Search for content, post, videos

Počeci dojenja i ragade na dojci

Poceci dojenja i ragade na dojci

Ragade se često javljaju kao veoma neprijatna pojava na samom početku dojenja. Male rane, često praćene modricama i krvarenjem, mogu biti veoma bolne, naročito zbog čestog dojenja.

Kako biste izbegli nastajanje, najvažnije je da postavljate bebu u pravilan položaj za dojenje, ali i da dojite bebu na vreme.

Pripremili smo i savete o tome kako se leče već nastale ragade.

Poceci dojenja i ragade na dojci

Pravilno dojenje

Kada govorimo pravilnom dojenju, najznačajnije je da bebi pomognete da pravilno uhvati dojku. Nega novorođenčeta zahteva mnogo toga od vas, a veoma važno je svakako da se potrudite da ona dobija dovoljnu količinu hrane.

Da bi bila u pravilnom položaju, bebu priljubite uz sebe, celim njenim telom. Dojku uhvatite svim prstima, takao da palac bude iznad gornjeg dela areole, a svi ostali prsiti ispod donjeg dela.

Kako biste bebu naterali da otvori usta, bradavicom dojke joj dodirnite gornju usnu. Kada ona zine, glavu joj približite dojci, trudeći se da ona ustima obuhvati što širi deo oko bradavice.

Ako je beba obuhvatila dojku pravilno, onda ne osećate nikakvu bol, mleko teče uravnoteženo, pa se smanjuje rizik za nastanak ragada.

Različiti položaji za dojenje

Sve bebe i mame se razlikuju, pa će tako biti potrebno vreme dok pronađete svoj idealni položaj. U idealnom položaju beba najlakše hvata dojku, bez mogućnosti da dođe do povreda, odnosno do nastanka ragada.

Znaci da je beba gladna

Važno je još i da na vreme reagujete kada beba daje znake da je gladna. Ako suviše ogladni, beba će postati nervozna i razdražljiva, pa neće moći da uhvati dojku pravilno, ili će mleko vući suviše jako, što može dovesti do povređivanja.

Ako je beba gladna, ona daje znake – otvara usta, glavu okreće sa jedne strane na drugu, sisa prstiće ili celu šaku.

Lečenje ragada

Ragade na dojci najčešće nastaju zbog nepravilnog hvata dojke, pojave mlečca, skraćenog frenuluma na bebinom jeziku, mlečnog plika, ugriza…

Kako bi došlo do bržeg oporavka i zarastanja rana, odnosno ragada, pridržavajte se sledećih saveta:

 • Pre dojenja, rashladite bradavice ledom.
 • Neka beba prvo sisa dojku na kojoj nema ragada, ili na kojoj ima manje ragada.
 • Pronađite najbolji položaj za dojenje.
 • Istisnite malo mleka iz dojke.
 • Ispirajte bradavice i dojke fiziološkim rastvorom.
 • Nakon podaja ih držite u činiji sa fiziološkim rastvorom oko jedan minut. Rastvor možete napraviti ili kupiti u apoteci.
 • Koristite posebne kreme, specijalizovane za lečenje ragada. Ovakve kreme održavaju kožu vlažnom i ubrzavaju zarastanje rana.
 • Ako imate soor ili mlečac, koristite kremu protiv gljivica.
 • Višak kreme pre podoja uklonite čistom tkaninom.
 • Kada ne dojite, trudite se da vam grudi budu slobodne i na vazduhu što više.
 • Kada nosite grudnjak koristite jednokratne tupfere.
 • Rane hladite ledom ili navlaženom tkaninom.
 • Za održavanje higijene grudi, koristite antibakterijski sapun bez mirisa i puno vode za ispiranje. Ako nemate ragade, ne morate koristiti sapun za pranje.

U slučaju da dođe do pojačanja bola i simptoma upale, posetite lekara. Znaci bakterijske infekcije su: temperatura, curenje tečnosti, gnoj, crvenilo. Gljivična i bakterijska infekcija se mogu javiti i istovremeno. Na osnovu pregleda lekar će vam možda prepisati antbiotok za lečenje.