Search for content, post, videos

Eko dizajn enterijera – prednosti upotrebe prirodnih materijala

Primena ekoloških elemenata u dizajnu enterijera je jedan od trendova čija popularnost ne jenjava, a za to postoji više razloga. Dekoracija enterijera prirodnim kamenom, drvetom ili metalom prostor čini elegantnim, dok isti oplemenjuje posebnom toplinom ambijenta.

Međutim, harmonično kombinovanje prirodnih materijala radi određenog estetskog doživljaja enterijera nije jedini razlog za popularnost ovog stila. U pitanju su materijali koji u procesu proizvodnje ne štete životnoj okolini, dok u samim prostorijama prirodni materijali omogućavaju poboljšan kvalitet vazduha.

U daljem tekstu pronađite nešto više o ekološkom “zelenom” dizajnu enterijera – njegovim efektima i prednostima, te zašto je ulaganje u prirodne materijale u domu gotovo uvek dobra ideja.

Source: Pexels.com

Kako elementi prirode u domu smanjuju trošenje životnog okruženja?

Svi elementi u našem domu imaju svoj životni vek, to jest životni ciklus. Jedan ciklus podrazumeva rađanjanje – to jest proizvodnju, život i na kraju smrt – to jest fazu raspadanja. Svaki proizvod ima individualno trajanje životnog ciklusa – od nekoliko dana, do nekoliko meseci ili godina.

Tok životnog procesa određenog proizvoda određuje njegovu ekološku podobnost – uticaj njegove proizvodnje i upotrebe – to jest eksploatacije, na životnu sredinu i ravnotežu resursa, kao i mogućnost korišćenja ostataka proizvoda po isteku upotrebe.

Eko dizajn je koncept koji uticaj proizvoda na životnu sredinu smatra prioritetom, a kako je upotreba materijala pogodnih za reciklažu jedan od najefikasnijih metoda ka prevazilaženju ekoloških problema – primena zelenog dizajna u enterijeru znači što više biorazgradivih  materijala u vašem domu.

Principi ekološkog dizajna rezultuju smanjenom količinom štetnih gasova i drugih negativnih uticaja na životnu sredinu, dok pri tome kvalitet proizvoda ispunjava visoke standarde.

Koncept eko dizajna u domu – da li su prirodni materijali dobar izbor?

Iako je napredak tehnologije integrisan u gotovo svaku čovekovu rutinu, a domovi postaju sve “pametniji” – popularnost upotrebe prirodnih materijala opstaje. Prirodan izgled prostora je nesumnjivo neprolazni trend u svetu dizajna enterijera.

Nameštaj od punog hrastovog drveta, pamučne zavese i vuneni tepisi, mermerne kuhinjske radne ploče – broj opcija je beskonačan, prirodni materijali se mogu naći u svakom kutku vašeg doma.

Pored praktičnosti njihove upotrebe usled kvaliteta i estetskog karaktera, prirodni materijali u domu mogu značajno uticati na raspoloženje ukućana, njihovo zadovoljstvo životnim stilom, pa samim tim i mentalno i fizičko zdravlje.

Poznato je da mnogi sintetički materijali mogu imali toksične nusprodukte koji nastaju prilikom proizvodnje elementa ili ugradnje istog u enterijer doma, kao i da do određenih toksičnih isarenja može dolaziti tokom vremena. Prirodni materijali su neosporivo bezbedni, što je samo jedan u nizu benefita kojima se izdvajaju na tržištu.

Isplativost upotrebe prirodnih materijala prilikom uređenja enterijera

Prirodni materijali su postojani i dugotrajni, vanvremenskog kvaliteta. Funkcionalne prednosti i dugotrajnost ih čine izuzetno isplativim, bez obzira na potencijalno veća početna ulaganja novca.

Materijal poput kamena se izdvaja izvanrednom tvrdoćom, a pluta neverovatnom elastičnošću. Među prirodnim materijalima možete lako pronaći onaj koji svojstvima odgovara konstrukciji koju želite da izradite.

Takođe, u pitanju su materijali koji odgovaraju svakom stilu uređenja enterijera, dok je njihova popularnost istrajala na istom nivou uprkos vremenu i mnoštvu različitih prolaznih trendova.

Ljubitelji urbanog stila će biti oduševljeni grubom spoju metala i kamena, dok će zaljubljenici u rustične enterijere uživati u drvenim detaljima unutar doma. Prirodni materijali se prilagođavaju svakom izgledu prostora, dajući mu posebnu notu elegancije.

Uticaj dodira sa prirodom u domu na zdravlje i blagostanje

Uređenje enterijera prostora u kojem provodite vreme – bilo doma ili poslovnog prostora,  je izuzetno važno. Dok je površni “osećaj za lepo” neretko prva asocijacija na pomen uređenja enterijara, u pitanju je izuzetno važna spona između uređenja doma i opšteg zadovoljstva ličnim životnim stilom ukućana.

Tako je upotreba prirodnih materijala postala poznata i pod nazivom trend “zdravih enterijera”, naglašavajući benefite prirodnih materijala po zdravlje čoveka. Prostor oplemenjen prirodom predstavlja pravu oazu za očuvanje optimalnog zdravlja – kako fizičkog, tako i mentalnog.

Suština je da ovakvi enterijeri omogućavaju život čoveka koji je u skladu sa prirodnim načelima – čovek okružen biljkama i nameštajem od bezbednih prirodnih materijala je daleko zdraviji od onog koji je izložen različitim toksinima koji su nusprodukti sintetičkih materijala.

Prirodni materijali su “tajni sastojak” svakog enterijera kojim odiše toplina. Enterijeri kojima vlada priroda emituju vedrinu i svežinu, zbog kojih ćete se u njima osećati sigurno i rasterećeno.

Upotreba prirodnih materijala u domu obezbeđuje jedinstveni komfor, dok su načini primene materijala adekvatni gotovo svakom stilu dizajna enterijera – pa lako možete vaš lični “eko prostor” urediti prema ličnom ukusu.

Nadamo se da smo vas ovim tekstom inspirisali da pokušate da izmenite svoje okruženje kako biste isprobaliživot u skladu sa životnim okruženjem koji je inspiracija mnogim arhitektama i dekoraterima domova širom sveta. Izvucite najbolje iz prirode i obezbedite jedinstvenu estetiku i funkcionalnost u svom domu.