Kako ukloniti fleke od sunca sa lica?

0
226
xr:d:DAFzsoPQCmo:4,j:7126244818888778914,t:24040908

Lepo vreme za većinu donosi dobro raspoloženje, ali za neke i fleke od sunca kao podsetnik na nedovoljan oprez prilikom boravka na otvorenom. Svi vole svež, preplanuo ten, ali se zaboravlja da sunčanje bez adekvatne zaštite na našoj koži ostavlja nimalo privlačne tamne mrlje koje je kasnije teško ukloniti. Ali ne i nemoguće.

Ako ste ikad razmišljali o razlozima zbog kojih se na vašoj koži pojavljuju fleke od sunca i kako možete povratiti njen prvobitni izgled i ravnomeran ten, nastavite da čitate.

Zašto koža nekontrolisano tamni?

Za odgovor na ovo pitanje razumevanje hiperpigmentacije je ključno. Hiperpigmentacija je stanje kože kod kojeg se pojavljuju tamnije mrlje ili fleke, čineći ten nehomogenim.

Melanin je pigment koji daje boju koži, kosi i očima, a kod hiperpigmentacije dolazi do njegove prekomerne proizvodnje. To može rezultirati mrljama koje variraju od svetlo smeđe do tamno braon boje.

Glavni uzroci povećane proizvodnje melanina uključuju genetsku predispoziciju, starenje, hormonalne promene, te izloženost sunčevim zracima, što je primarni faktor za pojavu tamnih mrlja na koži.

Kada kožu izlažemo suncu ona proizvodi melanin kao vid prirodne odbrane od štetnih sunčevih zraka. Međutim, prekomerno sunčanje može narušiti ravnotežu u proizvodnji melanina, rezultirajući pojavom hiperpigmentacija. Sa starenjem sposobnost kože da proizvodi melanin se smanjuje što uzrokuje češće pojavljivanje sunčanih fleka kod osoba starijih od 40 godina.

Najčešća mesta gde se fleke od sunca pojavljuju su oni delovi tela koji su najviše izloženi suncu, kao što su lice, vrat, ruke i dekolte.

Kako da sprečite fleke od sunca?

Zaštita kože od hiperpigmentacije zahteva sveobuhvatan pristup, posebno u toplijim periodima godine.

Osnovna strategija obuhvata korišćenje zaštitnih krema sa SPF faktorom (najmanje 30) za blokiranje UVA i UVB zraka. U apotekama su dostupne specijalizovane kreme za sunčanje koje ne samo da nude visok stepen zaštite, već sadrže aktivne sastojke namenjene prevenciji tamnih fleka na koži.

Pored toga, važno je nositi naočare za sunce, šešire i laganu odeću koja štiti veće delove kože od direktnog izlaganja suncu.

Za intenzivniju zaštitu, preporučuje se nanošenje zaštitne kreme svaka dva sata, a češće u slučajevima znojenja ili plivanja.

Takođe, izbegavanje sunčevog zračenja od 10 do 16 časova može bitno doprineti smanjenju rizika od pojave tamnih mrlja na koži.

Uz to, savetuje se upotreba dijetetskih suplemenata koji sadrže beta karoten, jer mogu pomoći u pripremi kože za sunčanje i pružanju dodatne zaštite.

Uključivanje ovih mera u svakodnevnu rutinu može značajno doprineti očuvanju zdravlja i lepote kože, sprečavanju hiperpigmentacija i održavanju ujednačenog tena. Redovna nega, zaštita i pravilna upotreba kvalitetnih proizvoda ključni su za dugoročno zdravlje kože izložene sunčevim zracima.

Kako da uklonite fleke sa lica?

Otklanjanje tamnih fleka sa kože, posebno onih nastalih usled izlaganja suncu, može se postići različitim metodama. Tretmani mogu biti profesionalni, u dermatološkim klinikama, gde se primenjuju tehnike poput hemijskog pilinga, mikrodermoabrazije i laserskog tretmana. Ove metode su pokazale značajnu efikasnost u smanjenju vidljivosti fleka.

Pored profesionalnih tretmana, postoje i različiti topikalni preparati koji mogu pomoći. Kreme za tretman hiperpigmentacija često sadrže aktivne sastojke kao što su retinoidi, vitamin C i hidrokinon, koji su poznati po svojim svojstvima za izbeljivanje kože i redukciju melanina.

Prirodni sastojci, kao što su aloja vera, sok od limuna, razblaženo jabukovo sirće i mleko, takođe neki koriste za ublažavanje tamnih fleka.

Kada birate kozmetičke preparate za kućnu upotrebu, potražite one koje u sebi sadrže sastojke poput vitamina C, hidrokinona i alfa-hidroksi kiselina, poznatih po svojoj sposobnosti da posvetle kožu i podstaknu njeno obnavljanje. Pojedini brendovi, poput Eucerina, Bioderme i Noreve, osmislili su čitave linije proizvoda koje sadrže kreme, serume, korektore, gelove za umivanje, koji su specijalno formulisane za negu kože sklone hiperpigmentaciji, bez obzira na uzrok nastanka.

Pri odabiru tretmana, neophodno je savetovanje sa dermatologom kako bi se izabrala metoda koja najbolje odgovara vašem tipu kože i specifičnim potrebama.

Izvor slika: pexels.com