Šta je bitno za vaše dete prilikom odabira novog doma?

0
97
Šta je bitno za vaše dete prilikom odabira novog doma?

Za roditelje koji planiraju kupovinu novog stana, neophodno je da pažljivo vode računa o tome kakav će izbor napraviti, iz razloga što ne brinu samo o zadovoljenju svojih kriterijuma vezanih za novi dom, već moraju brinuti o potrebama svoje dece.

Sve veći broj stambenih kompleksa u Beogradu ima tendencije da ispuni veliki broj kriterijuma kada su u pitanju mlađe generacije. Po ovome se naročito izdvaja gradska opština Voždovac, na kojoj investitori idu pravcem sve veće modernizacije. Nekretnine na Voždovcu koje odlikuje komfor pružaju sve pozitivne mogućnosti modernih stambenih kompleksa, kao što su popularni kondilijumi, idealni za porodice.

U nastavku teksta pročitajte na koje odlike stambenih jedinica morate obratiti pažnju, kada tražite mesto za život prilagođeno vašim, kao i potrebama vaše dece.

Blizina vrtića, škole i doma zdravlja

Većini roditelja je bitno da škola ili vrtić njihovom detetu budu u blizini mesta za život. Zbog velike gužve u saobraćaju značajno je da deca imaju mogućnost odlaska peške u školu, kako roditelji ne bi morali stalno da ih voze i prate. Samim tim veća je ušteda vremena i deci i roditeljima

Takođe, blizina domu zdravlja je jako veliki benefit, a najviše se iskazuje u slučajevima kada je dete bolesno i najmanje što mu treba je duga vožnja do doktora. 

Moderni stambeni kompleksi se često grade u blizini pomenutih institucija, pa roditeljima olakšavaju transport i ušteđuju vreme. Osim toga, mnogi od njih poseduju dom zdravlja, vrtić ili školu unutar samog kompleksa, što dodatno olakšava nedoumice prilikom odabira lokacije. 

Bezbednost dece je od neprocenjivog značaja

Jedna od bitnijih stavki u životu svakog roditelja je bezbednost njihovog deteta. Može se reći da je većina porodica zainteresovana za mirne i bezbedne delove grada, kako bi njihovo detete moglo da odrasta u sigurnom okruženju. Postavlja se pitanje koje se odnosi na to do koje mere roditelji mogu biti bezbrižni kada se radi o sigurnosti njihove dece?

Bezbednost koju pružaju moderni stambeni kompleksi se ogleda u tome da postoji video nadzor nad celom teritorijom kompleksa. Takođe, obezbeđenje je zaduženo za očuvanje reda i mira, kao i za rešavanje određenih situacija koji mogu narušiti bezbednost.

Deci se pruža odličan sadržaj u vidu parkova i sportskih terena koji će preokupirati njihovo vreme i zabaviti ih, dok su okruženi zdravom ekološkom sredinom, kao i čistim i uređenim dvorištem.

U tom slučaju, daje se mogućnost roditeljima da puste dete napolje da se igra sa svojim vršnjacima, a da se pri tome ne brinu za njihovu sigurnost.

Kvalitetan sadržaj za zajedničko slobodno vreme

Kako da porodice produktivnije iskoriste svoje vreme, uz adekvatno raspoređivanje obaveza i slobodnog vremena?

Roditeljima je u velikoj meri bitno da provode kvalitetno vreme sa svojim najmlađima, a najčešći izbor u tom slučaju su veliki parkovi sa puno zelenila i dovoljno sadržaja za njihove mališane. 

Rekreacija je potrebna i roditeljima, koji često nemaju vremena za to usled velikog broja obaveza. Najefikasnije rešenje je pružiti im mogućnost  da svoje vreme za rekreaciju iskoriste sa decom ili u njihovoj blizini. To je jedino moguće ukoliko se kvalitetan sadržaj za sve generacije nalazi na jednom mestu, a to je upravo slučaj sa modernim stambenim kompleksima. 

Novi način izgradnje naselja, postavlja sportske terene, parkove i igrališta za decu na jedno mesto. Tako se roditeljima  pruža mogućnost bavljenja sportskim aktivnostima, dok se njihova deca u blizini igraju sa svojim vršnjacima na bezbednom, a ne zahteva se veći utrošak vremena za organizaciju i planiranje vremena.

Deci je potrebno obezbediti njihov lični prostor

Ubrzo nakon što deca postanu makar malo nezavisna od roditeljske celodnevne brige, javlja se potreba za određenim sopstvenim prostorom koji će činiti kutak za igračke ili u kasnijem periodu mesto za slušanje muzike ili igranje igrica. 

U svakom slučaju, neophodno je detetu obezbediti njegov lični prostor, u vidu odvojene sobe. Ukoliko se odlučujete za kupovinu novog stana, tu stvar je bitno imati u vidu, međutim pitanje je da li je uvek izvodljivo da svako dete ima svoju sobu? 

Odgovor je da je moguće uz adekvatno iskorišćen prostor, gde će raspored biti usklađen sa veličinom i namenom svake od soba. Upravo ovakav moderan pristup izgradnji pruža novogradnja objekata koja je karakteristična za stambene komplekse 21. veka.

Roditelji teže ka tome da obezbede normalne i mirne uslove za odrastanje svojoj deci. U dečijem sazrevanju veliku ulogu igra njihovo fizičko okruženje i njegove karakteristike. Bitno je da ono bude bezbedno, mirno, da poseduje raznolik sadržaj, kao i da bude na dobroj lokaciji. Teško je uklopiti sve to i u velikom broju slučajeva nečega je nužno odreći se. Zato je bitno da se prilikom odabira novog doma za život dobro razmisli i naravno sagledaju njegove prednosti i mane za vas i vaše najmlađe.