Od bašte do kuhinje: kreativni načini za korišćenje ruža u kulinarstvu

0
306
Od bašte do kuhinje: kreativni načini za korišćenje ruža u kulinarstvu

Ruže se vekovima koriste za pripremu raznih jela. Njihov slatki, cvetni ukus i delikatna aroma čine ih popularnim sastojkom u mnogim kuhinjama širom sveta. Ako imate ružičnjak, postoji mnogo kreativnih načina da iskoristite svoje cvetove u kuhinji.

Ukoliko ga nemate, onda je prodaja ruža prava stvar za vas, a potom možete da se bacite na pripremu ukusnih jela! U ovom tekstu ćemo istražiti neke od najboljih načina da uključite ruže u pripremu jela, od ružine vode do džema od ružinih latica.

Ružina voda: raznovrsna aroma za slatka i slana jela

Ružina voda je uobičajeni sastojak u bliskoistočnoj, indijskoj i mediteranskoj kuhinji. Pravi se natapanjem latica ruže u vodu, a dobijena tečnost ima suptilan, cvetni ukus koji je savršen za dodavanje i slatkim i slanim jelima.

Ružina voda se može koristiti za aromatiziranje sladoleda, šerbeta i drugih deserta, ili dodati u marinade i prelive za jela od mesa. Može se dodati čak i koktelima za jedinstven i osvežavajući ukus.

Da biste napravili ružinu vodicu, počnite tako što ćete dobro ispati latice ruža da biste uklonili prljavštinu ili ostatke. Zatim stavite latice u lonac sa dovoljno vode da ih prekrije. Pustite da provri i ostavite da kuva oko 30 minuta, ili dok latice ne izgube boju i voda postane mirisna. Procedite tečnost i bacite latice. Čuvajte ružinu vodicu u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do mesec dana.

Ova vodica je odlična i u kozmetičke svrhe, a žene je već vekovima koriste za negu lica i kože. Pored vodice, ružino ulje je takođe veoma cenjeno u svetu kozmetike.

Džem od latica ruže: slatki i cvetni namaz za tost i peciva

Džem od latica ruže je popularna poslastica u mnogim kulturama, uključujući tursku i persijsku kuhinju. To je slatki i cvetni namaz koji je savršen za tost, peciva, pa čak i kao glazura za jela od mesa.

Da biste napravili džem od latica ruža, počnite tako što ćete ukloniti latice sa ruža i temeljno ih isprati. Zatim latice stavite u lonac sa šećerom i vodom i kuvajte na tihoj vatri dok latice ne omekšaju i smesa se zgusne. Dodajte limunov sok i kuvajte još nekoliko minuta, pa džem prebacite u tegle i ostavite da se ohladi. Čuvajte u frižideru do mesec dana.

Sirup od ruže: ukusan dodatak koktelima i desertima

Sirup od ruže je još jedan popularan sastojak u bliskoistočnoj i indijskoj kuhinji. To je slatki i cvetni sirup koji je savršen za dodavanje u koktele i deserte. 

Da biste napravili sirup od ruže, počnite sa pravljenjem ružine vodice (kao što je gore opisano). Zatim pomešajte ružinu vodu sa šećerom u šerpi i kuvajte na laganoj vatri dok se šećer ne rastvori. Pustite da se sirup ohladi, a zatim ga čuvajte u zatvorenoj posudi u frižideru do mesec dana.

Čaj od ruže: umirujući i aromatični napitak

Čaj od ruže je popularno piće u mnogim kulturama, a lako ga je napraviti kod kuće koristeći sveže ili osušene latice ruže.

Da biste napravili čaj od ruže, jednostavno namočite latice ruže u vrućoj vodi nekoliko minuta, a zatim procedite i poslužite. Čaj od ruže je umirujući i aromatičan napitak koji je savršen za opuštanje nakon dugog dana.

Latice ruže u prahu: Jedinstveni sastojak za pečenje i kuvanje

Prašak od latica ruže je jedinstveni sastojak koji se može koristiti u pečenju i kuvanju kako bi jelima dodao slatki i cvetni ukus.

Da biste napravili prah od latica ruže, počnite tako što ćete sušiti latice ruže u dehidratoru ili na plehu za pečenje u rerni. Zatim sameljite osušene latice u blenderu ili mlinu za začine dok ne postanu fini prah. Koristite prah da dodate ukus i boju desertima, kao što su torte, kolačići i glazura, ili ga pospite po vrhu slanih jela za jedinstven i elegantan dodatak.

Ružino sirće: pikantan i cvetni preliv za salate

Ružino sirće je pikantan i cvetni preliv koji je savršen za dodavanje salatama i marinadama.

Da biste napravili ružino sirće, počnite tako što ćete napuniti teglu svežim laticama ruže i preliti ih belim vinskim sirćetom. Ostavite teglu na hladnom i tamnom mestu oko nedelju dana, a zatim procedite latice i bacite ih.

Dobijeno sirće će imati delikatan ukus ruže i prelepu ružičastu nijansu koja je savršena za dodavanje u salate i prelive.

Ruže su lep sastojak koji se može koristiti na mnogo različitih načina u kuvanju i pečenju. Od ružine vodice do praha od latica ruže, postoji mnogo kreativnih načina da uključite ove nežne cvetove u svoje omiljene recepte. Bilo da pravite slatke poslastice ili slana jela, ruže daju jedinstven i elegantan dodir koji će sigurno impresionirati vaše goste.

A ako niste vešti u kuhinji, ruže uvek mogu biti odličan poklon za nežniji pol koji mami osmehe!