Da li lepota i udobnost životnog prostora utiče na mentalno zdravlje?

0
83
Da li lepota i udobnost životnog prostora utiče na mentalno zdravlje?

Na mentalno zdravlje svakoga od nas utiče niz različitih faktora, među kojima su neki kojih smo sasvim svesni, ali i oni koje ne možemo uspešno da razaznamo, iako osećamo njihov efekat. Pored emotivnih porodičnih, prijateljskih i ljubavnih veza, zadovoljstva na poslu, zdravih ili manje zdravih svakodnevnih navika u kontekstu ishrane i aktivnosti, na naše mentalno zdravlje će direktno uticati fizičko okruženje u kojem boravimo, njegova estetika i kompletna atmosfera, dakle pre svega naš životni prostor. Pitanje koje se u vezi sa ovim odnosom životnog prostora i psihičkog stanja pojedinca otvara je pre svega pitanje načina na koje bi trebalo pristupiti svom fizičkom okruženju, ne bi li ono najbolje uticalo na ostale segmente života, dakle i na mentalno zdravlje.

Uređenje postojećeg životnog prostora

Ukoliko ste odlučili da načinite izmene u okviru kuće ili stana u kojem već živite, jasno je da će one zavisiti od trenutnog fizičkog stanja vašeg doma. Higijena koja utiče na celokupnu atmosferu je nesumnjivo na prvom mestu, te ukoliko imate problema sa vlagom ili intenzivnim sakupljanjem prašine zbog viška predmeta ili dela grada u kojem se nalazite, pobrinite se da vaš prostor okrečite i da uklonite sve ono što vam u njemu ne služi ni u praktičnom, a ni u estetskom smislu. Čim se oslobodite viškova i nađete se u čistom i urednom prostoru, promena će već biti osetna, a ukoliko problem sa kojim se u ovom kontekstu suočavate nije u domenu higijene i reda, već osećate da vam je potrebna promena u domenu stila, boja, rasporeda i estetike prostora uopšte, upustite se u kreativan projekat uređenja doma. Prilikom uređenja vašeg kutka bi trebalo da se vodite sopstvenim osećajem za lepo pre svega, ali i da imate u vidu praktičnu namenu prostorija, ne bi li naposletku one na najbolji mogući način služile svojoj svrsi.

Kupovina novog doma koji će doprineti vašoj sreći

Ukoliko ne govorimo o uređenju postojećeg životnog prostora, već odabiru novog doma (sa njegovim potencijalom za pozitivan uticaj na vaše mentalno zdravlje kao važnim kriterijumom), imamo pred sobom široku paletu opcija, među kojima možemo da se odlučimo za onu koja nama lično najviše odgovara. Ukoliko polazimo od toga da želimo nekretninu u dobrom fizičkom stanju, ne bismo li mogli da se posvetimo njenom uređenju, a ne popravkama, najbolji izbor je novogradnja, budući da je u pitanju sasvim nov prostor koji će sa našim useljenjem dobiti svoje prve stanare. Pored osnovnih stavki kao što su lokacija i sabraćajne veze, te kvadratura i sobnost, obratite pažnju na raspored prostorija koji odgovara vašoj viziji estetike koju želi da negujete u svome domu. Ono što prilikom kupovine nove nekretnine možete da kontrolišete, a što je u postojećem životnom prostoru prilično komplikovano za rešavanje, jesu izvori prirodne svetlosti. Vodite računa da vaš novi dom ima dovoljno prozora i svetlarnika (u idealnom scenariju bi on imao i prostranu terasu), a sve iz razloga što dobra osvetljenost ima izuzetan uticaj na raspoloženje i naposletku na mentalno zdravlje.

Dekoracija prostora i upotreba boja

Teorija o uticaju boja na psihu s razlogom ima brojne zagovornike i prilikom uređenja životnog prostora ne bi bilo loše da uzmemo u obzir i ovaj vid podržavanja dobrog raspoloženja njime. Podstičući osećaj sigurnosti i opuštenosti, plava boja se pokazala kao veoma uspešna u ovom kontekstu, dok se zelena boja, koja takođe relaksira, sjajno implementira kroz uvođenje saksijskih biljaka. Bela boja na zidovima je najpraktičnije rešenje i kao najneutralnija je i najčešći izbor prilikom dekoracije prostora, što ide u prilog temi o kojoj govorimo. Bela boja reflektuje svetlost, pri čemu se i prostor čini većim i skladnijim, što naravno dobro utiče na osećaj koji on budi u onima koji u njemu borave. Pastelne nijanse na zidovima i nameštaju imaju sličan efekat kao bela boja, te se i one preporučuju prilikom dekoracije prostora. Samo uređenje zavisi od ličnih preferencija onih koji žive u datoj kući ili stanu, mada je minimalistički pristup dekoru uglavnom najsrećnije rešenje. Dekorativni elementi koji najbolje funkcionišu u ovom kontekstu su umetničke slike sa relaksirajućim motivima, cveće i saksijske biljke.

Funkcionalnost i udobnost

Pored toga što vizuelni efekat utiče na naša osećanja prilikom boravka u datom prostoru, njegova nefunkcionalnost bi mogla da bude veoma frustrirajuća, te je za ukupan pozittivni efekat na raspoloženje preporučljivo da se komadi nameštaja pažljivo uklapaju kako međusobno, tako i sa samim oblikom prostorije i u skladu sa svojom konkretnom namenom. Dom je mesto koje bi trebalo da asocira na sigurnost i udobnost, te vodite računa da u njemu sebi obezbedite dovoljno komfora uvođenjem prikladnih komada nameštaja koji podržavaju pravilno držanje tela. Ukoliko sa pažljivo formiranom estetikom uklopite udobnost, dobićete kao rezultat svoj kutak iz kojeg ćete izlaziti nasmejani i u koji ćete se uvek rado vraćati.

 

Dom je prostor u kojem uglavnom provodimo najviše vremena, koji predstavlja sigurnu luku, utočište i asocira na slobodu. Nemojte zanemarivati uticaj vašeg gnezda na vaše raspoloženje i mentalno zdravlje i potrudite se da ga uredite tako da on svakim svojim elementom pruža podršku vašoj kvalitetnoj i veseloj svakodnevici.