Pizza ima svoju podugačku istorijsku priču, svi znamo da je ona kraljica italijanske kuhinje. U celom svetu ona je suverena vladarka ukusa svih onih ljudi koji vole testa i italijansku brzopoteznost u pizzama i pastama.
Pored toga što je nekada davno nastala iz ideje jednog kreativca da spoji sastojke koje je tad imao kod sebe, pizza je bila hrana siromašnih. Danas je to jelo koje nema prefiks vezan za klasne i statusne razlike, već je bezvremena članica svetskih trpeza. Kao i trpeza svih nas, običnih smrtnika.
U jednostavnosti je veličina, ali ipak bi trebalo poznavati neke stare italijanske trikove za pizza-u alla fast food iz centra Rima.
Evo jednog sjajnog recepta za sve kućne pizza majstore:
50ml maslinovog ulja;
300ml vode;
1 kesica suvog kvasca;
650g brašna;
1 supena kašika soli;
1 supena kašika šećera;
Umesiti sastojke mikserom, onim nastavcima za testo. Testo bi trebalo da bude više tvrdo nego mekano, pod rukom. Ostaviti da stoji, kad testo nadođe – premesiti, i tako dva-tri puta. Razvaljati testo na pleh oklagijom, staviti nadev za pizza-u. Prvo ide pelat, zatim kačkavalj, pa tek onda šunka, šampinjoni i origano. Rernu zagrejati na najjaču temperaturu koju može da razvije vaša rerna, peći na toj najjačoj temperaturi 10-ak minuta.
Pelat takođe možete napraviti na italijanski način. On se pravi tako što na malo (10ml) maslinovog ulja propržite dva ispasirana čena belog luka, zatim “nalijete” ispasirani paradajz i dodate bosiljak i origano. Kad “prokrčka”, odmah sklonite sa vatre i pošto se malo prohladi – nanesite na razvaljano testo za pizza-u. Umesto običnog kečapa. Rukola, crne masline i čeri paradajz su i više nego dobrodošao dodatak ovom savršenom jelu.
Ovo je provereno najbolji, pravi italijanski recept za sočnu hrskavu, tanku pizza-u! Prijatno!