Vodič kroz zdravu trudnoću u prvom trimestru

0
24
Vodič kroz zdravu trudnoću u prvom trimestru

U trenutku kada saznate da ste u drugom stanju, životni tok počinje da poprima potpuno drugačiji smer. Kako beba raste, tako se i vaše telo i um suočavaju sa velikim promenama, pa se ovo razdoblje s pravom naziva drugo stanje. Adekvatno informisanje uz konsultacije sa svojim doktorom umnogome mogu pomoći da žena što lepše i bezbrižnije prođe kroz trudnoću.

Rani znaci trudnoće

Svaka žena je drugačija, pa tako i njihova iskustva trudnoće. Nema svaka žena iste simptom. Može se čak desiti da imaju različite simptome u prvoj i drugoj trudnoći. Takođe, pošto rani simptomi trudnoće često oponašaju simptome koji se mogu osetiti neposredno pre i tokom menstruacije, mnoge žene ne shvate da su u drugom stanju, pogotovo ako koriste kontracepciju.

Ono što spada u najčešće simptome trudnoće su: izostanak ciklusa, umor, pospanost, osetljivost grudi i mučnine. Jedini način da se sa sigurnošću utvrdi je kućnim testom na trudnoću. Uglavnom, kada žena shvati da je ostala u drugom stanju, obično je plod tada već u petoj nedelji razvoja.

Drugi mesec trudnoće najavljuje užurbani rast embriona

Vaša beba je još uvek mala, ali njeno srce, mozak, kičmena moždina, mišići i kosti počinju da se razvijaju. Placenta, koja hrani vašu bebu, i amnionska kesa, koja pruža toplo i bezbedno okruženje gde se vaša beba može lako kretati, takođe se još uvek formiraju. Pupčana vrpca se formira i povezuje vašu bebu sa vašim dovodom krvi. Hromozomi već određuju bebinu kosu, boju očiju i pol. Prvi ultrazvučni pregled je rezervisan za drugi mesec trudnoće, najčešće oko 7. nedelje kada se mogu čuti i otkucaji srca. Stomak buduće mame se još uvek jedva nazire. U ovom periodu značajno je unositi zdrave namirnice i suplemente vitamina C, magnezijuma, kao i folne kiseline.

Mučnine i umor pojačani u 8.nedelji trudnoće

Kako se razvoj ploda zahuktava, tako 8.nedelja trudnoće protiče u velikom umoru, pa se dešava da je mnoge trudnice prespavaju. Plod je sada veličine zrna pasulja. Razvijaju se prsti na rukama i nogama i beba sada može da pliva u plodovoj vodi. Srce kuca i do neverovatnih 160 puta u minuti. Takođe, mamino srce pumpa mnogo više krvi koje je potrebno bebi. Osma nedelja trudnoće donosi i preosetljivost na mirise, pa su mučnine česte i tokom celog dana, a ne samo ujutru. Grickanje sirovih badema ili slanog krekera može ublažiti ove neprijatnosti. U ovom periodu važno je da se buduća mama zaštiti od potencijalnih virusa gripa i bakterijskih upala, bar dok se ne završi 12.nedelja trudnoće.

Pregledi i ishrana

Drugi mesec trudnoće ispunjen je i pregledima kod ginekologa, analizama krvne slike i ginekološkim brisevima. U ovom periodu, pa sve do kraja 12.nedelje je poželjno uraditi prenatalni test, koji se dobija analizom krvi trudnice. Nakon toga, po završetku prvog tromesečja, ultarzvuk i pregledi se rade u proseku jednom mesečno.

Zbog svojih otežavajućih okolnosti, drugi mesec trudnoće mnogim trudnicama prođe u mučninama i izbegavanju hrane. Međutim, nakon toga dobro je napraviti plan ishrane, koji će uključivati puno povrća, voća, žitarice celog zrna i posna mesa i ribu. Hranu iz kesica, slatkiše i kupovne sokove izbegavajte, jer je lako dobiti gestacijski dijabetes. I pored zdrave ishrane, i dalje treba nastaviti sa uzimanjem suplemenata vitamina, sve do porođaja