Šta se smatra pristojnim odevanjem za sudnicu: stilski vodič za sud

0
126

Kodeks oblačenja u sudu propisuje obavezu svim strankama i učesnicima u sudskim postupcima da se oblače na način koji čuva ugled suda i poštuje lično dostojanstvo.

Ovo uključuje zabranu nošenja neprikladnih odevnih predmeta kao što su šortsevi, papuče, majice bez rukava i izuzetno kratke suknje, haljine sa dekolteom i slično. Sudija koji vodi postupak ima ovlašćenje da udalji osobe koje ne poštuju kodeks oblačenja iz sudnice.

Pristojno oblačenje na sudu, predstavlja značajan aspekt u pravnom sistemu pa  iako su se tokom vekova trendovi u modi menjali, pristojnost u oblačenju u sudnici ostala je konstanta. Tako da slobodno možemo da kažemo da postoji tzv. ” pravna moda” koja odražava poštovanje prema sudu kao instituciji i da je tako bilo kroz čitavu istoriju suđenja i pravnih procesa do danas.

Kako se moda u sudnici menjala kroz istoriju?

Moda u sudnici i stil oblačenja, kao i u širem kontekstu društva, neprekidno se razvijala kroz istoriju.

Uzmimo, na primer, rimsku togu koja je bila simbol statusa i autoriteta u Rimskom carstvu. Nošenje toge određene boje ili stila moglo je da označi društveni status ili čak političku pripadnost, što je imalo uticaja i na sudsku praksu. U srednjem veku, crkva  je diktirala pravila oblačenja, a sudije su nosile određene mantije ili odore kako bi jasno izražavale svoj status i funkciju.

Kasnije, posebno Engleskoj, još više se polagalo računa o stilu odevanja za sud  pa tako u 17. i 18. veku, nošenje perika postalo je obavezno. Zapravo, perike su bile simbol dostojanstva i ozbiljnosti, a različite dužine i stilovi perika su  odražavale hijerarhiju među sudijama i advokatima. Na primer, duge i bogato ukrašene perike nosile su sudije višeg ranga, dok su kraće perike bile karakteristične za advokate.

Sa promenama u društvenim normama i modnim trendovima, razvojem društva i moda u sudnici postepeno je evoluirala. Odevni predmeti postali su manje formalni, ali su i dalje zahtevali odgovarajuću pristojnost i poštovanje prema sudu.

Kako se danas oblače sudije, sudski tumači, advokati, stranke i službenici u sudu?

Kada se oblačite za sud u Srbiji, važno je odabrati odeću koja odražava ozbiljnost i poštovanje prema sudu i sudskom procesu. Muškarci obično treba da nose odelo u tamnoj boji, npr tamno plavo ili tamno sivo uz belu ili svetlu košulju i diskretan kaiš i cipele. Kravatu takođe možete nositi, ali ne morate. Žene mogu nositi odelo ili suknju i sako kombinovano sa košuljom ili bluzom. Boje bi trebalo da budu neutralne, a dužina suknje bi trebala biti dovoljno duga da pokriva kolena. Izaberite jednostavne i diskretne modne dodatke. Važno je izbegavati previše ležernu ili provokativnu odeću (npr providne materijale) kao i odeću sa previše šarenim ili upadljivim detaljima.

Pristojno odevanje za sud ne samo da pokazuje poštovanje prema sudu, već i pomaže u stvaranju profesionalnog ugleda. To  može biti važno u sudskim postupcima i to će vam svedočiti svaki advokat, sudski tumač i ostali učesnici u sudskom procesu. Ova pravila obično važe za formalna ročišta i sudski proces, dok za manje formalne situacije poput posete sudu radi plaćanja kazne ili konsultacije možete biti manje formalni.

Zaključak

Stil oblačenja u sudnici nije samo puko pridržavanje pravila već odražava duboko poštovanje prema sudu i procesima pravde. Danas, advokati, pravnici, sudije, sudski prevodioci i stranke pažljivo biraju svoju odeću kako bi održali profesionalni ugled i pokazali poštovanje prema sudu. Međutim, dok se ova pravila čvrsto poštuju unutar sudnice, nekad javne ličnosti izlazak na sud pretvore u modni spektakl. Privlačeći tako pažnju paparaco fotografa i pretvarajući sudski proces u modni događaj čega smo svedoci i kod nas i u svetu.