Kvarovi na laptopu – šta možete sami da otklonite, a za šta vam treba servis

0
93
Kvarovi na laptopu - šta možete sami da otklonite

Laptopovi su uređaji na koje se oslanjamo korišćenjem na poslu, kao i u slobodno vreme. Zato usporen rad, ili pak ozbiljnije oštećenje na njemu, mogu biti izuzetno frustrirajući, posebno ako vas takva situacija zadesi baš onda kada vam uređaj najviše treba.

Popravka laptopa u servisu nekada može koštati isuviše novca i vremena, ali srećnom, mnoge kvarove na laptopu možete popraviti i sami. Svakako, vaš prvi zadatak je da detektujete problem – pa smo za vas pripremili izuzetno koristan tekst.

Nastavite sa čitanjem i saznajte koji su to najčešći kvarovi laptopa i kako da u tim situacijama najpraktičnije reagujete, kako biste što pre ponovo imali ispravan laptop u rukama.

Uštedite vreme i novac – budite oprezni u samostalnom majstorisanju

Najpre, važno je da vas podsetimo da tehnički uređaji imaju svoj “životni vek”. Što znači da će neki elementi vašeg laptopa jednostavno morati da se promene nakon određenog vremena.

Blagovremena zamena takvih delova će omogućiti da vaš laptop bude u očuvanom stanju duži vremenski period. Zato će odnošenje laptopa u servis na popravku, umesto samostalnog majstorisanja, dugoročno uštedeti vaše vreme i novac.

U takvim situacijama je važno da u svom okruženju pronađete pouzdani servis za popravku – kao što je: www.laptopmajstor.rs u Beogradu, kako biste bili uvereni u kvalitet usluge i njenu isplativost.

Koji su najčešći kvarovi na laptopu i kako da ih popravite?

Neki kvarovi na laptopovima su zaista učestaliji od ostalih, pa se može pokazati korisno znanje o “simptomima” oštećenja za kojima treba da tragate kako biste ih prepoznali.

Iako je za popravku laptopa je, za razliku od desktop računara, u većem procentu učestalih kvarova potrebno angažovati stručno osoblje u servisu – u slučaju jednostavnijih oštećenja, sasvim vam može biti dovoljno znanje prikupljeno putem interneta.

#1 Ne uspevate da uključite laptop

Do laptopa koji ne reaguje na uobičajen način za uključivanje može doći iz više različitih razloga. Ova posledica oštećenja može biti u pratnji sporijeg punjenja baterije ili potpune nemogućnosti da se ona napuni.

Najpre je potrebno da proverite stanje baterije i pokušajte da utvrdite da li je ispravna. Baterija laptopa je “potrošni materijal” – pa ukoliko ne primenjujete striktno trikove za produžavanje njenog “životnog veka”, lako može doći do njenog oštećenja.

Drugi najčešći razlog zbog kojeg se vaš laptop ne uključuje je neispravan adapter. Kako biste to ispitali – isprobajte drugi adapter koji možete pozajmiti u tu svrhu od prijatelja. Ukoliko je vaš adapter neispravan, jednostavno ga treba zameniti novim.

Još jedan od razloga je neispravan DC konektor, to jest da matična ploča ne dobija struju koja je potrebna za pokretanje laptopa. Trik je da pokušate da pronađete odgovarajući ugao utikača u utičnici. Ukoliko se pri tome upali lampica ili primetite neku drugu reakciju laptopa – poput zvuka, pronašli ste uzrok problema i potrebno je da zamenite DC konektor novim.

Ukoliko ipak ne uspete da detektujete nijedan od gorepomenutih problema, možda je u pitanju oštećenje na matičnoj ploči. U tom slučaju je definitivno potrebno da angažujete servis za popravku i konsultacije, jer je zamena matične ploče zahteva nešto veće ulaganje.

#2 Vaš laptop proizvodi čudan zvuk pri radu ili podizanju sistema

Jači zvuk laptopa ponekad ne mora značiti da je došlo do oštećenja. Laptop može proizvoditi šum u slučaju pojačanog rada ventilatora usled naslaga prašine ili zaglavljeni taster tastature – što jednostavno možete rešiti pritiskanjem različitih tastera.

Međutim, na isti način se manifestuju i veći problemi – poput oštećenja na hard disku. U tom slučaju je najbolje da sačuvate svoje važne podatke, kako ne biste došli u nepriliku da vaši podaci budu izgubljeni usled oštećenja.

#3 Prosuta kafa ili druga tečnost po laptopu – da li je vreme za paniku?

Kako je uživanje u kafi ili drugom napitku tokom rada neizostavan ritual mnogih, sigurno je da niste usamljeni u situaciji koja vam se dogodila. Ukoliko reagujete odmah i pažljivo očistite vaš laptop – najverovatnije neće doći do većih oštećenja.

Kao meru predostrožnosti možete isključiti laptop i izvaditi bateriju. Važno je da, do narednog uključivanja laptopa, sačekate dovoljno vremena kako bi se on dobro osušio – neki stručnjaci preporučuju i do 72 sata.

Ukoliko je tečnost dospela do unutrašnjosti laptopa, važno je rastaviti i dobro očistiti sve njegove komponente. Tada je angažovanje stručnjaka iz laptop servisa najčešće najbezbedniji izbor.

Kvarovi na laptopu mogu biti zaista frustrirajući, posebno zbog toga što do istih, po pravilu, dolazi onda kada vam je rad na vašem laptopu hitno potreban. Zato se nadamo da vam je ovaj tekst bio od koristi, te da ćete se u situaciji u kojoj primetite neki kvar na vašem laptopu – snalažljivo poneti.

Ukoliko imate sreće da je u pitanju neki od jednostavnih kvarova ili “bagova” – strpljivo pokušajte da detektujete do kog oštećenja je zapravo došlo, te da li je angažovanje servisa za popravku zaista neophodno. Srećno.