Search for content, post, videos

Kako izgledaju testovi profesionalne orijentacije

Pri završetku srednje škole, mnogi maturanti su u dilemi koje je to zanimanje u kom bi bili dobri. Oni koji su pohađali stručne škole, relativno lakše se odlučuju nego oni koji su išli u gimnazije. Kako gimnazija pruža prilično opšte obrazovanje, tim đacima su podjednako primamljive i prirodne i društvene nauke. Ipak, svako od nas talentovaniji je za jedno od ta dva. Ali, često ni sami nismo svesni za šta više. Tada na scenu stupa profesionalna orijentacija, koja je mnogima pomogla da odaberu zanimanja koja su baš po njihovoj meri.

Šta je profesionalna orijentacija

Kao što sama reč kaže profesionalna orijentacija je nešto što nas usmerava. Ona obuhvata detaljan test naših osobina, uz pomoć kojeg nam otkriva koje su najjače, a koje najslabije crte naše ličnosti. Tačnije, izborom kog zanimanja bismo bili zadovoljni i srećni, a koje nikako nije za nas. Iako je ličnost nešto što je trajno i što se ne menja, naša ponašanja se često menjaju. To znači da ukoliko test profesionalne orijentacije uradimo u razmaku od godinu ili dve, možemo dobiti drugačije rezultate. Naravno, to neće biti drastične razlike, ali opet treba imati u vidu da je svaki test profesionalne orijentacije jedinstven i ne postoje dve osobe koje mogu imati identične rezultate.

Od čega se sastoje testovi profesionalne orijentacije

U zavisnosti od toga da li se testirate uživo ili online, a zastupljenija je druga opcija,važno je reći da  vam sam test stiže na mejl adresu. Predviđeno vreme za rešavanje jeste od 20 minuta do sat vremena. Poenta testova profeisonalne orijentacije jeste da kao odgovore na pitanja imate nekoliko ponuđenih odgovora, koje vi razvrstavate u zavisnosti od toga šta se najmanje od navedenog odnosi na vas, a šta najviše. Kada završite rešavanje testa, jasno će se dobiti uvid o tome koje su vaše vrline, a šta su mane i nedostaci. Svakako da će vam ovaj test pomoći da spoznate sebe, a razgovor koji ćete voditi sa psiholozima usmeriće vas ka zanimanju u kom biste najbolje mogli da pokažete svoje kvalitete.

Zašto su važni testovi profesionalne orijentacije

Razlozi su jednostavni. Mnogo budućih brucoša osetilo je neki vid pritiska od strane roditelja da je određeni fakultet najbolji izbor za njih. Pa čak i kada nemaju izražene, na primer, numeričke sposobnosti, roditelji insistiraju na tome da njihova deca upišu ekonomiju. Nereteke su i situacije da se forsira arhitektura kao perspektivan fakultet, a da dete nema izražene sposobnosti prostorne orijentacije i estetskog organizovanja. Iz tog razloga su testovi profesionalne orijentacije važni. Oni nam pomažu da izaberemo adekvatno zanimanje koje je u skladu sa našim sposobnostima. Svako insistiranje na suprotnom, biće izvor stresa za nas u budućnosti. Kažu da nema ništa gore od toga da se radi posao koji čovek ne voli. Zbog toga se često u uslužnom sektoru srećemo sa ljudima koji ne samo da nisu uslužni, već su i neljubazni. Medicinske sestre nemaju strpljenja. To je samo dokaz da su „promašili“ zanimanje i da su preskočili testove profesionalne orijentacije. Verovatno vam je do sada jasno koliko su oni bitni, zato nemojte praviti istu grešku.