Search for content, post, videos

Putovanje bez agencije – šta sve treba pripremiti?

Putovanje na daleke destinacije

Putovanje bez agencije postaje sve popularnije, ali kako biste izbegli nepotrebna nerviranja, pročitajte u nastavku šta sve treba pripremiti da biste maksimalno uživali.

Ovakvim putovanjem možete uštedeti dosta veliku svotu novca. Kada se agencija isključi iz priče odmor dobija potpuno novu dimenziju, a vi ćete imati jedinstveni osećaj slobode jer je sve u vašim rukama. U daljem tekstu saznajte šta je potrebno pripremiti za putovanje bez agencije.

putovanje bez agencije

Rezervišite smeštaj na vreme

Postoji mnogo opcija, ali i dosta različitih cena. Sve zavisi od vaših afiniteta i vašeg budžeta. Bilo da odlučite da putujete u neko turističko mesto u Grčkoj gde ćete rezervisati hotel ili vas zanimaju unikatne Ada Bojana sojenice i apartmani, ako pođete put Crne Gore, rezervacija online ili pozivom je prvi korak koji treba obaviti. Pravovremeni pronalazak i rezervacija smeštaja omogućavaju da povoljno ubodete smeštaj na dobroj lokaciji po pristupačnoj ceni.

Hoteli

Kada su u pitanju hoteli, uz malo pretraživanja po internetu, možete pronaći baš ono što odgovara vašem ukusu. Osim cene, obavezno obratite pažnju i na to koliko je hotel udaljen od atrakcija koje želite da posetite.

Može se desiti da jeftiniji hoteli budu, što se u narodu kaže, bogu iza nogu pa da vam više para ode na gradski prevoz ili taksi do mesta koje želite da obiđete. Najbolje je da stavite računicu na papir i odredite šta vam najviše odgovara.

Hosteli

Razlika između hostela i hotela jeste ta što u hostelu neretko morate deliti sobu sa potpunim strancima, što je, ukoliko želite da upoznate nove ljude, sjajna stvar. Takođe, činjenica je da u ovakvom tipu smeštaja nikad nije dosadno jer se uvek nešto događa.

Preporučujemo da pre nego što se odlučite za neki hostel obavezno uporedite cene jer se dešava da bolji hosteli stave više cene čak i od hotela.

Couchsurfing

Ovo je prilično nova vrsta smeštaja, ali ukoliko ste avanturističkog duha i želite bolje da upoznate grad u koji idete – savršena je stvar za vas.

Uz couchsurfing dobijate besplatan smeštaj, nove prijatelje ali i dublji uvid u mesto koje posećujete. Međutim, za ovo je potrebno da se rešite svih predrasuda.

Odaberite način na koji ćete doći do destinacije

Kada ste rezervisali smeštaj, sledeće što morate da uradite jeste da se odlučite za prevozno sredstvo kojim ćete doći do tamo. Da bi stigli u željeni grad, ljudi uglavnom biraju:

Avion

putovanje bez agencije

Verovali ili ne, avion je u poslednje vreme jedna od najjeftinijih opcija. Samo je potrebno da ne čekate zadnji trenutak za rezervaciju karata. Možda će vam zvučati smešno, ali karte za evropske metropole se danas mogu naći po ceni manjoj od 15 evra, što je jako pristupačno.

Ukoliko planirate put do neke daleke destinacije morate kupiti kartu i do nekoliko meseci pre polaska. Za ovakve avio-kompanije važi pravilo – što ranije kupiš kartu ona će biti jeftinija.

Voz ili autobus

Voz definitivno spada među udobnije načine da stignete do svoje destinacije, ali je za evropske gradove i skuplja opcija. A ako ste se odlučili da obiđete azijske zemlje, voz je dosta jeftiniji, ali je neudoban i vrlo spor.

Međutim, mnogi se i dalje odlučuju za ovo prevozno sredstvo zato što kartu možete kupiti na licu mesta. Čak i ako dođete samo par minuta pre polaska. Ista je situacija i sa autobuskim prevozom, a uz top 5 prenosivih konzola vam tokom puta sigurno neće biti dosadno.

Automobil

Putovanje sopstvenim automobilom jeste prava avantura, ali je istovremeno i briga. Morate uzeti u obzir dosta stvari – od puteva kojima ćete voziti, preko međunarodne vozačke pa sve do goriva i parkinga.

Poželjno je da pre puta vozilo servisirate, kako ne biste ostali pored puta negde u inostranstvu. Obavezno se raspitajte o međunarodnoj vozačkoj dozvoli zato što su kazne u nekim zemljama vrlo visoke.

Isplanirajte šta ćete posetiti

Glavna prednost putovanja bez agencije je upravo to što nemate unapred određenu turu koju morate ispratiti sa grupom, već sami sebi određujete plan obilaska, kao i vreme zadržavanja kod svake atrakcije koju posetite.

Preporučujemo da se još kod kuće upoznate sa mestom gde putujete. Kada unapred napravite neki plan i organizujete se tačno ćete znati šta ćete videti, gde ćete tog dana jesti, itd…

Putno osiguranje i takse

Kada idete negde u inostranstvo, znate i sami da je putno osiguranje obavezno. To je korisno jer građani imaju pravo na besplatno lečenje, a na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja. Međutim, ovo podrazumeva i određenu papirologiju (u prevodu – čeka se dugo, ali vredi).

Ukoliko imate kreditnu karticu, raspitajte se u svojoj banci za osiguranje. Pojedine banke daju i poklon karticu putnog osiguranja sa kojom ste osigurani i vi i članovi vaše porodice.

Takođe, ne zaboravite na boravišnu taksu koju ste obavezni da platite za svaki dan boravka u ugostiteljskom objektu, za smeštaj koje je van vašeg prebivališta.

Dokumenta i novac za putovanje

Ukoliko putujete kroz Srbiju, osnovna dokumenta koja morate imati kod sebe su lična karta i vozačka dozvola. Za putovanje u inostranstvo biće vam potrebni pasoš i međunarodna vozačka dozvola.

Naravno, pored dokumenata, za kretanje na put vam je bitan i novac te je sastavni deo priprema za putovanje i to kako planirate da plaćate dok ste na odmoru.

Uz internet, planiranje putovanja bez agencije i dobijanje pravih informacija u pravom trenutku je postalo lako i brzo. Probajte ovako da odete na svoj sledeći odmor, garantujemo da će biti interesantije od svih aranžmana koje agencije nude. Srećan put. 🙂

Pročitajte još: Otišla sam na drugi kraj sveta, a evo kako možeš i ti!