Venecijanski stil: putovanje kroz istoriju i arhitekturu

0
54
Venecijanski stil: putovanje kroz istoriju i arhitekturu

Venecijanski stil arhitekture je ikoničan i bezvremenski prikaz bivše Venecijanske Republike, koja je postojala u severnoj Italiji od srednjeg veka do 18. veka. U rasponu od nekoliko vekova, ovaj jedinstveni stil se može naći u brojnim zemljama širom sveta i nastavlja da inspiriše arhitekte i dizajnere.

Od svoje bogate istorije do definitivnih karakteristika, venecijanski stil je fascinantna tema za istraživanje, a videćete u nastavku bloga i zašto je to tako, kao i gde sami možete proceniti njegovu lepotu.

Venecijanski stil na Zakintosu

Zakintos je grčko ostrvo koje se nalazi u Jonskom moru i dom je nekih od najlepših primera venecijanske arhitekture.

Tokom mletačke vladavine ostrvom, grad Zakintos je doživeo značajan razvoj, a mnoge zgrade izgrađene u to vreme su kreirane u venecijanskom stilu.

Glavni gradski trg, Trg Solomos, je odličan primer venecijanske arhitekture, sa svojim raznobojnim mermernim fasadama, složenim rezbarijama i bujnim vrtovima, a upravo zbog toga dolaze turisti sa svih strana sveta.

Mada ne možemo izostaviti ni plaže, klubove i barove koji čine letovanje na Zakintosu idealnim mestom za odmorom ljudi svih generacija.

Drugi značajni primeri venecijanske arhitekture na ostrvu uključuju venecijanski zamak, crkvu Agios Dionisios i crkvu Agios Markos.

Karakteristike venecijanskog stila

Venecijanski stil nije samo stvar estetike, već odražava i bogato kulturno i istorijsko nasleđe. Datira iz doba renesanse i bio je pod jakim uticajem kitnjastog i raskošnog dizajna Vizantijskog carstva, kao i klasičnih oblika i motiva antičke Grčke i Rima.

Karakteriše ga mešavina gotičke i vizantijske arhitekture, kao i inkorporacija orijentalnih elemenata.

Gotički elementi, kao što su šiljati lukovi, rebrasti svodovi i ukrasi, kombinovani su sa vizantijskim elementima, kao što su upotreba kupola i primena složenih mozaika i fresaka.

Stil takođe karakteriše upotreba bogatih, kitnjastih ukrasa, uključujući upotrebu složenih rezbarenja, skulptura i slika.

Još jedna karakteristika venecijanskog stila je njegova primena boje, odnosno svetlih, smelih boja i često se vidi u obliku višebojnih mermernih fasada, živopisnih fresaka i složenih vitraža.

Upotreba boja služi za stvaranje osećaja dubine i pokreta, privlačeći oko gledaoca u i oko zgrade.

Zašto je venecijanski stil toliko popularan i danas?

Venecijanski stil je ostao popularan iz nekoliko razloga. Prvo, to je lep i jedinstven stil koji nije lako odmah obuhvatiti. Zamršeni detalji, smele boje i kitnjasti ukrasi su zaista jedinstveni i ne mogu se naći ni u jednom drugom arhitektonskom stilu.

Pored toga, ovaj stil je veoma raznovrstan i može se prilagoditi tako da se uklapa u širok spektar zgrada i struktura, od velikih palata i katedrala do manjih domova i javnih prostora. Ova raznovrsnost je omogućila da stil izdrži i ostane relevantan tokom vremena.

Konačno, venecijanski stil je svedočanstvo bogate istorije i kulturnog nasleđa Republike Venecije. Simbol je gradskog bogatstva, prosperiteta i umetničkog umeća, i služi kao podsetnik na nasleđe ovog nekada velikog grada.

Republika Venecija je bila moćan pomorski grad-država koja je postojala od kasnog 7. do kasnog 18. veka. Njegova strateška lokacija na Jadranskom moru omogućila je gradu da kontroliše trgovinu između Istoka i Zapada, što ga čini jednim od najbogatijih gradova u Evropi.

Venecijanski stil arhitekture bio je pod jakim uticajem ovog bogatstva i prosperiteta, kao i umetničkih, kulturnih i komercijalnih veza grada sa Istokom.

Detalji primereni ovom stilu

Jedan zanimljiv aspekt venecijanskog stila je upotreba mermera i kamena u građevinarstvu.

Venecijanske arhitekte i graditelji bili su majstori u stvaranju zadivljujućih fasada i enterijera sa složeno izrezbarenim mermerom i kamenom, često umetnutim dragim kamenjem, a ovaki specifični majstori za zanat i poslove se i danas traže.

Ova tehnika, poznata kao pietra dura, i danas se koristi u arhitekturi u venecijanskom stilu i predstavlja zaštitni znak stila.

Još jedno obeležje venecijanskog stila je upotreba bogatih, šarenih tkanina i tekstila, često izvezenih zlatnim ili srebrnim koncem. Ove tkanine su korišćene za ukrašavanje svega od nameštaja do odeće i bile su simbol bogatstva i statusa. U stvari, grad Venecija je bio poznat po proizvodnji visokokvalitetnog tekstila i bio je važan centar trgovine tekstilom u Evropi.

Upotreba velikih, širokih stepenica je još jedna definitivna karakteristika venecijanskog stila. Ove široke stepenice su dizajnirane da impresioniraju posetioce i demonstriraju bogatstvo i moć porodica koje su živele u ovim velikim kućama i palatama.

Često su bili obloženi složenim rezbarijama, pozlaćenim lajsnama i mermerima bogatih boja, što ih je činilo zadivljujućom karakteristikom arhitekture u venecijanskom stilu.

Takođe ga karakteriše upotreba detalja, kao što su ručno rezbarene lajsne, razrađeni okviri vrata i prozora, kao i zamršene freske i murali.

Ovi detalji su dodavani domovima i palatama kako bi se prikazalo bogatstvo i ukus njihovih vlasnika i bili su svedočanstvo o veštini umetnika i zanatlija koji su ih stvorili.

Danas se venecijanski stil može videti u mnogo različitih oblika, od velikih palata Venecije i drugih gradova u Italiji, do modernih kuća i hotela u venecijanskom stilu širom sveta ili vrhunski uređenih dvorišta brzo i lako, što ga čini dostupnim svima.