imaju određeni stepen oštećenja, da posete lekara i provere sluh.

Da li ste primetili da slabije čujete u bučnim prostorijama, teže razumete izgovorene reči prilikom razgovora, čini vam se da sagovornik mrmlja ili vam je zvuk prigušen?

Ovo su samo neki od simptoma oštećenog sluha i ukazuju da je vreme da odete kod lekara i uradite jednostavan pregled.

Oštećenje sluha u modernom dobu nije retkost, iako se o njemu retko priča. Zanimljivo je da čak jedna od šest osoba ima neki oblik oštećenja, odnosno problema sa sluhom.

Kako uvo stari, tako se i njegova funkcionalnost smanjuje, te ovo stanje nije neobično. Ukoliko smatrate da imate određeni stepen oštećenja sluha, jednostavnim pregledom to možete i potvrditi, a nakon toga, ukoliko je potrebno, dobićete preporuku lekara za korišćenje slušnog aparata.

Ne brinite – rukovanje aparatom za sluh veoma je jednostavno kada vam jednom uđe u rutinu. Za početak je naravno važno da odaberete idealan aparat za sluh za sebe.

Odabir slušnog aparata

Danas na tržištu možete pronaći nekoliko inovativnih slušnih aparata različitih karakteristika i izgleda.

Slušni aparati mogu biti zaušni, kanalni ili kombinovani. Kanalni slušni aparati poznati su i kao nevidljivi, budući da se nalaze u samom uhu, te se spolja jedva primećuju.

Pouzdani poizvođači i lideri na tržištu redovno unose inovacije, te proizvode aparate izvanrednih funkcionalnosti. Sa ovakvim uređajima, spoljašnji zvukovi se odlično razlikuju, dok su oni važni naglašeni, a pokazali su se i kao sjajno rešenje za sve koji imaju problema sa zujanjem u ušima.

Predlažemo vam da se posavetujte se sa stručnjacima i probate više modela aparata i na taj način odaberete model baš po vašoj meri.

Pažljivo rukujte sa aparatom

Prvi slušni aparat zasigurno će vam biti nepoznanica. Može se desiti da zaboravite na njega, a sa druge strane možete biti i previše zaštitnički nastrojeni prema njemu.

Obe situacije mogu da budu potencijalni problemi. Kada zaboravite na slušni aparat, nepažnjom ga možete oboriti, zakačiti, pokvasiti ili oštetiti na drugi način.

U slučaju da previše brinete o njemu, biće vam neugodno i nećete biti opušteni, što naravno nije cilj ovih aparata. Stoga je važno da naučite da rukujete njime i pravilno ga koristite.

Neki od saveta koji će vam u početku biti najkorisniji su:

  • Koristite svoj slušni aparat što više možete. U početku će biti izazovno, ali ćete se vremenom navikavati na nove zvukove koje ponovo čujete.
  • Čuvajte svoj aparat na sigurnom mestu kada ga ne koristite. Vaš uređaj za sluh obavezno skinite pre tuširanja i spavanja i odložite na sigurno mesto van domašaja dece i kućnih ljubimaca.
  • Beležite svoje iskustvo, poteškoće koje i dalje imate sa aparatom i sve što bi bilo korisno prilikom naredne posete stručnjacima.

Saveti za svakodnevno održavanje aparata za sluh

Da li znate kako da održavate svoj aparat kako bi on odlično funkcionisao?

Neki od osnovnih pravila su da ga ne izlažete visokim temperaturama, ostavljate na suncu, kao i u kolima tokom vrelih dana.

Takođe, ne smete ga kvasiti i izlagati hemikalijama i kozmetičkim preparatima poput farbi, lakova za kosu, šampona, losiona za sunčanje, sprejeva protiv insekata, itd.

Redovno održavajte higijenu vašeg ušnog kanala, a aparat čistite specijalnim sredstvima namenjenim za to. Nemojte koristiti alkohol niti sredstva na bazi alkohola, već za površinsko čišćenje koristite suvu krpicu.

Nakon kupovine informišite se o tipu baterija pomoću kojih aparat funkcioniše i menjajte ih nakon preporučenog perioda, ili kada primetite da često pojačavate zvuk aparata i da su vam zvukovi nešto prigušeniji. Kada uočite problem sa slušnim aparatom – nemojte ga sami rešavati – stručnjaci će ipak najbolje znati šta da urade u datoj situaciji. Slušni aparat je složen uređaj, te sve popravke prepustite ovlašćenom servisu.

Od trenutka kada kupite aparat, primenjujte ova pravila i vremenom ćete se navići na njih, te će vas vaš novi aparat dugo služiti!

Nadamo se da vam je naš tekst bio zanimljiv i pružio korisne informacije uz koje će korišćenje i održavanje aparata za sluh biti jednostavnije. Za kraj ćemo dodati da birate pouzdane proizvođače i kompanije sa tradicijom koje imaju stručan kadar i kvalitetne slušne aparate, kako biste bili zadovoljni na duge staze i unapredili vaš sluh na najbolji način.