5 razloga da se čuvate sunca

0
104
5 razloga da se čuvate sunca

Obožavate preplanuli ten? Naprosto uživate kada je napolju sunčan dan?

Budite oprezni! 

Sunce jeste izvor života, ali je poslednjih godina nažalost izvor i mnogobrojnih problema. Kroz decenije i vekove uticali smo na povećanje zagađenja kao i na oštećenje ozonskog omotača. Sunce nekako uvek vrši istu ulogu, ali je problem u tome što smo mi sebi uništili prirodnu zaštitu od uticaja najveće usijane zvezde. 

Naravno da volimo kada je napolju toplo, kada je dan osunčan zracima sunca, ali više ništa nije isto kao pre nekoliko decenija kada se više živelo u skladu sa prirodom. 

Razloga za čuvanje od sunca je mnogo, a mi vam izdvajamo neke najčešće. Obratite pažnju i budite oprezni prilikom svakog boravka na otvorenom, pogotovo tokom letnjih meseci. 

Previše sunca podstiče nastanak staračkih pega

Niste ni blizu nekih zrelijih godina, a već primećujete da su vam se pojavile staračke pege? Ti žućkasti tragovi na koži nikako nisu poželjni. Da, vrlo često najavljuju dolazak nekih poznih godina, ali zašto se javljaju i kod mlađih ljudi?

Ako niste znali, tragovi starenja u vidu pega kod mlađih osoba posledica su preteranog izlaganja suncu. Ako spadate u onu grupu ljudi koja ne vodi računa o tome da li je koža zaštićena odgovarajućim zaštitnim faktorom i sunčate se po ceo dan kada odete na plažu, na vreme se zaustavite. Prekinite sa takvim neodgovornim ponašanjem prema svojoj koži, jer će vam se to kroz koju godinu obiti o glavu. Pojaviće vam se staračke pege na koži kada im za to vreme nije.

Sunčevi zraci utiču na povećanu proizvodnju melanina i otuda promene u vidu pega. Na mestima gde je više melanina koža potamni i otuda pege koje zovemo staračkim. Obzirom na sve češću pojavu ovog problema usled neodgovornog izlaganja suncu, može se desiti da ove pege više ne budu samo staračke. Vrlo lako mogu dobiti naziv koji bi odgovarao i mlađim ljudima.

Sunce podstiče ubrzano starenje kože

Prilikom svakodnevnog izlaganja suncu i sunčanju tokom letnjih dana, imate utisak da je sa vašom kožom sve ok. Možda i jeste, ali samo trenutno. Ne postoji mogućnost da prođete bez posledica. Promene koje sunce podstakne na vašoj koži dešavaju se veoma sporo i skoro da  su neprimetne. Verujte nam na reč, jednog dana ćete se samo probuditi i ugledati svoje naborano lice. Da, sunce podstiče nastanak bora što za posledicu ima starenje kože.

Kako to radi?

Sigurni smo da ste nekad zadobili opekotine od sunca. To je ono stanje kada je koža crvena i vrlo često užasno peče. Do toga dolazi kada nije zaštićena odgovarajućim zaštitnim faktorom, pa je nakon toga mažete kiselim mlekom i jogurtom da bi ste sanirali posledice. Međutim pojedine posledice ne prolaze.

E, pazite sada. Na površini kože vidite crvenilo i osećate ga, a ispod se dešava problem. Dubinski slojevi kože bivaju oštećeni i formiraju se bore.

Sunce dovodi do nastanka raka kože

Rak kože postao je zaista ozbiljan i prilično čest zdravstveni problem koji se u mnogim slučajevima završava fatalnim ishodom. Do raka kože dolazi usled dugotrajnog i neodgovornog izlaganja suncu. Kada se prečesto i predugo sunčate bez odgovarajuće zaštite očekujte da zadobijete opekotine od sunca, oštećenja dubinskih slojeva kože, razne promene na površini koži pa čak i karcinom kože. Ova vrsta oboljenja prilično se dugo i mukotrpno leči, zato na vreme povedite računa o zaštiti  i ne preterujte sa dužinom izlaganja suncu. Ako se pitate kada je pravo vreme za učenje i sticanje novih navika, evo i odgovra. Pravo vreme je onda kada vi to odlučite i kada ste spremni da nešto u svom životu promenite. Neka promena krene upravo od odgovarajuće zaštite i čuvanja najvećeg organa na telu.

Sunce nas izmori

Da li i vi jedva čekate da se završe tropske vrućine i da se vrati neka “normalna”  temperatura? Kladimo se da je tako. Koliko god da volimo leto i tople sunčance dane, oni nas jako izmore. Sve što moramo da uradimo u najtoplijem delu dana, deluje kao prava kazna. Kao da saobraćajne gužve i stres nisu dovoljni još su tu i vrućine. Tokom visokih temperatura, telo mora mnogo više da radi. Recimo da je vaš organizam značajno opterećeniji kako bi se rashladio i prilagodio tropskom danu. Naprosto troši više energije, više “goriva” što dovodi do zamaranja.

Uostalom kada i sami više radite, više se izmorite. Tako je i sa vašim celokupnim organizmom. Bilo bi dobro da svoje aktivnosti prilagodite spoljašnjoj temperaturi. To znači da sve što možete obavite tokom ranih jutarnjih ili kasnih večernjih sati. Najtopliji deo dana ostavite za rashlađivanje u hladovini i što više odmaranja. Tako ćete štedeti svoju energiju, organizam se neće preopteretiti i vaš dan će imati puno više smisla.

Sunce utiče na smanjenje kolagena u koži

Sigurno ste na raznim reklamama za kozmetičke proizvode čuli i videli da se spominje kolagen. On zaista jeste značajan  deo naše kože, a da li zapravo znate šta je kolagen?

To je glavni protein u telu. Priroda nam je dala dovoljne količine kolagena. Zahvaljujući tome naša koža je u mladosti čvrsta i deluje lepo i zdravo. Međutim šta se to dešava tokom godina i usled delovanja sunčevih zraka?

Zahvaljujući negativnom uticaju sunca, nivo kolagena se tokom godina polako ali sigurno smanjuje. To na kraju dovede do kože koja deluje staro bez obzira na datum vašeg rođenja. Životni stil se spominje u raznim aspektima, a posebno mu se daje značaja kada je u pitanju zdravlje kože. Ukoliko praktikujete zdrave životne navike pa se zdravo hranite i na sunčanje odlazite namazani zaštitnim faktorom na dobrom ste putu da vam koža ostane večno mlada. Naravno da to nije moguće u potpunosti izvesti, ali posledice se mogu svesti na minimum. Sačuvajte svoju količinu kolagena. Onaj 1% kolagena što opada prirodnim putem neka bude krajnja cifra. Ostatak sačuvajte za sebe jer će vam trebati kako bi ste što duže odisali mladalačkim izgledom.

Starije generacije su tokom svog obrazovanja imale prilike da o suncu čuju samo pozitivne stvari. Otuda je i nastalo to da je sunce izvor života jer daje toplotu,  vitamin D i tako dalje. Međutim u poslednje vreme se sve više potenciraju negativne strane sunčevog delovanja. Zbog toga smo se i osvrnuli na štetne uticaje sunca i svega onoga što treba da izbegavate tokom vrelih letnjih dana, ali i tokom cele godine. Ne zaboravite da sunce nikada ne spava, čak iako nama tako deluje tokom jesenjih i zimskih dana.