Saveti kako da pravilno postavite malč za baštu

0
407
Saveti kako da pravilno postavite malč za baštu

Ukoliko ste baštovan početnik verovatno ste se sreli sa previše informacija na internetu i dobronamernih saveta prijatelja o uzgajanju cveća, koji apsolutno ne moraju da budu tačni. Verovatno ste se i sami iznenadili koja količina znanja i rada je potrebna da biste napravili cvetnu leju koja će krasiti Vaše dvorište. Međutim, postoji nešto što će Vam olakšati ceo proces održavanja bašte, a to je malč. On se sve više koristi u pejzažnoj arhitekturi, a sada se, zbog praktičnosti, sve više postavlja u bašte privatnih kuća. Ako Vas razmišljate da u svoju baštu postavite malč cena samog formiranja bašte na početku će biti nešto viša, ali su benefiti koje ćete imati od ovog zaštitnog sloja brojni.

Malč je praktično osušena i iseckana kora dveta i drugih organskih sastojaka koji zajedno imaju funkciju zaštite biljaka. On je praktično imitira zaštitni sloj na zemlji koji nastaje u šumama raspadanjem drveća. Malčiranjem bašte štitite biljke od spoljašnjih uticaja. Ako Vam je bašta u toku celog dana izložena jakom Suncu, može vam pomoći da zaštitite zemlju od isušivanja jer zadržava vlagu. To je posebno važno osobama koje ne mogu svakodnevno da zalivaju cveće jer, prema savetima iskusnih baštovana, malč smanjuje zalivanje za oko 50 odsto. On sprečava i pregrevanje zemlje pa ne može doći do propadanja korena biljke u vrelim danima. Zimi je potrebno tretirati baštu zbog zaštite višegodišnjih biljaka od smrzavanja. Ako tlo oko biljke dobro pokrijete zaštitnim slojem veća je verovatnoća da niske temperature, pogotovo suvomrazica, neće uticati na biljke.

Ako Vas interesuje cena – ona zavisi od boje i trajnosti proizvoda

Malč se proizvodi u više boja, a nastaje tako što se kora drveta secka, zatim suši i boji. Ima ga i u više boja, pa se na tržištu mogu naći klasični braon, zatim crveni, plavi, narandžasti i žuti. Takođe, razlikuju se onaj koji traje godinu dana i koji može trajati više godina. Za plavi i žuti, cena je nešto viša jer su dekorativniji i upotrebljavaju se u urbanim baštama i daju odličan kontrast zelenim perenama koje se tu zasađuju.

Za nebojeni i crveni malč cena je nešto niža, a oni se postavljaju oko cvetnica i oko zimzelenih biljaka kao što su tuje. Onaj crvene boje se jako lepo uklapa sa belim kamenjem koje se postavlja po obodima cvetnih staza kao graničnik. Za višegodišnji malč cena je viša, ali, obzirom na to da ćete ga postaviti jednom u par godina, znatno ćete uštedeti.

Kako ga pravilno postaviti

Može postaviti na dva načina, direktno na zemlju i na foliju. Pre nego što malčirate svoju baštu prvo je dobro okopajte i usitnite zemlju pa tek onda pristupita postavljanju. Ako ćete ga postaviti direktno na zemlju trebalo bi da debljina zaštitnog sloja bude oko 10 centimetara. Ovaj način je praktičniji ako planirate da dodajete još biljaka u baštu, jer jednostavno možete skloniti zaštitni sloj sa dela gde ćete posaditi biljku i nakon sadnje ga opet vratiti.

Kada se postavlja na foliju, postavlja se u tanjem sloju, negde oko 5 centimetara debljine. Ovako malčiranje bašte je praktično za postavljanje višegodišnjeg malča jer ga lako možete pokupiti, zatim skloniti foliju i okopati zemlju u rano proleće.