5 stvari koje bi trebalo da kupite pre porođaja

0
106
5 stvari koje bi trebalo da kupite pre porođaja

Bliži se porođaj a vi još uvek niste sigurne šta je sve potrebno kupiti za vas i bebu kako bi sve bilo spremno za bebin dolazak.

Za mame koje su već proživele iskustvo porođaja, kupovina stvari drugi put padne lakše jer sad već imaju znanja i iskustva koje stvari će vam biti potrebe a koje ne. Međutim kada po prvi put postajete roditelji, tu se javlja strah i nesigurnost jer ne znate šta će vam biti sve potrebno, u kojim količinama i slično.

Zbog toga smo za vas u nastavku teksta pripremili listu najvažnijih stvari koje bi trebalo da obavite i kupite pre samog porođaja.

#1 Udobna odeća za mame

Tokom perioda trudnoće, prirodno, većina žena dobije po koji kilogram više, što je skroz normalno i to ne treba nikako da vam predstavlja opterećenje.

Znamo da će većina vas da pomisli kako je to lako reći, ali treba da budete svesne činjenice da je vaše telo preživelo toliko promena da bi zaista bilo nelogično da vaše telo nakon trudnoće upoređujete sa figurom kakvu ste imali pre porođaja, ili još gore sa nekom zgodnom devojkom koju ste videli na društvenim mrežama a koja nije proživela sve što vi jeste.

Verujemo da svaka žena jedva čeka da se vrati na svoju staru kilažu, i da konačno obuče svoje uske pantalone, ali ne treba žuriti. Period nakon porođaja nikako nije vreme da razmišljate i da se nervirate oko vašeg izgleda, jer postoje mnogo bitnije stvari o kojima bi trebalo da razmišljate nego što je to izgled.

Dakle, tokom perioda trudnoće ali i nakon nje, savetuje se što udobnija i komotnija odeća kako vas ništa ne bi stiskalo i zatezalo kako bi se vaše telo što brže oporavilo.

Zbog ovoga se najčešće preporučuju široke majice, trenerke, spavaćice, mrežasti veš iz apoteke i slične stvari. Osim toga, ukoliko budete dojile vašu bebu, brus za dojilje biće vam mnogo prijatniji od klasičnih grudnjaka sa žicama koje mogu da vam stvore opterećene iz razloga što će vaše grudi biti veće i osetljivije. Ovako posebno dizajnirani brusevi za dojilje najcešće su napravljeni od pamuka u kombinaciji sa elastinom što će vam omogućiti lakše raskopčavanje a samim tim i dojenje.

Nošenje ovake odeće posebno je važno ukoliko ste se imale porođaj putem carskog reza kako slučajno ne bi došlo do neke infekcije ili pritiskanja rane koja što pre treba da zaraste

Vašem telu nakon porođaja često će trebati isto onoliko vremena koliko je trajala trudnoća da se u potpunosti oporavi i dovede u red, stoga budite strpljive i idite korak po korak bez žurbe i nerviranja oko vašeg izgleda, jer i same znate da se sve može samo kad se hoće.

#2 Odeća i stvari za preslačenje bebe

Kada dođe vreme kupovine stvari za bebu, tada treba postupati pametno jer kupovina stvari za bebe ume da bude jako primamljiva što neće baš biti prijatno vašem novčaniku.

Na samom početku ne bi trebalo da gomilate garderobicu i kupujete previše stvari jer se bebe u tom periodu veoma brzo razvijaju što znači da će neke odevne komade nositi samo nekoliko puta.

S obzirom da je bebina koža izuzetno osetljiva važno je da birate odeću od prirodnih materijala poput pamuka koji neće izazvati iritacije na bebinoj koži. Takođe vodite računa o praktičnosti kako bi vašu bebu mogli brzo da presvučete kada to bude potrebno. Uglavnom se za bebe koriste bodići na raskopčavanje, benkice i slične stvari.

Još jedna korisna stvar koja će vam biti neophodna za bebu jesu portikle koja će sprečiti prljanje bebine odeće budući da bebe često nakon jela umeju da bljucnu.

Od stvari za presvlačenje bebe biće vam najpre neopohdna podloga za presvlačenje bebe koja se može nabaviti zajedno sa komodom ili individualno.

Pored toga, uvek na dohvat ruke treba da imate vlažne maramice za bebe koje će vam biti korisne u situacijama kada niste u mogućnosti odmah da okupate ii obrišete vašu bebu. Prilikom odabira vlažnih maramica za bebe važno je da vodite računa o njihovom sastavu i birate one sa najvećim procentom vode umesto sa alkoholom koji može da dovede do iritacija i isušivanja bebine kože.

