Na šta treba obratiti pažnju pri izboru tepiha za dnevni boravak

0
107
Na šta treba obratiti pažnju pri izboru tepiha za dnevni boravak

Koji god i kakav god tepih za dnevnu sobu da izaberete, činjenica je da ćete ga gledati i koristiti svaki dan. U većini domaćinstava, dnevna soba je centralna prostorija, bilo da se radi o dnevnim aktivnostima ili opuštanju uz knjigu ili TV, zbog čega je biranje odgovarajućeg tepiha za dnevni boravak od velike važnosti.  

U ovom tekstu ćete naći neke interesantne savete koji vam mogu pomoći kako najlakše da izaberete tepih koji će se najbolje uklopiti u vaš dnevni boravak, a samim tim i u celokupni enterijer vašeg doma.

šareni tepih

Birajte tepiha prema materijalu od kog je napravljen

U današnje vreme tepisi se najviše prave od tri vrste materijala, a to su vuna, miks vune i dugih materijala i sintetički tepisi. Svaki od ovih materijala ima svoje prednosti, ali treba imati i u vidu održavanje svakog od ovih materijala, kako biste znali kako da ih čistite, osim ako ste zadužili tepih servis Beograd za održavanje vaših tepiha.

Vuneni tepisi

Vuneni tepisi su raltivno čest izbor, i pre svega služe da impresioniraju. Omiljeni su pre svega zbog toga što su dostupni u neutralnim bojama koje lako možete uklopiti, a i doprinose eleganciji i otmenosti prostorije u kojoj se nalaze. Takođe su veoma izdržljivi, i odlični izolatori pritom.

Tepisi u kombinaciji vune i drugih materijala

Ovi tespisu su dobar izbor, pre svega zato što su praktični. Tipično je većina ovih tepiha napravljena od 80% vune i 20% drugih vlakana, zbog čega su ovakvi tepisi odlični izolatori, otporni na habanje i lako se održavaju.

vuneni tepih

Sintetički tepisi

Ovi tepisi su atraktivni i izdržljivi. Ako imate kućne ljubimce, decu ili oboje, to obično znači da vam je za dnevnu sobu potreban visoko funkcionalan tepih na kom se neće toliko videti otisci, prljavština i mrlje od pića i hrane. Neki od ovih tepiha su u stanju da eliminišu vonj od ljubimaca tako što su otporni na vlagu.

Uzmite u obzir karakteristike dnevne sobe

Generalno pravilo je da se tepisi neutralnih boja najbolje uklapaju u manje prostorije, jer blede i pastelne boje stvaraju utisak većeg prostora. S druge strane, ako je vaša dnevna soba prilično velika, onda je možete učiniti ušuškanijom i udobnijom ako stavite tepih u nekoj tamnoj boji, poput bordo ili braon.

Pored veličine, još jedan važan faktor kad birate boju tepiha je količina dnevnog svetla u vašem dnevnom boravku. Ako je prostorija dobro osvetljena, onda se sobodno možete odlučiti za tamnije nijanse. Ako želite da postignete nenametljiv i moderan izgled, onda birajte komplementarne boje, baš kao kada birate i boju odeće, odnosno birajte one boje tepiha koje će se najbolje uklopiti uz nameštaj koji imate.

Isprobajte pre nego što kupite

Jedan od najboljih načina da saznate šta vam zaista odgovara je da posetite salon nameštaja, i na taj način vidite kako se određeni tepih uklapa u prostor, i uz kakav enterijer najbolje dolazi do izražaja. Tada takođe možete uzeti i uzorke tepiha koji vam se dopadaju, i dobijete savete eksperta za enterijer na licu mesta.

Ne potcenjujte važnost podloge

Podloga za tepihe pre svega služi da produži život vašeg tepiha i učini ga udobnijim za hodanje. Podloge podržavaju celu površinu tepiha, i redukuju otiske uzrokovane velikim i teškim nameštajem, kao što su kauči i komode. Ove podloge takođe poboljšavaju i izolaciju vašeg poda.

Poslušajte savet profesionalaca

Ako imate problem oko dimenzija prostorije u uklapanja izabranog tepiha u istu, najbolje bi bilo da potražite savet ili pomoć stručnjaka, naročito ako ste se odlučili za tepih koji ide od ivice do ivice. Izuzetno je važno da tepih postavite kako treba da ga ne biste oštetetili pre vremena, a i sama prostorija će izgledati lepše.

Nadamo se da su vam navedeni saveti pobudili maštu i da ste dobili inspiraciju kakav biste tepih mogli da odaberete za svoju dnevnu sobu, kao i kako da ga najbolje iskombinujete sa nameštajem koji posedujete.