Search for content, post, videos

Prirodna nega kože – uputstva i saveti

Prirodna nega kože sve češća tema razgovora, naročito kod žena. 

Nega kože je vrlo važna za zdravlje i higijenu čoveka, i deo je njegove svakodnevnice. Iz tog razloga, jako je važno da znamo kojim sastojcima i preparatima tretiramo našu kožu. Prirodni sastojci su upravo zato sve popularniji i zastupljeniji u proizvodima za negu tela.

Oni su blagi i neagresivni, najčešće kompatibilni sa svakim tipom kože. Za razliku od većine preparata za negu kože, proizvodi na prirodnoj bazi kreirani su od minimalnog broja sastojaka, dobro poznatih u narodnoj tradiciji po svojim blagotvornim efektima. Takvo je lekovito bilje, ali i voće i povrće, orašasti plodovi i različita ulja.

Kako je očuvanje planete počelo da bude sve zastupljenija tema, prirodna kozmetika je opet u centru pažnje zbog svog povoljnog uticaja na nju. Prirodni sastojci su u potpunosti biorazgradivi i samim tim mnogo preporučljiviji sa ekološkog aspekta. Prirodne preparate za negu možete kupiti, ali vrlo često, možete i napraviti u kućnoj radinosti.

Znamo da svaka iskonska nega dolazi iznutra, zbog toga je važno napomenuti da je za prirodnu negu kože naročito važno pribegavati zdravoj i izbalansiranoj ishrani. U nastavku teksta podrobnije objašnjavamo prednosti prirodne nege kože, a moći ćete da pročitate i uputstva i savete u vezi sa njom. 

#1 Prirodna kozmetika – sve veći izbor prirodnih preparata za negu kože

Prirodna kozmetika je verovatno prva asocijacija na prirodnu negu kože – podjednako i kožu lica i tela. Na samim počecima razvoja preparata za negu kože, prirodni sastojci bili su jedini dostupni, a o njihovim delotvornim efektima svedoči činjenica da su i danas zastupljeni u brojnim komercijalnim proizvodima za negu.

Kao što smo napomenuli, prirodne komponente preparata vrlo su neagresivne i blage prema koži, zbog čega su posebno značajne u nezi osetljive i oštećene kože. Iako je do skora prirordna kozmetika bila uglavnom povezivana sa alternativnom medicinom, te farmaceutskim formama melema i masti, danas je situacija značajno drugačija.

Prirodna kozmetika je na tržištu sve više zastupljena i trend njene komercijalne zastupljenosti raste iz godine u godinu. Ljudi su sve više zainteresovani da se bave suštinskim promenama nege, edukovaniji su i žele da znaju tačan sastav onoga što stavljaju na svoju kožu. 

Prirodna kozmetika danas može se naći u najrazličitijim formama na rafovima velikih distributera – u vidu seruma, krema, losiona, butera i drugih. Tržište prirodne kozmetike toliko je napredovalo da danas postoji i online prodavnica kozmetike bazirane na prirodnim sastojcima, što dovoljno govori o sve većoj potražnji i zastupljenosti na tržištu. 

#2 Zdrava ishrana – osnova nege kože na prirodan način

Prirodni preparati za negu kože mogu biti samo podrška za optimalno stanje. Ipak, ono što znamo jeste da se svako suštinsko zdravlje i lepota kreira iznutra. Zbog toga je zdrava i izbalansirana ishrena korak koji nikako ne smemo zaboraviti onda kada govorimo o prirodnoj nezi kože.

Ukoliko želite lepu i hidriranu kožu, biće jako važno koju hranu konzumirate. Hrana bogata voćem i povrćem obezbediće sve važne vitamine i minerale važne za održanje optimalnog stanja kože. Takav je npr. vitamin C koji je važan za proizvodnju kolagena – glavnog proteina u koži, važnog za izgradnju zuba, kože i i kostiju. 

Vitamin E je takođe, još jedan od važnih vitamina za zdravlje kože, a ima ga u značajnim količinama u lešniku – puter od lešnika je dobra opcija ukoliko želite da sve vitamine i minerale iz lešnika, kao što su vitamin E, B, folna kiselina, magnezijum fosfor, gvožđe i dobre masnoće unesete u koncentrovanom i ukusnom namazu.

Kada je reč o zdravlju kože, ne smete zaboraviti i važnost hidriranja iznutra. Suva koža je znak dehidriranosti celog organizma, zbog toga je važno da vodite računa o dnevnom unosu tečnosti, prvenstveno vode, ali vam u hidriranju mogu pomoći i čajevi, sokovi i voće i povrće. 

#3 Prirodne maske za lice – obavezna dodatna nega

Za sam kraj govorimo o prirodnim maskama za lice – omiljenoj dodatnoj nezi širom sveta. Maske za lice, jedna su od formi visokokoncentrovanih preparata za negu kože, a za optimalne rezultate dovoljno ih je koristiti jednom u nedelju dana kako bi iskusili sve njihove benefite. Na tržištu postoji mnogo različitih vrsta maski za lice, različitih proizvođača i brendova koji pristupaju nezi kože iz druge perspektive.

Ipak, i danas, najpopularnije i omiljene maske za lice su one na pazi sastojaka koje već posedujete u kući i možete ih napraviti sami u kućnoj radinosti. Maske za lice napravljene od prirodnih sastojaka, najčešće u svojoj recepturi sadrže visokonutritivne namirnice poput jaja, voća, povrća, meda i mlečnih proizvoda.

Neke od najpopularnijih namirnica za pravljenje prirodnih maski za lice su – jaja, avokado, med, mleko, jogurt, ovsene pahuljice, krastavac, aloe vera, ali i prirodna ulja od lekovitog bilja, orašastih plodova i voća. Prirodne maske za lice funkcionišu po principu eksternog upijanja svih nutritijenata iz namirnica. 

Prirodne maske za lice imaju moć da dubinski neguju i hidriraju kožu, ostavljajući ih nežnim, glatkim i mekim. Na internetu možete pronaći mnoštvo recepata za domaće maske za lice. Maske za lice su pogodne za negu kože posle četrdesete kao i tretman zrele kože.

Nadamo se da ste u našem tekstu pročitali korisne informacije u vezi prirodne nege kože, i da smo vas inspirisali da date priliku prirodnim preparatima, i uvrstite ih u vašu svakodnevnu rutinu ukoliko do sada niste. Srećno!