Važnost preventivnih pregleda i ultrazvuka dojki

0
124
Važnost preventivnih pregleda i ultrazvuka dojki

Ultrazvuk dojke je vrsta testa koji lekar može zatražiti ako fizički pregled ili mamograf utvrde abnormalnosti dojke, kao što su:

•čvorići u dojci,

•bolno područje u dojci,

•promena u teksturi ili izgledu kože bradavica ili dojki,

•neobičan iscedak iz bradavice.

Ultrazvuk dojke koristi visokofrekventne zvučne talase za izradu detaljnih slika unutrašnjosti dojke.

Ako postoji čvorić u dojci, ultrazvuk će pomoći da se utvrdi radi li se o cisti ispunjenoj tećnošću ili solidnom tumoru. Takođe, ultrazvukom se određuje mesto i veličina čvorića.

Ponekad se ultrazvuk dojke može koristiti umesto mamografa za pregled raka dojke kod:

•trudnica i osoba mlađih od 25 godina, koje se ne bi trebale izlagati zračenju mamografa,

•žena koje imaju gusto tkivo dojke, što smanjuje vidljivost tumora na mamografu,

•kada aparat za mamografiju nije dostupan.

Da li je potrebna priprema za ultrazvuk dojke?

Posebna priprema za ultrazvuk dojke nije potrebna, ne morate izbegavati jelo ili piće pre ultrazvuka, međutim, trebalo bi da izbegavajte nanošenje losiona, pudera ili kozmetike na dojke pre ultrazvuka, jer ovi proizvodi mogu ometati tačnost testa. Obucite odeću iz dva dela, kako bi gornji deo odeće lako skinuli tokom pregleda ultrazvukom, jer će biti potrebno da se tokom pregleda svučete od struka naviše.

Sam postupak ultrazvuka je veoma jednostavan:

Dolaskom na pregled, prvo će vas lekar zamoliti da se skinete od struka prema gore i legnete na leđa na ultrazvučni stol, a zatim će vam naneti gel na grudi. Ovaj provodni gel pomaže ultrazvučnim talasima da putuju kroz vašu kožu. Premeštaće pretvarač, koji je poput štapića, preko vaših grudi, budući da on šalje i prima visokofrekventne zvučne talase za stvaranje slika o unutrašnjosti vaše dojke.

Ako lekar otkrije nešto sumnjivo, snimiće više slika tog mesta.

Postupak može potrajati do 30 minuta.

Rezultati ultrazvuka dojke

Slike koje ultrazvuk dojke proizvodi su crno-bele. Ciste, tumori i izrasline pojaviće se kao tamna područja na snimcima. Ono što je dobro, a to je da je većina čvorića na dojkama dobroćudna ili nekancerozna.

Nakon završetka pregleda možete nastaviti sa uobičajenim aktivnostima, međutim ako imate biopsiju pod nadzorom ultrazvuka, biće potrebno nekoliko dana da se tkivo dojke zaceli.

Za dobroćudne ili nekancerozne rezultate verovatno vam neće trebati dalje lečenje. Bilo koji drugi rezultati mogu zahtevati dodatna ispitivanja ili tretmane. Ako biopsija ukase na rak, lekaru će ovaj postupak pomoći da isplanira i preporuči najbolje mogućnosti lečenja raka.

Kada se mogu očekivati rezultati ultrazvuka

Rezultati ultrazvuka dojke obično su dostupni u roku od nekoliko dana, dok u nekim slučajevima, naročito hitnosti, mogu biti dostupni isti dan.

Rizici i moguće komplikacije ultrazvuka dojke

Nema poznatih rizika od ultrazvuka dojke, budući da niste izloženi zračenju kao kod X-zraka i mamografa. Međutim, postoji mogućnost lažno pozitivnog ili lažno negativnog rezultata. Kvalitet i tačnost test zavise od veštine osobe koja ga izvodi, kao i one koja ga tumači.

