Najlepše luke na Jadranu koje morate posetiti

0
337
Najlepše luke na Jadranu koje morate posetiti

Luke su kroz istoriju imale veliki značaj jer su predstavljale mesta na kojima su se ukrštali svačiji putevi i mešale različite kulture.

Luke su i danas veoma razvijeni gradovi izuzetno značajni za sveukupnu ekonomiju – čak 70% globalne trgovine robom po vrednosti prolazi kroz luke.

Jadran se može pohvaliti mnogim veoma značajnim i lepim lukama, koje morate posetiti bar jednom u životu.

#1 Porto Montenegro – spoj glamura i prirodnih lepota Boke Kotorske

Luka za jahte, Porto Montenegro, nalazi se u crnogorskom gradu sa najviše sunčanih dana u godini – Tivtu. Luksuzan kompleks Porto Montenegro nudi mnogo više od smeštaja. U pitanju je sasvim novi, nesvakidašnji i holistički pristup življenju koji pruža sve što je potrebno za aktivni odmor, opuštajući odmor, ali i uspešan biznis ili lični razvoj.

Sve više ljudi se zbog lepote Boke Kotorske, ljubavi prema nautici, ali i mogućnostima za posao, odlučuje ne samo za letovanje na ovom mestu već i za život na obali Jadrana. Kompleks je prilagođen potrebama cele porodice.

Ova luka spaja nespojivo – s jedne strane sjaj i glamur jahting kluba i novoizgrađenih luksuznih apartmana, a s druge strane netaknutu obližnju prirodu po kojoj je bokokotorski zaliv poznat i stari šarm Tivta.

Nad Tivtom se uzdiže planina Vrmac koja je prava oaza za sve ljubitelje prirode, te vam preporučujemo da je posetite dok ste u Tivtu, kada vam dosadi plivanje i sunčanje. Sa ove planine možete uživati u pogledu na Boka Kotorski zaliv, ali i na Kotor, jer se Vrmac lukavo uzdigao između dva velika zaliva.

Luka Porto Montenegro u Tivtu samo je jedna od mnogih fantastičnih destinacija kojima Crna Gora može s razlogom da se hvali i koje bi definitivno trebalo barem jednom posetiti.

#2 Venecija – misteriozni grad na vodi

Venecija je kroz istoriju bila jedna od najvažnijih luka u ovom delu sveta, a svakako najvažnija i najprometnija na Jadranu.

U devetom veku dobija od Arapa slobodan prolaz kroz Otomanska vrata uz plaćanje danka. Taj sporazum doveo je do toga da je Mletačka postala jaka ekonomska sila i dobila status republike na čijem je čelu bio dužd – vladar Venecije.

U Veneciji se zbog gustog pomorskog saobraćaja koji se ovde odvijao vekovima i bogatih trgovačkih konekcija sa čitavim svetom mogu videti isprepletani uticaji različitih kultura i istorijskih perioda na svakom koraku – vizantijski, rimski, arapski, renesansni…

Podignuta je na 118 peščanih ostrva koja su međusobno razdvojena lagunama. Spajana su putem mostova ili je jednostavno izgrađivan nasip, a preko njega su građene zgrade. Danas Venecija ima preko 400 mostova.

Trg Svetog Marka je vekovima popularna turistička atrakcija i jedan od simbola grada, istoimena katedrala takođe. Pored njega, u Veneciji se moraju obići i crkva Santa Maria de la Salute, o kojoj je zadivljeno pisao i Laza Kostić.

#3 Trst – omiljena trgovačka luka

Trst se nalazi na granici Italije sa Slovenijom – u najsevernijem delu Jadranskog mora.

Na njegovom području susretale su se germanska, latinska i slovenska kultura, a bio je i jedan od najvažnijih gradova u ovom delu Evrope toko 19. veka.

Trst je zbog velikog izbora najrazličitijih proizvoda tokom druge polovine 20. veka bio omiljena destinacija za šoping i odmor mnogih Jugoslovena, a prvo mesto na kom bi oni popili kafu po dolasku u ovaj šarmantni grad bio je trg Piazza Unita d Italia.

Trg je čuven po prelepim zgradama iz 19. veka.

Još jedna nezaobilazna destinacija svakoga ko poseti Trst svakako je i Rimsko pozorište – izgrađeno po naređenju Oktavijana 33. godine pre nove ere od kamena i drveta.

#4 Rijeka – najveća luka Hrvatske

Rijeka je jedna od najvećih srednjeevropskih luka i počela je ubrzano da se razvija u 19. veku.

U samom centru nalaze se dva velika brodogradilišta (jedno je najveće remontno brodogradilište na Mediteranu), Riječki univerzitet, kao i Hrvatsko narodno pozorište Ivan pl. Zajc..

Centralni deo u Rijeci je Korzo – omiljeno mesto za šetanje i šoping. Rijeka je veliki grad sa lepim plažama, od kojih je Sablićevo najlepša, i nećete se pokajati ni ako ovde odete sa decom na odmor, jer ima svašta da se vidi. Trebalo bi posetiti i tvrđavu Trsat koja se uzdiže nad ovom lukom i pruža divan pogled.

#5 Split – autentični dalmatinski grad sa bogatom istorijom

Iako je Rijeka najveća luka u Hrvatskoj, Split u Dalmaciji je jednako značajan jer ima bogatu i burnu prošlost.

Uvršten je u UNESCO-vu listu svetske baštine i krasi ga jedna od najlepših palata na obali Jadranskog mora – Dioklecijanova palata iz 4. veka. Ona je okružena zidinama, a u ono vreme u njoj je stanovalo čak 9 hiljada ljudi. Vodu je do palate dovodio akvadukt čiji se impresivni ostaci mogu videti i danas duž puta od Splita do Solina.

Zbog povoljnog geografskog položaja Splićani imaju tu sreću da je čak 2.700 sati godišnje sunčano u njihovom gradu.

Splitska luka značajna je iz razloga što predstavlja jedinu vezu sa ostrvima Brač, Hvar i Šolta – veoma popularnim ostrvima čuvenim po svojim prirodnim lepotama, skrivenim uvalama i čistoj vodi.

Nakon ovog teksta, sigurni smo da ste nestrpljivi da počnete da planirate svoje novo putovanje u neku od velelepnih Jadranskih luka.