Search for content, post, videos

Kupovina telefona detetu – koja oprema je potrebna

Od pelena do polaska u školu stiže se mnogo brže nego što to bilo koji roditelj želi. Kaže se da mališani rastu kao iz vode, a što su stariji to više želja i potreba imaju. U vremenu u kome živimo jedna od takvih potreba je i mobilni telefon, koji deca sve ranije traže.

Neki roditelji detetu daju telefon još dok je u vrtiću, ali ima i onih koji to urade znatno kasnije. Ipak, u najvećem broju slučajeva polazak u školu je momenat kada se deci poverava prvi mobilni telefon. 

Ovaj veliki korak za malog čoveka je u toliko značajniji imajući u vidu da su današnji telefoni izuzetno “skupe igračke” o kojima se mora voditi računa. Zato osim samog telefona treba da uzmete u obzir i svu propratnu opremu koja jeste, odnosno nije preko potrebna telefonu vašeg deteta.

Mi smo odvojili žito od kukolja, te evo odgovora na pitanje koju bi to opremu trebalo da  poseduje telefon vašeg deteta. 

Zaštitna oprema – sačuvajte uređaj od različitih oštećenja 

Zaštitno staklo i maska su osnova kojom se mobilni uređaj štiti od različitih oštećenja. Imajući u vidu da ovaj telefon kupujete za dete i više je nego potrebno da se uređaj zaštiti od padova, udaraca i različitih oštećenja koja mogu nastati prilikom igre deteta.

Ipak, treba da imate u vidu da ćete masku morati da birate uz asistenciju mališana, zato je oprema za mobilne telefone online, idealan način da zajedno sa svojim detetom u  udobnosti svog doma pogledate izbor na sajtovima, i odaberete ono što vam se najviše dopadne, ujedno ovako ćete i uštedeti vreme. 

Kupovina zaštitnog stakla na prvom mestu 

Prilikom pada telefona ekran je ono što najčeće nastrada, a upravo su sve najvažnije funkcije pametnih telefona smeštene baš tu. Zato je izuzetno važno da ne časite ni časa nakon što detetu kupite telefon i da odmah postavite i zaštitno staklo. 

Savetujemo vam da staklo naručite na vreme, ili ga nabavite u radnji gde i sam uređaj. Skrećemo pažnju i na to da bi vi trebalo da zalepite staklo, te da ne dajete mališanu, s obzirom na to da je ovo prilično pipav posao koji iziskuje mnogo pažnje. 

Česta greška koju roditelji prave je da zanemare važnost stakla, ili ga kupe nakon par dana od kad su detetu dali uređaj u ruke. Obično se desi da upravo u tom kratkom periodu dođe do neželjenog pada i oštećenja ekrana. 

Prepustite detetu da bira masku ali pratite proces 

Osim što služe da zaštite telefon od različitih oštećenja, maske su i dekorativni element, što je za decu od presudnog značaja. Zato prepustite detetu da samo odabere maskicu koja će krasiti novi telefon, a ono će zasigurno pustiti mašti na volju te odabrati najupečatljiviju i najkreativniju opciju za sebe. 

Ipak, budite sa detetom prilikom biranja maske i obratite pažnju na to da li je ona praktična. 

Usmerite mališana tako da izabere masku koja će spojiti lepo i korisno, jer se može dogoditi da dete odabere masku koja ne štiti ekran dovoljno, ili neku zbog koje će telefon biti nezgodan za držanje, odnosnu onu zbog koje će telefon kliziti iz ruku. Sve ovo treba izbeći i pronaći rešenje koje je i neodoljivo, ali i bezbedno. 

Slušalice – oprema neophodna za zabavu 

Nekada su se uz kupljeni telefon dobijale i slušalice, dok danas to u glavnom nije slučaj, s toga, one se nameću kao neophodan dodatak koji bi trebalo da nabavite. 

Savetujemo vam da odaberete kvalitetnije slušalice za vaše dete, po mogućstvu one koje nemaju naglašen bas, jer je ova funkcija nepotrebna za dete u razvoju. Zatim, vrlo je važno da slušalice budu udobne, posebno ako uzimate velike, koje idu preko glave – važno je da dete ništa ne žulja odnosno steže. 

Da li detetu kupiti wireless slušalice?

Razvoj savremene tehnologije kontantno otvara nove mogućnosti, ali i nove te dileme za roditelje. Takav je slučaj i sa sve popularnijim wireless slušalicama – slušalice bez kabla koje se povezuju sa telefonom putem bluethooth-a. 

Uz ove slušalice nema brige oko mršenja kablova, a i značajno ste manje vezani za svoj. 

Postavlja se pitanje da li ove slušalice treba kupiti detetu? 

Odgovor zavisi od toga u kom je uzrastu dete, kao i koliko je spremno da se stara o svojim stvarima. Treba uzeti u obzir da može doći do toga da jedna slušalica ispadne, ili da se izgubi. S obzirom na to da su wireless slušalice veća investicija nego obično, procenite sami da li je mališan dovoljno spreman da mu se ovakve slušalice povere. 

Punjači sa dugačkim kablovima – olakšica ili zamka? 

Navike kupaca se prate u stopu, pa su se tako različiti brendovi koji proizvode tehniku dosetili da naprave kablove za punjače koji imaju dužinu od metar, metar i po pa čak i više, kako bi ljudi konstatno mogli da imaju jednostavan pristup telefonu dok se puni, gde god da je utičnica smeštena. 

Ovo je zaista sjajno rešenje za ljude koji mnogo putuju, koji se često kreću, te im je potrebno da u svakom trenutku mogu da napune svoj uređaj bez problema, ipak postavlja se pitanje da li je ovo zgodno rešenje za mališane, koji sve češće imaju problem sa time što provode sate i sate ispred računara i telefona. 

Da li će im duži kabl pružiti neograničene mogućnosti i prepustiti im da oni sami kažu kada je dosta sa telefonom? Kao i kada će to reći? 

Ova tema pokreće mnogo pitanja na temu korišćenja telefona kod dece – da li treba uticati na njihovu svest (kao i koliko je ona razvijena u tom dobu) ili ih ipak treba ograničiti koliko je to moguće? 

Kada je reč o deci koja tek kreću u školu jedno je sigurno – nadzor je neophodan, a sve tehnološke mogućnosti i “prečice” treba uvoditi oprezno i korak po korak, a sve to uz neophodan razgovor sa mališanom.