Drugim rečima ultrazvuk dojke ne predstavlja nikakav rizik, a ima mnoge prednosti.

Ako imate rak dojke, rana dijagnoza i lečenje pomoćiće vam da poboljšate izglede za ozdravljenje.

Kako bi saznao da li je tumor kancerogen, lekar će napraviti biopsiju, odnosno uzeti uzorak tkiva dojke radi testiranja. Tokom ovog postupka, upotrebiće ultrazvuk dojke kako bi ga on navodio dok iglom uzima uzorak tkiva, a nakon uzimanja poslati tkivo u laboratoriju na analizu.

Verovatno će većina od vas osećati nervozu dok čeka rezultate biopsije, ali važno je imati na umu da je oko 4 od 5 biopsija dojke negativno na rak. Većina čvorića na dojkama kod mladih žena su benigne ciste ili skup normalnog žlezdanog tkiva.

Zavisno od gustoće dojki, možda ćete biti upućeni na ultrazvuk svake godine, zajedno sa mamografijom, kako bi češće pregledali tkivo dojke i pratili sve promene u veličini i obliku. Kad imate guste grudi, ultrazvuk zajedno s mamografijom, najtačniji je skrining test koji možete imati.

Prednosti ultrazvuka dojke

Ultrazvučni pregled omogućuje otkrivanje i identifikaciju većine čvorića na dojkama, a posebno je koristan za razlikovanje krutih i tečnošću ispunjenih čvorića.

Ako ultrazvuk ne identifikuje čvorić koju vi ili vaš lekar možete osetiti pod rukom, za pregled dojke biće potrebni drugi testovi, poput mamografije ili magnetne rezonance (MRI).

Ultrazvuk se takođe koristi za dijagnostifikovanje problema poput komplikacija uzrokovanih mastitisom, infekcija koja se najčešće javljaju tokom dojenja, procenjivanja abnormalnog iscedka bradavice ili problema s implantatima dojke.

Ako imate rak dojke, lekar vam može preporučiti jedan ili više sledećih tretmana, zavisno o specifičnom stadijumu i vrsti raka:

•hirurgiju;

•terapiju zračenjem;

•hormonsku terapiju;

•ciljanu terapiju;

•hemoterapiju;

•imunoterapiju.

Rak dojke, na žalost, ima tendenciju da se pojavi bez bola. Kad se opipa, obično se manifestuje kao tvrd čvorić (koža koja se nalazi iznad može se zacrveniti i podvrgnuti povlačenju uz dokaze o površinskim porama – koža “narandžine kore”).

Kad se tumor pojavi u retroareolarnoj regiji, može uzrokovati povlačenje bradavice, ponekad čak i sekreciju.

Većina karcinoma, čak oko polovine, nastaje u gornjem i spoljnom kvadrantu dojke.

Koja se prevencija može učiniti?

Samopregled je koristan, samoispitivanje navodi ženu da spozna sebe i da obrati pažnju na sebe, što je početni i osnovni uslov za sprovođenje ispravne prevencije.

Ultrazvučni pregled je takođe bez igala ili injekcija, može biti privremeno neugodan, ali ne bi trebao biti bolan. Široko je dostupan, izuzetno siguran i ne koristi zračenje.

Ultrazvučno skeniranje daje jasnu sliku mekih tkiva koja nisu dobro vidljiva na RTG snimcima.

Ultrazvučno snimanje može pomoći u otkrivanju lezija kod žena s gustim grudima.

Pomoću ultrazvuka lekari mogu utvrditi da su mnoga klinički sumnjiva mesta zapravo sastavljena od normalnog tkiva. Za većinu žena u godinama od 30 i više mamografija će se koristiti zajedno s ultrazvukom. Ženama mlađim od 30 godina samo je ultrazvuk uopšteno dovoljan da se utvrdi treba li za sumnjivo mesto uraditi biopsiju ili ne.