Search for content, post, videos

Zdravi organski proizvodi koji podižu imunitet i energiju

Promenilo se mnogo toga otkako su šezdesetih godina prošlog veka začetnici organske proizvodnje počeli da promovišu i razvijaju novu filozofiju dobijanja hrane. Pre svega hrane bez hemije i dodataka koji narušavaju njen kvalitet a ne doprinose zdravlju čoveka, ili mu čak i štete.

U međuvremenu organska hrana se proširila u planetarnim razmerama, iako su je pratile sumnje i nepoverenje. Razlog tome je mnogo organskog povrća i voća koji do korisnika dolazi sa drugog kraja sveta.

Poznavaoci prilika insistiraju da organska biljka dolazi sa manje plantaže ili gazdinstva, jer je tako lakše kontrolisati njen kvalitet. Uzmemo li kao primer organsku ašvagandu, koja opušta i spasava čoveka od posledica stresa, evo šta bi trebalo da imate u vidu ako želite da kupite najbolje za svoje zdravlje.

Kvalitetni plodovi ašvagande…

Kada se pokazalo da je ašvaganda delotvorna, da umiruje, poboljšava san, podiže imunitet i čuva energiju, porasla je potražnja i poprilično opao njen kvalitet na tržištu – jer je prodavano sve što se ašvagandom moglo nazvati.

Naravno podrazumeva se da se u lekovite svrhe koriste samo najkvalitetniji plodovi. Kupujući upravo takvu, vrhunsku sirovinu, od malih plantažera naši proizvođači najbolje znaju da cena ašvagande u prahu podrazumeva i pošten odnos prema tom odgajivaču. Naravno i njegovoj porodici i maloj lokalnoj zajednici.

Podsećanja radi, najvažniji sastojci, fitonutritijenti, u ovoj biljci nalaze se u korenu, što znači da je neophodno da se on ceo, bez ikakve obrade ili ekstrahovanja osuši i samelje.

… stižu sa malih plantaža iz Indije

Da bi dobavljači nastavili da šalju količine ujednačenog kvaliteta, sa nekoliko vlasnika plantaža u Indiji ugovorena je poštena, fer cena i korektna saradanja. Poštenje za poštenje i – za zdravlje onih koji se uzdaju u ašvagandu.

U protivnom bi se u poslatom tovaru našli manji i loši plodovi, B, C i D kategorije. A to za krajnjeg korisnika znači da budu upitni i neizvesni efekti uzimanja ašvagande.

A ona pomaže telu da se prilagodi negativnom delovanju hroničnog stresa, dok um smiruje kao prirodni sedativ.

Superhrana čuva zdravlje i životnu sredinu

Ašvaganda nekima podiže energiju i raspoloženje, drugima je važna zbog poboljšanja libida, bez negativnih efekata. S obzirom da joj pogoduje klima u Indiji, oni koji žele brzu zaradu tamo plodove sakupljaju sa različitih mesta, a to za korektan odnos prema kupcu nije dobro.

Bez obzira da li govoreći o superhrani i kvalitetnim organskim proizvodima mislimo na ašvagandu, kurkumu, moringu, spirulinu, hlorelu, ili kokosov ili konopljin protein bez glutena – sve ih povezuje briga za zdravlje. Mada ne zanemarimo i druge organske namirnice kao što su voće, povrće, meso, pa i mleko.

Ali ne samo to. Kupujući od odgajivača koji imaju kontrolisanu proizvodnju istovremeno se daje doprinos očuvanju životnog okruženja, pa i globalnom očuvanju planete

Razmutiti u čaši vode ili soka i popiti

Da bi sve bilo kako valja Evropa i njene zemlje pa i naša, poput drugih kontinenata, potrudile su se da sertifikatima i odgovarajućim propisima preciziraju koje su biljke organske, bilo da je reč o kukuruzu na njivi ili egzotičnim plodovima.

