Search for content, post, videos

Najpopularnija mesta za praznike u regionu

Praznici su period kada smo opijeni euforijom i radujemo se svakom slobodnom trenutku provedenom sa porodicom i prijateljima. Činjenica da je čitav Balkan lep i relativno jeftin region čini ga savršenim mestom za uživanje u prazničnom odmoru i opuštenoj atmosferi. 

Prizori zavejanih planina, netaknutih spomenika prirode, idiličnih etno sela, vijugavih reka, prelepih jezera i naravno odlične domaće hrane na stolu, ono su što Balkan čini putničkim rajem sa kog ćete vratiti divne praznične uspomene. 

Zato ćemo u nastavku teksta navesti najpopularnija mesta za praznike u regionu, koje naši turisti rado posećuju. 

Beograd – prestonica noćnog života

Prestonica Srbije nudi aktivnosti za svačiji ukus, a svakoga dana možete istražiti nešto novo i upoznati Beograd iz svih uglova. 

Tokom novogodišnjih praznika najpopularnija su glamurozna mesta za odsedanje poput hotela Hilton, a ako je vaš izbor za doček vila Jelena Nova godina će sasvim sigurno biti posebno iskustvo prožeto glamurom i luksuzom kakav samo Dedinje može da pruži u srpskoj prestonici.

Za ljubitelje noćnog života i nezaboravnog provoda, najposjećeniji su splavovi Money i Tag, premda je izbor zaista veliki uzevši u obzir da je Beograd poznat u celom svetu kao “prestonica noćnog života” koji se praktično nikada ne završava. 

Alternativno, ako više volite vreme da provodite u prirodi i van gradske vreve, postoje bezbroj mesta u Beogradu koja nude upravo to – privatnost i slobodu.

Gardoš u Zemunu je jedna od destinacija koja odiše atmosferom priobalskog grada. Stacioniran pored Dunava, sa mnoštvo brodova, restorana na vodi i labudova koji klize rekom, Zemun je sa svojim kejom mesto na kojem ćete uživati u rečnim specijalitetima i imati osjećaj da se nalazite na moru.

Ukoliko pak volite provod ali uz domaću, živu svirku Skadarlija je nepogrešiv izbor za vas. U njoj možete osetiti duh jedne stare ere dok uživate uz zvukove tambure, violine i trube odsedajući u kafanama gde su se svojevremeno okupljali najveći beogradski boemi i intelektualci.

Zadar – praznici na moru

Zadar je grad autohtonih gurmanskih delicija, bogate kulturne baštine, raznovrsnih turističkih aktivnosti i jednom rečju – grad turizma. Stacioniran na obali Jadranskog mora, Zadar je savršen spoj kulturno i modernog koji pruža sve što savremeni putnik traži i očekuje. 

Sama blizina mora ulepšaće vaše praznično raspoloženje neovisno u kom godišnjem dobu posetite Zadar. Za obožavaoce istorije i umetnosti Zadar će biti neiscrpni izvor inspiracije – opasan je istorijskim bedemima koje čuvaju riznicu arheološkog bogatstva, ostataka antičkog i srednjovjekovnog doba.

Zadru može da se priđe kopnom, morem ili avionom, a njegova dobra infrastruktura omogućiće vam da tokom praznične posete obiđete i ostale veće gradove u Hrvatskoj i na taj način upoznate Dalmaciju izbliza. 

Izvanrendne smeštaje možete pronaći širom Zadra, a mnoge od njih pružaju usluge moderne marine. Da li može nešto dodatno da ulepša atmosferu kao krstarenje nad talasima? Obala Zadra je posebno atraktivna, a ostrva i netaknuta priroda privlače mnoge nautičare u ove krajeve.

Na koji god način želite doći do Zadra, prirodne lepote krajolika neće vas ostaviti ravnodušnim.

Zadarski arhipelag broji 24 veća i oko 300 manjih ostrvaca, 3 parka prirode Telašćica, Velebit i Vransko jezero kao i 5 nacionalnih parkova – Paklenica, Plitvička jezera, Kornatska ostrva, Krka i Sjeverni Velebit. Prirodna bogatstva svrstavajući Zadar na sam vrh hrvatske turistička ponude.

Maribor – grad sa značajnim vinskim nasleđem

Slovenija je živopisna zemlja u samom srcu Evrope. Okružena istočnim Alpima i Jadranskim morem, Slovenija je zemlja u kojoj ćete praznični odmor provesti obilazeći urbane gradove, šarmantna sela, zavejane planine i atraktivne plaže.

Ukoliko želite da otputujete negde za Novu Godinu ili neki od zimskih praznika, Maribor je idilično mesto ušuškano u istočnim Alpima. Ovaj planinski grad ima značajno vinsko nasleđe. 

Ako odsedate u kvartu Lent pored Drave, morate obići najstariju vinovu lozu na svetu. Ova 440 godina stara biljka probija se kroz rešetke na fasadi jedne istorijske zgrade. 

Zapanjujuće je kada pomislimo šta je ova vinova loza proživela za više od 4 veka – od dva svetska rata do filoksere, pošasti koja je 1800-ih uništila gotovo svu vinovu lozu na svetu, što direktno ona sama što od strane ljudi koji su je sami palili u očajničkog pokušaju da zaustave širenje zaraze. 

Da li biste želeli da provedete praznike u noćnom skijanju? Maribor pruža upravo to, jer predstavlja dom najvećeg skijališta u Sloveniji. Noćne skijaške staze odišu nestvarnom atmosferom sa pogledom na stotine svetala grada ispod.

Kotor – dragulj mediteranske obale

Kotor je jedno od najpopularnijih mesta kako za praznične posete domaćih turista tako i za strance iz celog sveta, a razloga za to je zaista mnogo. Osim što možete osetiti duh Kotorske turbulentne istorije posmatarjući arhitekturu i antičke zidove kojima je opasan stari grad, Kotor nudi neverovatna mesta za provod i odmor.

Prosto ne možete reći da ste bili u Kotoru ako ne posetite Gospu od Stena, majušno ostrvo koje održava sliku Kotora kao najlepšeg evropskog zaliva. Pored Gospe od Stena, nalazi se Perast – grad napravljen od kamena

Ako ste došli samo na jedan ili dva dana kako bi proveli Novu Godinu sa najbližima, Perast je idealno mesto da posetite jer vam neće oduzeti previše vremena. 

Perast ima samo jednu glavnu ulicu uz samu obalu mora, a na ovako maloj površini se nalazi 18 crkava i 17 nekadašnjih velikih palata. 

Na koju god stranu da krenete, nesumnjivo će vas dočekati neki od mnogobrojnih spomenika prirode kojima Balkan obiluje. Provedite praznik na planini okovanoj snegom, ili plaži pored Jadranskog mora u miru i tišini, odnosno u burnom noćnom provodu. Balkan ima sve, a izbor je na vama.