Search for content, post, videos

Pica i pasta – sve što niste znali o svom omiljenom jelu

Pica i pasta su dva najpopularnija jela na svetu, a danas ih služe gotovo svi restorani i kiosci brze hrane.

Koliko su ovi italijanski specijaliteti popularni i na našim prostorima pokazuje činjenica da je izbor picerija velik u svim gradovima zemlje, pogotovo u Beogradu. Međutim, neke od njih su se vrlo brzo izdvojile od konkurencije, te dobile ugled najboljih picerija u gradu.

Glavni kriterijumi potrebni za dobijanje ove titule jesu raznovrsnost ponude, brzina dostave i pristupačna lokacija. Na primer, picerija Pizza Bar se nalazi na više lokacija u Beogradu i nudi veliki broj ukusnih i zanimljvih kombinacija, što je čini jednom od omiljenih picerija Beograđana.

Iako su pica i pasta danas deo internacionalne kuhinje, ne smemo zaboraviti odakle one vuku svoje korene. U nastavku teksta pročitajte kako su ova jela nastala i saznajte zanimljive činjenice o njima koje do sada niste znali.

Kako je nastala pica, najpoznatije italijansko jelo?

Hrana slična pici pravila se još od davnina. Pisani izvori govore o praksi dodavanja različitih sastojaka na hleb, koja se primenjivala još u praistoriji. Na primer, persijski vojnici pekli su tanke vekne hleba na koje su dodavali sir i urme, dok su stari Grci hleb začinjavali uljem, začinima i sirom.

Međutim, drži se da je moderna pica nastala u Napulju, na prelazu iz 18. u 19. vek. Najpoznatija legenda kaže da je pica Margarita, jedna od prvih tradicionalnih pica, nastala sasvim slučajno. Naime, prilikom posete kraljice Margarite, pica majstor Rafael Espozito dobio je zadatak da napravi picu u čast ovog događaja.

Za jednu od tri kombinacija koje je napravio, koristio je paradajz, bosiljak i mocarelu, kako bi podsećala na italijansku zastavu. Kraljici Margariti najviše se svidela upravo ona, zbog čega je pica kasnije i dobila ime po kraljici.

Na mestu nekadašnje Espozitove radnje danas se nalazi picerija Brandi. Ukoliko nekada posetite Italiju, svratite u Napulj i potražite ovu piceriju, gde ćete moći da vidite originalno pismo priznanja upućeno od strane kraljice, i obavezno probajte čuvenu picu Margaritu!

Kako je nastala pasta i koje je prvo jelo sa testeninom?

Kao što se pica Margarita smatra najstarijim receptom za picu, u svetu paste ova čast pripada lazanjama. Naime, zapisi iz 1. veka nove ere govore o tankim korama od testa nalik na lazanjama, dok prvi recept za jelo slično lazanji datira iz 5. veka i sastoji se od slojeva testa punjenih mesom.

Tradicionalno, u svako jelo sa pastom ide posebna vrsta tesenine, koja se uparuje sa posebnim sosom tj. prelivom. Međutim, danas postoji mnoštvo modernih recepata za spremanje paste koji kombinuju različite sastojke, arome i ukuse, a svaki od preliva može se upariti sa bilo kojom vrstom testenine.

Zanimljive činjenice o pasti – kako se zapravo jede testenina?

Postoji oko 350 vrsti paste, koja se deli prema obliku i prema načinu pripreme. Glavna podela je na svežu i sušenu testeninu, koja se zatim, prema jelima u kojima se koristi, deli na pastu koja se kuva i služi sa sosevima, onu koja se kuva u supama i onu koja se peče u rerni. Neke vrste se prave sa jajima, a druge bez.

Najpopularniji recepti sa pastom su svakako lazanje, špagete bolonjeze i špagete karbonara. U restoranima brze hrane, danas je moguće odabrati vrstu testenine za svako jelo i praviti sopstvene kombinacije. Međutim, jela spremana po tradicionalnom receptu dosta su drugačija od njihovih modernih verzija.

Na primer, bolonjeze sos se tradicionalno koristi u lazanjama i servira sa taljateljama, a ne špagetama. Razlog tome je što taljatelje imaju veću površinu i bolje “drže” sos prilikom konzumiranja.

Sa druge strane, karbonara se tradicionalno servira upravo sa špagetima, ali u nju idu samo sir, šunka i jaja, bez dodatka bilo kakve pavlake ili krema za kuvanje, jer su jaja sastojak koji po originalnom receptu ovom jelu daje kremastu teksturu.

Pica – jelo koje spaja tradiciju i modernost

Kao što je slučaj sa pastom, danas postoji mnoštvo kombinacija i mogućnosti prilikom pripreme pice. Evo nekoliko zanimljivih činjenica koje mnogi od vas verovatno nisu znali o svom omiljenom jelu.

Iako se Margarita smatra pretečom moderne pice, pica kaprićoza je danas prototip ovog jela. Međutim, dok su sastojci za modernu kaprićozu paradajz sos, šunka, topljeni sir, šampinjoni i masline, originalni recept je malo drugačiji. Naime, ukoliko odete u Italiju i naručite kaprićozu, dobićete picu sa paradajzom, šunkom, mocarelom, šampinjonima i artičokama.

Još jedna popularna varijanta ovog jela jeste pica četiri godišnja doba. Tradicionalno, ona je podeljena na četiri dela, a svaki od ovih delova ukrašen je sastojcima koji predstavljaju određeno godišnje doba. Artičoke predstavljaju proleće, paradajz i bosiljak leto, pečurke jesen, a pršuta ili masline zimu.

Šta je uticalo na nastanak pice kakvu danas poznajemo?

Dve najpoznatije varijante pice koje vuku svoje korene iz Amerike jesu čikaška i njujorška pica. Čikaška pica nastala je u Čikagu, sredinom 20. veka. Peče se u dubokom plehu, te je karakteristična po svojim visokim ivicama i bogatom nadevu, koji čine paradajz sos i sir.

Sa druge strane, njujorška pica nastala je u Njujorku početkom 20. veka, i zapravo je preteča pice koja se danas pravi u restoranima brze hrane. Prepoznatljiva je po svojoj tankoj kori, seče se u trouglove i savija po sredini prilikom jela. Osnovni sastojci su paradajz sos i punomasna mocarela preko kojih se mogu dodati različiti drugi sastojci.

Dakle, popularno “pica parče” nastalo je u Njujorku, ali i Italijani imaju svoju, tradicionalnu verziju ovog jela. U pitanju je pizza al taglio, koja se peče u velikim pravougaonim plehovima i prodaje u parčadima koja se seku u kvadrat, a cena se oblikuje po težini parčeta.

Imajući u vidu rasprostranjenost ovih jela, savim je prirodna činjenica da su kroz vreme dobili neki novi oblik. Nadamo se da vam je naš tekst bio zanimljiv, kao i da ste naučili nešto novo o najpopularnijim italijanskim specijalitetima!