Kako se pripremiti za putovanje automobilom?

0
40
Kako se pripremiti za putovanje automobilom?

Putovanje automobilom može da bude izuzetno interesantno iskustvo. Sloboda koju vam omogućava ovaj vid putovanja ne može se porediti ni sa čim! Vi birate kada ćete stati da odmorite, koje lokacije ćete posetiti i koliko stvari ćete poneti.

Međutim, isto tako, putovanje automobilom može biti prilično naporno ukoliko se ne pripremite adekvatno za ovaj izazov. Baš iz tog razloga vam u nastavku teksta dajemo osnovne informacije neophodne za putovanje automobilom. 

#1 Provera ispravnosti vozila – bezbednost je na prvom mestu

Ukoliko ste laik, te se ne razumete puno u automobile, auto delove i niste upoznati sa problemima koji mogu da vas zadese na cesti, predlažemo da se posavetujete sa stručnjakom. Ako niste skorije radili mali ili veliki servis, preporuka je da pre samog putovanja obavezno proverite neke od osnovih komponenata automobila.

Može se desiti da imate manji ili veći kvar, da vam pojedini auto delovi ne fukcionišu najbolje, da je akumulator pred istekom roka, da treba zameniti ulje i filter motora i slično. Potrebno je da na pregled automobila odete barem dve nedelje pred putovanja, kako biste uspeli da obavite eventualne popravke do datuma putovanja. 

Da biste bili što bezbedniji na putu, važno je proveriti sledeće: ulje i filter motora, kočionu tečnost, antifriz, tečnost za klimu, tečnost za vetrobran, ulje servo volana, pneumatike, stop svetla, poziciona svetla, svetla za maglu, duga svetla, dnevna svetla, migavce, akumulator, sve filtere i metlice brisača. 

Ističemo da će kompletna dijagnostika vozila učiniti da se osećate bezbedno i bezbrižno na koje god putovanje da se zaputite, te imajte to na umu!

Određene komponente automobila su u kvaru – šta raditi? 

Ukoliko vam je bilo koja komponenta automobila u kvaru, online prodaja auto delova, odnosno kupovina putem interneta će vam značajno olakšati proces nabavke delova za vaš model vozila. 

Posle samo nekoliko klikova dobićete informacije o dostupnosti i ceni delova za vaš automobil. Nakon poručivanja delova, možete ih očekivati na kućnoj adresi za nekoliko dana! 

Naš predlog je da se odlučite za pouzdan online shop auto delova koji vam nudi širok asortiman proizvoda, od guma za automobil, akumulatora, sitnih delova, pa sve do auto kozmetike. 

#2 Upoznavanje sa putevima – pripremite se za ugodnu vožnju

Bilo da putujete na određenu destinaciju u Srbiji, ili ste se pak uputili preko granice, važno je da se upoznate sa putevima pre početka vožnje. Naš predlog je da unapred znate koji auto-put ćete odabrati, gde treba da skrenete, na kojim lokacijama se nalaze pumpe, ali i gde možete da napravite kratak predah za kafu i ručak. 

Obično usputna zaustavljanja postanu naijinteresantniji deo putovanja, a istraživanje malih šarmantnih mesta učiniće vas pravim avanturistima!

Naš savet je da prilikom putovanja u svakom slučaju uključite i navigaciju na telefonu koja će vam pomoći da se vozite bez razmišljanja o pogrešnim skretanjima i učiniti vašu vožnju apsolutno komfornom. Naravno, bezbednost je uvek na prvom mestu, te je potrebno da kupite držač za mobilne telefone i uključite glasovnu navigaciju. 

Nikako nemojte držati mobilni telefon u rukama dok vozite jer ćete na taj način ugroziti vašu sigurnost, ali i sigurnost saputnika i drugih učesnika u saobraćaju. 

#3 Putovanje automobilom u inostranstvo – šta treba znate 

Putovanje u inostranstvo je avantura u koju se upuštaju uglavnom dugogodišnji vozači sa iskustvom, jer je ovaj pioduhvat nešto zahtevniji. Za sve postoji prvi put, te je važno da se za njega pripremite adekvatno. Postoji nekoliko stavki o kojima treba da mislite ukoliko putujete sopstvenim automobilom u inostranstvo. 

Pre svega, informišite se o neophodnoj dokumentaciji koja je propisana zakonom o saobraćaju.

Poslednja stvar koja želite da vas zadesi je zaustavljanje na cesti i plaćanje ogromnih kazni. Ako putujete sopstvenim automobilom, dokumentacija koja će vam zatrebati za pojedine države je: međunarodna vozačka dozvola i zelena karta

Zelena karta izdaje se od strane osiguravajućeg društva, a međunarodna vozačka dozvola izdaje se vozačima koji poseduju važeću vozačku dozvolu, sa izuzetkom lica sa probnom dozvolom koji nemaju tu mogućnost. 

Kada su u pitanju pravila na putu, trebalo bi da mislite o ograničenjima na putu, obaveznoj opremi koju treba da imate u vozilu, pravilima o broju putnika, vožnji dece i slično. 

Dakle, pre samog puta proverite sve putne informacije o državama kroz koje prolazite i u koje ste se zaputili. 

Nadamo se da vam je naš tekst pružio korisne informacije o putovanju sopstvenim automobilom, te vas pripremio za narednu zabavnu avanturu četvorotočkašem. Srećan put!