Search for content, post, videos

Vodič kroz tarot – upoznajte se sa tarot kartama i njihovim simbolima

Iako su tarot karte dobile vrlo mistični prizvuk u kulturalnoj imaginaciji, one su originalno zamišljene kao neka vrsta društvene igre. Tarot karte su se koristile još od sredine XV veka, a smatra se da su nastale u određenim delovima Italije.

Tek je u XVIII veku tarot i čitanje tarot karata počelo da se koristi u okultne svrhe prediviđanja budućnosti. Mnogi do danas veruju da tarot karte imaju dozu magijskog u sebi, a neki se “kunu” da su im ove karte baš sve pogodile! Bilo da ste među pristalicama magijskog čitanja tarot karata, ili vam je posve zabavno da vidite šta će vam pokazati, treba da znate osnovne pojmove o tarotu, a tek onda krenete da usavršavate svoja znanja i tumačite karte.

Istražili smo umesto vas, a najvažnije simbole tarota, kao i predstavljanje često zastupljenih tarot karata i njihovog značenja, predstavljamo vam u nastavku teksta!

Simboli u tarotu zavise od špila koji koristite

Mi ćemo ovde objasniti neke od simbola koji su prisutni u klasičnom, latinskom tarotu, ali treba naglasiti da nisu svi simboli identični u svakom špilu tarot karata. Sama simbolika uglavnom zavisi od vrste špila. Ipak, činjenica je da se simboli često ponavljaju, samo interpretiraju na drugačiji način na samoj karti.

Zato je najbolje da sami pokušate da proniknete u simbole, a pasuse u nastavku iskoristite samo kao smernice i putokaze. Sigurni smo da će vas fascinirati čudesan svet simbola u tarotu!

Simbli male arkane

Malu arkanu čini 56 karata koje su podeljene na boje slične običnim špilovima od 52 karte. Znakovi malih arkana su: petokraka zvezda, štap, pehar i mač. Značenja svakog znaka se oslanjaju na 4 klasična elements: zemlju, vazduh, vatru i vodu.

Petokraka zvezda – element zemlje

Ovaj znak predstavlja klasičan element zemlje. Ovo je element koji nas “drži na zemlji” i oslanja se na fizičko. Kada se ovaj simbol pojavi u tarotu, on daje informacije o fizičkom ili materijalnom stanju. Smatra se da petokraka zvezda u tarotu simbolizuje: finansije, zdravlje, vlasništvo, biznis ili karijeru.

Pehar kao simbol vode u tarotu

Pehar predstavlja element vode. Ovo je vrlo lako zapamtiti, ako zamislite da je u peharu voda. Uvek će vas asocirati na taj element! Voda je emocijonalni element, pa kada se pojavi u tarotu, adresira probleme primarno povezane sa emocijama. Neki  od simbola ovakvih tarot karata su: ljubav i veze, konekcija i povezanost sa drugima, lične interakcije, kreativno izražavanje.

Simpol štapa – vatreni simbol

Štap je predstavnik vatre u tarotu. Vatra ej aktivna primarna energija koja se povezuje sa spiritualnošću i višim smislom. Takođe, povezana je sa strašču. Kada se štap pojavi prilikom čitanja tarota, on simboliše: ambciju i ciljeve, svrhu, motivaciju, strasti i promenu.

Mač – moćan simbol vazduha

Mač je u tarotu u ulozi predstavnika vazdušnog elementa. Jednostavno ćete se setiti toga ukoliko se asocirate na zvuk prilikom zamahivanja mačem u vazduhu. Vazduh je povezan sa mentalnim stanjem, kao i mislima. Ako tokom čitanja tarot karata dobijete ovaj simbol, on verovatno predstavlja: izazove, hrabrost, odluke, konflikte i rasprave.

Velika arkana u tarot kartama

Velika arkana se sastoji od čitavog niza simbola različitog značenja. To su slike poput: maga, sveštenice, cara i carice, ljubavnika, kočija, točka sreće i sl.

Pošto ih ima na desetine, nećemo objašnjavati simboliku svake od njih, ali ćemo vam dati dva korisna uputa o tome kako ih možete čitati.

Prvo, tarot karte uvek povezujte jedne sa drugima. Na primer, čarobnjak i pehar na istom talonu neće značiti isto što i čarobnjak i štap. Drugo – videćete da su simboli vrlo laki za čitanje, pa pokušajte da im sami date značenje! Recimo, ako pri čitanju izađe simbol ljubavnika i pehar – jasno je da je reč o izazovima ili razbuktalim strastima na ljubavnom planu!

Simbolika brojeva u tarotu

Još jedna korisna simbolika koju treba da znate je simbolika numeracije karata. Baš kao i regularan špil karata, svaka tarot karta takođe je obeležena određenim brojem ili simbolom. U tarotu, i svaki od ovih simbola nosi neko značenje!

1 (As) – Novi početak, zajedništvo;

2 – Veze, dualitet, balans, partnerstvo;

3 – Kreativnost i mašta;

4 – Stabilnost i struktura;

5 – Konflikt, razvoj, promena;

6 – Harmonija;

7 – Životne lekcije i spiritualni rast;

8 – Razumevanje;

9 – Uspeh, dolazak do kraja kruga;

10 – Prosvetljenje.

Kako naučiti čitanje tarota?

Na dobrom ste putu, jer na samom početku sticanja ove veštine, očekuje se upravo da savladate osnovne simbole! Tek kada to učinite i razumete ih, možete preći na dalje stepenike, načina povezivanja karata i otkrivanja svih simbola koje nose sa sobom.

Ukoliko je tarot za vas reč magijskog značenja, savetujemo da se konsultujete sa profesionalnim čitačem ili astrologom, koji vam uz tarot, može izraditi i natalnu kartu. Ne pridajte značaja neprofesionalnim tumačenjima!

Sigurni smo da smo vas zainteresovali za čarobni svet tarota. Uživajte u zabavi!