Za ove druge, koje do korisnika prevaljuju kilometre i kilometre važno je da na mestu gde su rasle i ubrane budu lokalni sezonski proizvodi. I pre svega, da što manje budu obrađene pre nego što stignu do krajnjeg korisnika.

Najbolje bi bilo ubrati ih, samleti, toliko da bez nekih posebnih priprema bude dovoljno da se razmute u vodi, soku ili biljnom mleku i popiju. Da to bude sva mudrost a korist – velika.

Listovi moringe puni vitamina i minerala

Neverovatna nutritivna svojstva pripisuju se i moringi, poznatoj kao “čudotvorno drvo” ili “drvo života” koje se vekovima koristi u tradicionalnoj medicini širom sveta, kao hrana i kao lek. Stručnjaci ga smatraju najhranljivijim drvetom na planeti.

List moringe, na vrhuncu zrelosti sadrži esencijalne aminokiseline, vitamine, minerale, ali i flavonaide, karotenoide, kvercetin, poznate kao antioksidanse sa važnim terapeutskim svojstvima. Pre svega oslobađa organizam od nepoželjnih bakterija i parazita.

Podiže imunitet i energiju dovodeći u ravnotežu pH vrednosti, lečeći anemiju, kolitis, osteoporozu, impotenciju. Pomaže moringa da se dovedu u red šećer u krvi i nivo holesterola, sadrži velike količine vitamina A, C, kalcijum, kalijum

I kurkuma stiže iz Indije, sa zaštićenog područja

Nema sumnje da će uz ovakva svojstva listova moringe svako naći motiv da je uzima. Pogotovo što se kod nas može nabaviti ona koja je porasla u podnožju planinskog venca u Indiji, stavljen pod zaštitu Uneska. Dakle, sigurno očuvan kao biološki vredno područje.

Na tom bogatom zemljištu, u povoljnim klimatskim uslovima  izraste organsko drvo sa koga se koriste listovi, kao što rekosmo.

Ali u Indiji uspeva i kurkuma, koja se isto tako koristi mlevena, u prahu. Vrlo je delotvorna u slučaju upala, bolova, mada je smatraju i dobrom zaštitom od kancera, jer jača imunitet organizma.

Iskustvo u korišćenju proizvoda je važno kao preporuka

Za onoga ko se bavi organskim proizvodima vrlo je važno da ispuni sve tražene uslove za proizvodnju, ali i da ima iskustvo u koriščenju tih preparata. Ako se proizvodnja bazira na sopstvenom iskustvu onda je to najbolja varijanta.

“Da živimo onio čime se bavimo”, kako definiše proizvođač Just Superior, uz tvrdnju da su oni sami najverniji korisnici sopstvenih proizvoda.

S obzirom da su istraživanja i nova naučna saznanja uvek značajan oslonac u praksi, nema sumnje da bi organska hrana ili superhrana u budućnosti mogla da bude još više zastupljena. Za sada je činjenica da organska hrana pre svega po ceni “odskače” od one koja to nije jer je konvencionalno odgajena.

Poboljšati zdravlje i život – dovoljno kao motiv

Za neke prilično skupe organske namirnice, poput jabuka ili paradajza, često nema opravdanja za precenjivanje. Ipak, zdravlje nema cenu kako se to kaže, pa će mnogi “progutati” obrazloženje da su kupili dragocenu hranu bez hemije.

Ako govorimo o superhrani, o ašvangi ili kurkumi naprimer, koje rastu na drugom kraju sveta, važan teg na vagi u njihovu korist je značajan uticaj na zdravlje i ozdravljenje. To onda znači i podizanje kvaliteta sopstvenog života i motivaciju drugima da i sami pokušaju da žive zdravije i uspešnije.

Iskreno govoreći to je svima cilj, ne sumnjamo i vama. Nadamo se takođe da smo vas ovom pričom zainteresovali da o superhrani i organskim proizvodima možda pročitate  još detaljnije pre nego što ih kupite i ubuduće svakodnevno koristite.