Search for content, post, videos

Koliko hemikalija koristite u svom domaćinstvu?

hemikalija koja steti zdravlju
hemikalija koja steti zdravlju

hemikalija koja steti zdravlju

Hemikalija u svakodnevnici ima više nego previše, u porastu je broj istraživanja i studija koje pokazuju koliko je korišćenje hemijskih sredstava štetno za zdravlje ljudi.

Problemi sa kožom su veoma česta pojava kako kod dece tako i kod odraslih.

Ekcem je postao bolest novog veka, iako je dokazano da je delimično uslovljen genetikom, ogroman uticaj na razvijanje ove bolesti ima i svakodnevna izloženost raznim hemijskim supstancama.

U sredinama gde je industrija razvijenija i higijenske navike podrazumevaju eksesivno korišćenje sapuna i kozmetike za telo prisustvo ove bolesti mnogostruko je veće. Lečenje ekcema je veoma dugotrajan i naporan proces, pa je korisnije i efikasnije promeniti način tretiranja kože i održavanja čistoće u kući.

 Soda bikarbona

Magični prašak koji ima višestruki pozitivni efekat na opšte zdravlje ljudi. Kao sredstvo za čišćenje može da se koristi na bilo kojoj površini u kući. U kuhinji za brisanje svih površina koristite mešavinu ¼ šolje sode bikarbone rastvorene u 1l tople vode. Bićete zadivljeni efektom, a vi i vaša deca nećete udisati isparenja otrovnih hemikalija. Soda bikarbona može da se koristi i umesto praška za veš, vaša odeća  neće imati miris parfema već svežeg pamuka, ali na taj način poštedećete kožu ukućana apsorpcije štetnih materija iz garderobe.

Kokosovo ulje

Predivan dar prirode, zahvaljujući svom bogatom izbalansiranom sastavu sjajan efekat ima jednako u spoljnoj i unutrašnjoj upotrebi. Najbolja je zamena za sve bebi losione, odlično tretira temenjaču i može da se koristi umesto kapi za nos. Ono bi trebalo da bude u čvrstom stanju, osim ako temperatura na kojoj se drži prelazi 27 stepeni. U oba slučaja može da se koristi kao kozmetičko sredstvo. Kada želite da ga koristite za otčepljenje nosa, stavite grudvicu veličine mladog graška, tvrdog ulja na ulaz nozdrve.

Sirće umesto omekšivača za veš

Omekšivači za veš su praktično tekući otrov, koji ulaze u proces  u završnoj fazi ciklusa mašinskog pranja. Koža upija i metaboliše više nego što je moguće zamisliti, i zbog toga treba biti ekstremno obazriv sa sredstvima kojima je tretiramo. Istraživanja kanadskih studenata medicine iz Kalgarija, potvrdila su da 70% dece sa ekcemom dolaze iz porodica u kojima se koristi invazivni omekšivač. Predlog je da, umesto omekšivača u mašinu sipate jednaku količinu najobičnijeg belog sirćeta. Ono će da ukloni ostatke praška, mokar več će da miriše na sirće, međutim kada se osuši, miris će potpuno da ispari.

Sačuvajte zdravlje svoje porodice uz ove jednostavne trikove, jer koža nije samo spolja, već je i “iznutra”.