Search for content, post, videos

6 mesta u Boki Kotorskoj koje obavezno morate posetiti

Boka Kotorska spada u najveće zalive istočne obale Jadranskog mora. Sa ukupnom dužinom obale od 105,7 kilometara i mnoštvom različitih turističkih mesta, Boka je dovoljno raznovrsna i za najzahtevnije turiste.

Pored svojih poznatih plaža Bokokotorski zaliv nudi bogat kulturno istorijski sadržaj, raznovrsnu hranu i dobru zabavu.

Turistima je često zbog veličine zaliva veoma teško da se odluče koje turističko mesto da posete. Kako bi vam olakšali odluku, izdvojilo smo nekoliko najpopularnijih destinacija kao i šta se sve u njima može videti.

#1 Tivat – najsunčaniji grad Boke Kotorske

Tivat se nalazi u Tivatskom zalivu u podnožju planine Vrmac gde je ujedno smešten i jedini aerodrom u Crnoj Gori. 

Sa svojih 9300 stanovnika Tivat spada u veće turističke gradove Crne gore, zbog čega je iznajmljivanje apartmana u Tivtu veoma lako.

Pored plaže, glavnu atrakciju grada predstavlja gradski park, ovaj park sa površinom od četiri hektara u sebi sadrži najveću botaničku baštu južnog dela Jadrana.

U botaničkoj bašti Mornarički park se nalazi mnoštvo retkih vrsta biljaka koje predstavljaju svojevrsnu atrakciju za turiste.

Zanimljivo za Tivat je da ne poseduje standardan centar grada, najpopularnije mesto gde se turisti okupljaju je gradsko šetalište koje se nalazi duž obale grada.

#2 Kotor i njegov jedinstveni stari grad

Kotor predstavlja jedan od najstarijih lučkih gradova Jadrana. Grad su osnovali i sagradili Rimljani u IX veku. Zbog svog starog grada Kotor je deo UNESCO kulturne baštine.

Kotor je grad koji nudi za svakoga po nešto, jednako je pogodan za romantične  i porodične odmore. Zbog svog položaja Kotor predstavlja centralu na zalivu odakle je pogodno posetiti ostala mesta u Crnoj Gori.

Kotor je poznat po starom gradu koji predstavlja jedan od najbolje očuvanih srednjovekovnih tvrđava na jadranu. Zidovi starog grada obavijaju ceo grad što je veoma jedinstveno za ovaj deo evrope.

Kroz čitav stari grad se prostiru srednjovekovne građevine koje u kombinaciji sa starim kamenim ulicama turistima daju osećaj kao da su proputovali kroz vreme.

#3 Herceg Novi savršen spoj tradicije i modernog

Herceg Novi je sa svojih 200 sunčanih dana u godini veoma popularna destinacije za turiste. Herceg Novi se nalazi na južnom delu jadranske obale, na ulazu u Bokokotorski zaliv.

Na osnovu istorijskih podataka znamo da je grad osnovan 1382. godine. Zbog svoje dugačke istorije tvrđava koja se nalazi u gradu je kombinacije mletačkog, turskog i austrijskog perioda.

Herceg Novi predstavlja savršen spoj modernog i tradicije zbog čega privlači najrazličitije turiste. Jedna od nezaobilaznih stanica prilikom posete Herceg Novog je njihova gradska biblioteka.

Biblioteka sadrži preko 35.000 knjiga, među kojima su najpoznatije zaostavštine Dušana Petkovića koja se sastoji od 5.000 primeraka i Veljka Radojčića (1.500 primeraka).

#4 Igalo centar zdravstvenog turizma Crne Gore

Igalo je naselje koje pripada opštini Herceg Novi, naziv Igalo potiče od reči grčkog porekla, koja znači obala odnosno plaža.

Zbog svog radioaktivnog morskog mulja koji se nalazi na plaži Blatini, Igalo predstavlja centar zdravstvenog turizma Crne Gore. Zato je Igalo veoma popularna destinacija za penzionere i turiste koji pate od kožnih oboljenja.

Pored lekovitog blata igalo je poznato i po mineralnoj vodi koja se naziva Igaljka”. Zbog velikog broja sunčanih dana kupačka sezona u igalu traje od početka maja do kraja septembra.

#5 Bijela savršeno mesto za porodičan odmor

Mnogi kažu da se Bjela nalazi na savršenom mestu u Bokokotorskom zalivu zato što je od Herceg Novog udaljena svega dvanaest kilometara, dok je od kotora udaljena oko dvadeset kilometara.

Bjela ima dugačku istoriju, prvi put se pominje u povelji Cara Dušana iz 1351. godine, unutar samog naselja se nalazi crkva sa freskama iz četrnaestog veka koju morate da posetite ako dođete u Bjelu.

Bjela je pre svega poznata po svojoj dugačkoj plaži koja se prostire duž celog mesta. Zbog svog položaja u zalivu, voda u Bjeli se ubraja među najčistije za kupanje u celoj Crnoj Gori.

#6 Perast savršeno mesto za miran odmor

Perast je malo i živopisno mesto, koje je od Kotora udaljeno svega četrnaest kilometara. Perast je poznat po svojoj arhitekturi koja po svom izgledu podseća na male priobalne gradove iz četrnaestog veka.

U blizini Perasta se nalazi poznato veštačko ostrvo Gospa od škrpelja nastalo u petnaestom veku.

Perast odiše mirnoćom zbog čega predstavlja savršeno mesto za porodice sa malom decom i penzionere. Plaže su većinski izbetonirane ali su veoma prijatne i nude turistima sve što im je potrebno.

Ako niste ljubitelj betonskih plaža na samo par kilometara od Perasta postoji mnoštvo šljunkovitih plaža koje su veoma popularne tokom cele kupačke sezone.

Boka Kotorska predstavlja jednu od najlepških destinacija na Jadranskom moru, zbog čega je svake godine izbor mnogih turista iz regiona i sveta.

Nadamo se da vam je tekst bio koristan i da vam je pomogao u odabiru destinacije za vaše sledeće letovanje.