Search for content, post, videos

Wi-Fi tehnologija – tihi ubica iz zasede

wi-fi tehnologija
wi-fi tehnologija

wi-fi tehnologija

Wi-Fi tehnologija je bežično umrežavanje koje koristi radio talase da bismo imali bežičnu internet konekciju velikih brzina. Bežični uređaji kao što su mobilni telefon, lap top i tablet koriste elektromagnetne talase da bi komunicirali sa bežičnim ruterom. Iako je na svakom od ovih aparata naznačeno da su proizvedeni u skladu sa strogim standardima i da su potpuno bezbedni za korišćenje, naučni eksperiment 5 danskih studentkinja je poljuljao ovu tvrdnju.

Eksperiment je počeo kada su studentkinje iz internata primetile da kada spavaju pored mobilnog telefona često imaju glavobolju i problem sa koncentracijom. Zaintrigirane ovim fenomenom, počele su da proučavaju efekte zračenja mobilnih telefona na zdravlje ljudi. Nažalost, univerzitet im je uskratio finansiranje eksperimenta zbog nedostatka sredstava. Odlučile su testiraju efekte Wi-Fi zračenja na biljkama. Devojke su šest saksija sa semenom biljke Lepidium sativum stavile u sobu sa zračenjem i šest u sobu bez zračenja. 12 dana su posmatrale, fotografisale i zapisivale rezultate. Treba pomenuti da biljkama nisu bili uskraćeni svetlo i voda. I pre isteka eksperimenta, rezultati su bili očigledni. Semenje smešteno u sobu sa zračenjem ili nije poraslo ili je bilo potpuno mrtvo. Sa druge strane, semenje smešteno u sobu bez zračenje je procvetalo u zdrave biljke.

Ovim eksperimentom studenti su zaradili najveće počasti u regionalnom takmičenju nauke. Kim Horsevad, profesor neurologije na Karolinskom institutu i nastavnik u njihovoj školi, bio je toliko impresioniran rezultatima da je izrazio zainteresovanost za njegovo ponavljanje, u kontrolisanom laboratorijskom okruženju.

Međunarodna agencija za istraživanje raka (International Agency for Research on Cancer) svrstala je Wi-Fi talasnu energiju kao “verovatno kancerogenu za ljude”. Britanska agencija za zaštitu zdravlja (UK Health Protection Agency) sprovela je istraživanje koje je pokazalo da WI-Fi tehnologija ugrožava zdravlje i razvoj, i kod ljudi i kod biljaka. Deca imaju brze ćelijske replikacije i stope rasta, što ih čini posebno osetljivim na oštećenju DNK-a. Oni su ugrožena kategorija i zbog toga što su gotovo od rođenja izloženi ovim zračenjima.

Wi-Fi zračenje i zdravstveni rizici

 • intenzivne glavobolje;
 • kvalitet sna;
 • hroničan umor;
 • bol u uvetu.

Wi-Fi tehnologija i kako da se zaštitite

 • ne stavljajte ruter u prostorije u kojima boravite veći deo dana ili noći. Najbolje je da stoji u hodniku;
 • izbegavajte nošenje mobilnog telefona u džepu;
 • budite oprezni prilikom korišćenja mobilnog telefona u automobilu. Signal se odbija unutar auta, a vaša glava je svojevrsna antena;
 • kod kuće koristite fiksni telefon (onaj koji nije bežični) da biste smanjili izloženost elektromagnetnom zračenju;
 • ukoliko ste trudni, držite telefon, lap top ili tablet dalje od stomaka. Koristite poruke što je više moguće;
 • izbegavajte korišćenje bežičnih monitora za bebe, kao i svih uređaja koji rade na principu mikrotalasnih frekvencija;
 • isključite sve Wi-Fi uređaje dok spavate.