Saveti za uređenje modernog doma

0
40
Saveti za uređenje modernog doma

Na prvi pogled, smišljanje izgleda našeg prvog doma može da se učini kao mukotrpan posao koji je najbolje ostaviti profesionalcima, ali uz malo istraživanja i uz pomoć ovog teksta možete postati glavni dizajner za svoj enterijer i nparaviti dom po svojoj meri.

Kako osmisliti svoj dom?

Kako se prodaja stanova u Beogradu i drugim mestima u Srbiji povećava sve je lakše pronaći primere već realizovanih modernih domova koji mogu da vas inspirišu.

Takođe možete proveriti šta postoji od modernih stanova za iznajmljivanje i ako ste u mogućnosti, posetiti ih. U slučaju da se spremate da izdajete stanove, ovo će vam takođe pokazati koliko se moderni domovi cene i koliko se izdaju.

Naravno, internet je mnogo veći od par sajtova za nekretnine pa se uvek preporučuje da se pregleda više sajtova za uređenje enterijera a jedan od najpopularnijih sajtova za ovakve ideje jeste Pinterest. Ovde ćete naći svakakva rešenja ali pripazite da ne preterate sa razgledanjem.

Šta podrazumeva moderan dom?

Kada se priča o dizajnu modernih domova uglavnom se stavlja akcenat na funkciju koju prati forma. Zbog svih novih materijala koji su se u pojavili u prethodnim decenijama došlo je do promene dizajna gde se sada linije pojednostavljuju, prozori su veći a krovovi spušteniji.

Što se tiče boja, zidove modernih domova krase mirne nijanse sive ili bele boje uz po koji momenat jarkih nijansi crvene žute ili plave. Ovde se treba voditi pravilom koje nalaže da svetle nijanse povećavaju a tamne smanjuju prostor.

Nameštaj bi trebao da bude jednostavan sa jasnim fokusom na ivicama i linijama. U skladu sa tim se takođe predlažu i neki industrijski elementi od čelika ili drugih metala. Nameštaj ne mora nužno da bude uparen ali treba gledati da se slaže po nekim parametrima.

Jedan od ključnih segmenata ovakvog dizajna se odnosi na princip ,,manje je više’’ koji podrazumeva da se oslobodimo nepotrebnih stvari kao što su komode ili ormani, i da se okrenemo kreativnijim rešenjima za odlaganje naših stvari. To može da se odnosi na vertikalno uređenje, gde se gleda da nameštajem idete u visinu, na odabir multifunkcionalnog nameštaja kao što je krevet ili sto na izvlačenje, ili na korišćenje stvari van svoje namene. Na primer, iskoristiti stare merdevine kao policu za knjige i slično.

Glavna reč koju koristimo kad pričamo o modernom domu jeste ,,prostor’’. Svi ovi detalji zajedno teže da kreiraju otvoren i svetao prostor gde možete slobodno da se krećete bez nepotrebnog sudaranja ili zaobilaženja.

Koji su mogući stilovi?

Jedan od mogućih izbora je industrijski stil uređenja koji podrazumeva da ostavite stan u, naizgled, nezavršenom stanju. To znači da ostavite cigle i neke od instalacija vidljivim na zidovima ili plafonu. Kod ovakvih stanova dominira recikliran nameštaj i nameštaj od metala.

Najpopularniji stil koji je poznat svima jeste minimalizam koji se diči svojom jednostavošću kako se nameštajem, tako sa bojama. Kod minimalizma se pravilo ,,manje je više’’ dovodi do svog maksimuma a akcenat stavlja na dobar kvalitet nameštaja koji će potrajati.

Ukoliko vam se ne sviđa neki konkretan stil, možda je najpametnije odlučiti se za eklektički pristup koji vam dozvoljava da kombinujete rustično sa modernim. Iako ovaj stil može da bude malo zahtevan kada u pokušajima da sve da ukombinujemo, rezultat može da bude izuzetno jedinstven stan koji će biti odraz vaše ličnosti.

Kako detalji slažu prostor?

Privlačnost modernih domova dosta zavisi od raznih detalja koji im daju krajnji pečat. Tepisi su jedan ključan detalj jer vam dozvoljavaju da odvojite zone u većim prostorima i dobijete posebne celine.

Zidovi bi uglavnom trebali da su slobodni i vidljivi ali po koja slika ili dekoracija nisu na odmet. Ogledalo (ili više njih) je takođe bitan element koji dodatno reflektuje svetlost i čini vaš dom vizuelno prostranijim.

Nikako nemojte zanemariti moć osvetljenja koje može skroz da promeni dojam vašeg doma. Podna lampa ili zatamljeno svetlo uz pametan izbor vrste i boje sijalica će vam dozvoliti da sa lakoćom menjate atmosferu po vašem izboru.

Nešto što ne sme da se izostavi su biljke i voće koje možete da izložite. Pored činjenice da balansiraju vazduh u prostorijama, biljke svojom zelenom boju uvode svežinu u dom a voće je tu da vam pozajmi svoje kolorističke vibracije.

Predlozi za kraj

Vaš lični životni stil i potrebe su najbitnije pri osmišljavanju modernog doma. Vaše navike i ličnost su ono što će diktirati izgleda stana. Raspored, boje i udobnost imaju uticaj na vaše mentalno zdravlje pa ih iz tog razloga treba ozbiljno shvatiti i dobro razmisliti o izboru. Nemojte se plašiti da kombinujete ali pazite da ne preterate sa kontrastima, takođe pazite koje trendove pratite i pokušajte da nađete balans.

Ako niste sigurni ili ne možete da zamislite kako bi izgledao vaš dom, možete da uzmete olovku da nacrtate prostor, da se igrate sa kolažima ili da iskoristite neke besplate programe i aplikacije za dizajniranje enterijera kao što je Room Planner 3D.