Još jedna stvar koja će vam biti i više nego potrebna su losioni i kreme za bebe, a posebno kreme za pelensku regiju koja služi za ublažavanje crvenila i sprečavanja nastanka ojeda.

#3 Oprema za bebu

Na prvom mestu nalazi se krevetac za bebe koji će vašoj bebi biti neophodan za udoban i kvalitetan san. Ovo je prva stvar o kojoj treba misliti prilikom uređenja dečije sobe.

Prilikom odabira vodite računa da oni budu sa ogadicom kako bi bili u potpunosti sigurni da je vaša beba bezbedna dok spava, jer bebe često nemirno spavaju i umeju da se pomeraju tokom noći sa jednog kraja na drugi.

Uz krevetac će vam naravno biti potrebna i posteljina za bebe, a kako pelene često umeju da propuste, preporuka je da birate nepromočive posteljine.

U zavisnosti od toga koji krevetac odaberete, uz njega nekada možete dobiti dušek, a nekada ćete morati posebno da ga kupite. Vodite računa prilikom kupovine dušeka za bebe koji treba da bude tvrđi, jer meka površina može biti opasna za dete..

Postoje razne vrste dušeka za bebe, a oni koji se najčešće kupuju su dušeci od pene, koji su ujedno i najjeftiniji. Koji god da odaberete, važno je samo da dušek bude tvrd i da bude napravljen od neškodljivih materijala, odnosno od materijala koji nisu toksični.

Naravno nećete uvek biti kod kuće sa vašom bebom i zbog toga su kolica nužan deo bebine opreme. BIlo da krenete u šetnju, do prodavnice, na igralište, kolica će vam biti zgodna jer nećete morati da nosite bebu u rukama što nekad može da predstavlja veliko opterećenje. Kada beba već počne da sedi, vreme je i za auto sedište koje će vam biti neophodno prilikom putovanja sa bebom radi njene bezbednosti.

#4 Dodaci za ishranu bebe

Ukoliko bude dojili vašu bebu, pre dolaska vaše bebe na svet neophodno je da se opremite određenim dodacima i stvarima za ishranu bebe kako bi dojenje prošlo u najboljem redu.

Majke nekada mogu imati poteškoća prilikom dojenja te vam u tim situacijama u velikoj meri mogu pomoći pumpice za izmlazavanje.

Osim toga, ukoliko želite da vaša beba uzima isključivo vaše mleko, a vama se desi neka neplanirana obaveza i niste u mogućnosti da podojite vašu bebu, tada je pumpica za izmlazavanje spas.

Pored pumpica, silikonske bradavice vam takođe mogu biti značajne prilikom dojenja. One se najcešće koriste prilikom bolnog dojenja, ali i ukoliko imate ravne bradavice pa je dojenje otežano. One su napravljene od silikonskog materijala i dizajnirane tako da omogućavaju i stimulišu protok mleka a ujedno i štite bradavice.

Ukoliko vaša beba u nekom trenutku krene da koristi dohranu biće vam neophodne flašice za bebe. Nisu sve flašice namenjene za sve uzraste, te prilikom kupovine obratite pažnju na to kakav otvor ima flašica kako ne biste uzeli pogrešnu.

#5 Kozmetika za bebu

Bebina koža izuzetno je tanka i osetljivija u odnosu na kožu odraslih i zbog toga joj je neophodna posebna nega.

Važno je da znate da losioni, kreme, šamponi za odrasle ne odgovaraju bebinoj koži i da nikako ne biste trebali bebu da tretirate kozmetikom za odrasle. Za negu bebine kože namenjena je posebna kozmetika za bebe odnosno specijalni šamponi, kremice i losioni koji će sprečiti isušivanje bebine kože i obezbediti joj mekoću.

Osim kozmetike za kupanje bebe, neophodno je da vašoj bebi obezedite posebne proizvode za pranje odeće koji sadrže netoksične sastojke, odnosno koji su bazirani na prirodnim sastojcima.

Da biste okupali bebu biće vam neophodna kadica. Postoje različite vrste i veličine, ali savetujemo da odaberete malo veću kadicu jer se bebe u tom periodu veoma brzo razvijaju što znači da postoji mogućnost da će za vrlo kratko vreme prerasti kadicu i da ćete morati da kupite novu.

Sve ovo što smo naveli spada u osnovnu opremu koja će vam biti neophodna kada vaša beba dođe na svet, te bi bilo idealno da se unapred pripremite i budete spremni. Pored ovoga, vremenom će vam sigurno zatrebati još neke stvari, ali naš savet pre kupovine je da se dobro razmislite šta vam je zaista potreno, a šta ne kako ne bi bespotrebno bacali vaš novac. Srećno i nadamo se da će vam ovaj tekst pomoći prilikom kupovine stvari za vaše bebe!