Search for content, post, videos

Specifični zanati i poslovi koji se danas traže

Pre nego što počnemo da vam otkrivamo koji se to zanati i poslovi danas traže, napomenućemo da su iako zaboravljeni, stari zanati i dalje na visokoj ceni. Naime, iako su malobrojni oni kojima su ove usluge potrebne, retke su zanatlije koje ih mogu obavljati. Samo prošetajte kultnom Balkanskom ulicom u prestonici i imaćete utisak da ste prošli kroz svojevrsni vremeplov!

Zaboravljeni zanati su zbog niske tražnje zamenjeni novijim i popularnijim.

Nekada su to bili odžačari, tabadžije, časovničari i licidari, a danas? 

U nastavku teksta predstavljamo vam specifične zanate i poslove koji su danas među najtraženijim.

Serviseri mobilnih telefona, laptopova i računara

Oglasi u kojima se traže profesianalni serviseri pametnih telefona i laptopova su sve češće zastupljeni!

Neki odlaze toliko daleko da se bave servisiranjem i popravkama isključivo određenog brenda, pa ćete naići na oglas u kome se na primer traži profesionalac sa iskustvom u popravkama isključivo iPhone telefona, ili Dell laptopova.

U čemu je tajna traženosti ovog posla?

Naravno, u potrebama tržišta. Danas su pametni telefoni najverniji asistenti savremenog čoveka, a skoro da nema onih koji ne koriste računar radi svakodnevnog obavljanja posla, kao i radi razonode.

Svi ovi uređaji zahtevaju povremeno servisiranje, a u slučaju kvara – i popravku. Tada serviseri za tehnologiju postaju jedine osobe kojima se možemo obratiti.

Montažeri i serviseri klime – najtraženiji posao u letnjim mesecima

Tokom jeseni i zime se klima montažer i serviser lako može pronaći, ali je problem što su izuzetno retki oni koji se sete da održavaju ili posavljaju klimu tada. Zato ovi poslovi važe za neke od najtraženijih u letnjim mesecima, a nije retko da se servis za klimu tada može zakazati samo nekoliko nedelja ranije!

Klime su još jedan od novonastalih uređaja koje, baš kao i pametne telefone i laptopove, ne možemo održavati samostalno. One su, naravno, manje kompleksne, ali svakako da zahtevaju određena znanja i iskustva.

Takođe, preporučuje se da se filteri klime čiste barem jednom godišnje, pa je jednostavno zaključiti zbog čega dođe do “zagušenja” u rasporedima klima servisera u letnjem periodu.

Dostavljači hrane – najbrže rastuća tražnja

Izuzetno niski operativni troškovi, maksimalna dostupnost i praktičnost kojoj nema premca najveće su prednosti dostave hrane kao biznisa. Iako su na našem tržištu prisutni dugi niz godina, ovi poslovi su se najviše razvili u vreme pandemije Covid-19.

Skoro da nema osobe koja barem jednom tokom zabrana izlazaka iz kuće nije poručila dostavu iz omiljenog restorana!

Kako je ovaj sektor praktično procvetao u celom svetu, posledica je i sve veća potražnja za dostavljačima hrane. Na oglasima se nalazi i po 200 mesečno u kojima se traže upravo dostavljači hrane!

Prednost su posedovanje vozačke dozvole i dobre komunikacione veštine!

Virtuelni asistenti – pomoćnici iz daljine

Još jedno od zanimanja i traženih poslova modernog doba svakako su virtuelni asistenti!

Ako se pitate šta je virtuelni asistent – ukratko, njihov glavni zadatak je da učine život nekom drugim lakšim, ili barem jednostavnijim. Baš kao i asistenti inače. Jedina razlika je u tome što virtuelni asistent ne mora da odlazi u kancelariju, pa čak ni da radi puno radno vreme.

Ovaj posao je uglavnom uređen potpuno fleksibilno, tako da daje velike doze slobode svakome ko odluči da ga isproba. Ovo ga čini i traženim, i to na dva fronta: među onima koji žele da pronađu stalno zaposlenje, ali i onima koji traže zaradu sa strane, pa ga koriste kao drugi izvor prihoda.

Svakoga bismo posavetovali da pre otpočinjanja sa ovim poslom uradi test profesionalne orijentacije, jer su za njega potrebne određene veštine i karakterne osobine, poput visoke doze odgovornosti, ljubavi prema radu tokom koga ste u stalnom kontaktu sa ljudima i sl.

Ova specifična profesija je na vrhuncu popularnosti na zapadu, naročito u Americi, ali je sve zastupljenija i na našim prostorima.

Najtraženiji zanatski poslovi

Zanati su i dalje aktuelni, ali drugačiji od onih od pre nekoliko decenija! Istražili smo koji su to zanati, prema oglasima, najplaćeniji, pa samim tim i na najvećoj ceni.

To su: automehaničari, autoelektričari, vodoinstalateri, varioci i stolari.

Stolari su izuzetno dobro plaćeni i naplaćuju i sam izlazak na teren, a vodoinstalateri takođe važe za zanat u kome su prihodi visoki.

Nekada su se kuće renovirale jednom u nekoliko godina, a uglavnom su organizovane svojevrsne radne akcije među prijateljima, koji bi pomogli vlasniku kuće oko ovog zadatka i za jedan vikend preporodili dom!

Danas su retki oni koji imaju vremena za ovakve akcije, pa su samim tim i moleri i keramičari izuzetno traženi, naročito tokom “sezone” – na proleće, leto i ranu jesen.  Smatraju se nekim od najtraženijih na tržištu!

Kozmetičari i frizeri  – mala ulaganja, visoka primanja

U većini salona lepote možete videti na desetine najraznovrsnijih tretmena, a frizeri iz godine u godinu uspevaju da “izmisle nešto novo” i tako privuku klijentelu. Da ni ne spominjemo popularnost manikira i visoku isplativost izlivanja noktiju!

Nikada više traženih usluga, a nikada manje frizera i profesionalnih kozmetičara!

Pronaći dobrog frizera ili kozmetičara smatra se pravom srećom, pa su saloni spremni da ih papreno plate. Kako ovi poslovi zahtevalu mala ulaganja u alate za rad, frizeri i kozmetičari ostvaruju visoke profite.

Za koja ste vi zanimanja čuli da su u ekspanziji? SIgurni smo da je barem nekoliko upravo sa ove liste! Pratite Pasarelu i saznajte još mnogo zanimljivih podataka i korisnih informacija!