Najčešći problemi sa zdravljem kod pasa i kada posetiti veterinara?

0
66
Najčešći problemi sa zdravljem kod pasa i kada posetiti veterinara?

Najbolji prijatelji u potpunosti zavise od nas, a oslanjaju se na našu pouzdanost i odgovornost u svakom trenutku svog života. Za svu sreću i radost koju donose u naš dom, oni svakako zaslužuju i maksimalnu brigu i posvećenost. Osim redovnih šetnji, igre i pažnje koju im treba posvetiti, psi zahtevaju i danonoćnu brigu o zdravlju.

Ali kako da znamo da im je potrebna pomoć, kada ne mogu to da iskomuniciraju sa nama? 

Da bismo odgovorili na ovo pitanje koje je značajno svakom vlasniku psa, istražili smo koji su to najčešći problemi sa zdravljem kod pasa, kako ih prepoznati i zbog čega je važno pronaći što pouzdanijeg veterinara. Sve važne informacije koje smo spremili za vas, čekaju vas u nastavku teksta!

Pouzdani veterinar je “pola zdravlja” ljubimca

Pre nego što otkrijemo najčešća oboljenja i zdravstvene tegobe pasa, istaći ćemo značaj pronalska što boljeg veterinara. Baš kao vaš lični odabrani lekar, pouzdanost veterinarske ordinacije koju odaberete garantuje da će vaš pas u slučaju potrebe biti odlično tretiran.

Veterinara birajte preko preporuke i iskustva drugih ljudi – tako ćete biti najsigurniji u njegovu posvećenost. Sa njim treba da ostvarite kontakt još dok je vaš pas štene, a zatim mu prepustite brigu o zdravlju kada god za tim ima potrebe.

Najčešći problemi sa zdravljem kod pasa i kako ih prepoznati?

Izdvojili smo pet najčešćih tegoba i bolesti kod pasa, kao i njihove simptome. Ovo će vam pomoći da lakše prepoznate da je vreme da pozovete veterinara i tako pomognete svom krznenom prijatelju.

Istaći ćemo da je učestalost zdravstvenih problema umnogome određena i rasom psa, ali smo pokušali da generalizujemo probleme i izdvojimo one bolesti koje su se ispostavile kao karakteristične za skoro svaku rasu kuce.

Ako želite da se informišete temeljnije, preporučujemo da kupite priručnik o rasi vašeg psa, i tu ćete videti na šta sve treba da obratite pažnju. Osim toga, konsultujte vašeg veterinara – on će najbolje znati da navede na šta se treba fokusirati u odnosu na rasu, zdravstveno stanje, životni stil, starost i pol vaše kuce.

Artritis – čest zdravstveni problem sa kostima kod mnogih kuca

Artritis pse pogađa kao zapaljenje zglobova i kostiju i vrlo je često oboljenje kod odraslih pasa, u podmaklom životnom dobu. Ovo stanje može izazvati bol, koji sprečava psa da normalno hoda i radi druge fizičke aktivnosti.

Srećom, ako prepoznate da vaša kuca ima problem sa hodom ili cvili od bolova, pa je odvedete kod veterinara koji može da dijagnostifikuje artritis, ovo stanje može se vrlo uspešno lečiti lekovima, fizioterapijom, kao i kućnom terapijom koju će vam veterinar prepisati. Postoje i načini prevencije artritisa kod pasa, pa se konsultujte sa veterinarom na vreme oko toga šta možete uraditi..

Gojaznost – bolest karakteristična za pse u modernom dobu

Da li ste znali da istraživanja procenjuju da je skoro 60% pasa gojazno? Gojaznost važi za bolest modernog čoveka, a isto važi i za njegovog najboljeg prijatelja. Nedovoljno fizičke aktivnosti, kao i loša i prekomerna ishrana glavni su krivci.

Najbolji način da izbegnete da i vaš pas postane gojazan, jeste da mu obezbedite zdravu ishranu, u umerenim količinama, kao i redovnu šetnju. Ukoliko za to imate vremena – i trčanje sa psom učiniće čuda za njegovo zdravlje! Psi imaju ogromnu energiju, koju treba potrošiti!

Stomatološki problemi učestali kod svih rasa pasa

Stomatološki problemi kod pasa variraju, ali su karakteristični za sve rase, pa i mešance. Procenjuje se da je čak oko 80% pasa sklono stomatološkim problemima i dok je mlađe od samo dve godine! Upala desni je najčešća, ali svakako se mogu javiti i drugi, najrazličitiji problemi sa zubima i vilicom.

U nekim slučajevima, zubi psa mogu da postanu tako puni bakterija da ih samo hirurški zahvat može spasiti. Probleme sa zubima možete da prepoznate po krvarenju desni, po lošem zadahu i otežanim žvakanjem hrane, a prevenirate ih negom i dobro održavanom higijenom.

Alergije – prepoznajte alergiju kod psa na vreme

Kožne alergije su mnogo češće od alergija na hranu kod naših četvoronožnih prijatelja.

Koja god vrsta alergije bila – ona se mora tretirati na odgovarajući način. Ako primetite probleme sa stolicom posle određene vrste hrane kod psa – možete biti gotovo potpuno sigurni da je u pitanju alergija na određeni sastojak, ali svakako tražite potvrdu od veterinara.

Kožne alergije prepoznaćete po crvenom osipu, čestom češanju, ili tufnama na koži psa. U tom slučaju, obavezno odmah odvedite kucu kod njenog doktora.

Paraziti – sprečite, ne lečite

Krpelji i gliste – najveći neprijatelji svakog psa!

Postoje tretmani koje veterinari preporučuju kao prevenciju za krpelje, a mi vam savetujemo da ih obavezno poslušate, jer ovi paraziti ne samo da su dosadni, već mogu biti i prenosioci bolesti! Kada je reč o glistama, one su najčešće kod štenaca i zahtevaju momentalnu intervenciju veterinara, jer mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme kod kuce!

Simptome glisti videćete ako uočite gliste u stolici psa, ako vaš pas gubi apetit i kilažu, ili ga muče česte dijareje i povraćanje.

Uz ove savete, sigurni smo da ćete na vreme prepoznati simptome najčešćih zdravstvenih problema kod svog ljubimca, pa blagovremeno i reagovati na njih radi lečenja. Srećno!