Search for content, post, videos

Kako urediti dečju sobu?

Kada planirate proširenje porodice, sigurno razmišljate kako preurediti životni prostor. Svako ko ima mogućnosti da jednu sobu pretvori u dečju, razmišlja u koju boju će je okrečiti, kakve zavese i tepihe staviti, kakav nameštaj nabaviti ili na koji naučin restaurirati stari. Uređenje dečje sobe nije nimalo jednostavan zadatak, a  kreativnost, prostor i novac ključni su faktori koji predstavljaju najveći izazov za roditelje. Ukoliko imate više dece, potrebne su vam ideje oko razdvajanja prostora. Od malih nogu učite decu da skladno funkcionišu, ali oni žele da imaju svoj krevet, radni sto, kutak za igru. Šta je sve moguće napraviti u stanu i na koji način uslišiti želje mališana u vezi sa njihovom sobom, saznaćete u nastavku teksta.

Boje zidova i foto-tapete

Kada postavimo pitanje kako urediti dečju sobu, prvi korak nam je osvežavanje zidova. Krečenje sobe nije skup poduhvat, a učiniće je potpuno svežom i blistavom za vaše dete. Zidove dečje sobe u potpunosti možete transformisati slojem sveže farbe najrazličitijih boja. Čak možete i kombinovati boje. Savetujemo da koristite neutralne i pastelne boje koje će se lako uklopiti uz ostali dekor, posteljinu, zavese i nameštaj.  Ako već imate neiskorišćenu farbu koja vam se uklapa u osmišljenu temu, istaknite jedan zid ili deo zida koji će biti fokus sobe.

Pored krečenja dečje sobe, roditelji se često odlučuju za upotrebu foto-tapeta. Postoje dezeni namenjeni bebama sa vilama, jednorozima, medvedićima, kao i za stariju decu sa različitim životinjama i junacima iz crtanih filmova. Proizvode se i tapete sa bojevima i slovima. Azbuka ćirilica, abeceda latinica, rimski ili arapski brojevi predstavljaju dobre edukativne motive za dečju sobu.

Zavese i tepisi

Zavese za dečju sobu ne treba da budu iste kao u kuhinji ili dvevnom boravku. Ako vam trenutne zavese izgledaju dosadno, ne morate kupiti nove. Oživećete ih dodavanjem nakita, traka, rajsferšlusa i ukrasnih dugmadi. Neko ne voli zavese pa umesto njih u dečjoj sobi postoje venecijaneri, što je poprilično dobra varijanta. Nećete brinuti da li će dete iscepati zavesu ili se saplesti o nju ukoliko je duga do poda.

Kada je u pitanju izbor tepiha za dečju sobu, vodite računa da budu antibakterijski i antialergijski i da se lako održavaju. Tepisi za sobe za bebe su obično nežnih tonova sa motivima automobila, srca, sovica, žirafica i drugih životinja. Ukoliko imate više dece različitog pola, razmislite o motivu koji je svima zabavan.

Posteljina

Nova posteljina iz korena menja izgled dečje sobe, stoga je veoma bitno odabrati jake boje koje će pružiti kontrast neutralnim zidovima i ostatku dekora.  Ukoliko vam se ne sviđa nijedna posteljina dostupna na tržištu, možete je i sami sašiti, a od ostatka materijala napravite ukrasne jastučnice.

Nameštaj – krevet, orman, radni sto

Nameštaj u dečijoj sobi mora biti bezbedan i upečatljiv. Ukoliko ne želite sami da kreirate prostor za decu, u salonima nameštaja možete pronaći najkvalitetnije moderne dečje sobe. Samo je važno da izmerite svaki zid i proverite da li se celokupan nameštaj uklapa u dečju sobu. Ovaj vid opremanja sobe za mališane iziskuje veće sume novca, zato je alternativna varijanta da prefarbate već postojeći nameštaj i prilagodite ga novom prostoru. Za odlaganje igračaka, knjiga i odeće koristite kutije, plastične korpe, vakuum kese i probajte da sve to stavite na orman ili ispod kreveta. Radni sto biće potreban detetu kada krene u predškolsko ili u školu i kada će upravo tu raditi domaće zadatke. Pre toga, nije potrebno da mu oduzimate prostor za igru u sobi.

Drugi sitni detalji u dečjoj sobi

Kako urediti dečju sobu bez sitnih detalja? Nemoguće je! Tabla za crtanje vam može stajati u jednom uglu sobe, na zidovima uramljeni dečji crteži i ramovi sa slikama, na štoku od vrata metar na osnovu kojeg ćete pratiti koliko vaši mališani rastu. Ne zaboravite da nikad neće biti uredno i da ćete stalno morati iznova da sređujete. Ali to je čar igre i odrastanja deteta.

Kako urediti dečju sobu za više od jednog deteta?

Kada imate više dece koja moraju deliti jednu sobu, potrudite se da im napravite bolji ugođaj. Odvojite pregradnim zidom ili zavesom „teritorije“ i okrečite ih različitim bojama, kupite ili sašijte različitu posteljinu, postavite različite tepihe, okačite im imena ili samo početna slova iznad kreveta i slično. Svako dete će imati utisak da ima samo svoju sobu.