Search for content, post, videos

O čemu treba misliti prilikom kupovine mobilnog telefona?

Da li čitate ovaj tekst na mobilnom telefonu?

Pametni telefoni su uređaji sa kojih pristupamo najrazličitijim sadržajima i gotovo svakodnevno koristimo praktične aplikacije, čitamo, fotografišemo, beležimo… Zahvaljujući pametnim uređajima, brojne funkcije su na samo nekoliko klikova od nas.  

Upravo ta činjenica učinila je pametne mobilne telefone omiljenim uređajima savremenog čoveka, a o čemu treba da mislite kada kupujete novi mobilni telefon kako biste imali pozitivno korisničko iskustvo, pročitajte u narednim redovima. 

#1 Izdržljivost baterije – važna karakteristika za sve korisnike 

Baterija telefona predstavlja vrlo važnu komponentu koja nam omogućava da određeni vremenski period uživamo u svim mogućnostima koje nam telefon pruža. 

Baterija mogu biti integrisane i neintegrisane. Najveći broj savremenih pametnih telefona poseduje integrisanu bateriju koju mogu izvaditi i zameniti samo profesionalci, te u slučaju kvara ili gubitka kapaciteta treba kontaktirati pouzdan servis. 

Pomenućemo da je kvar baterije, odnosno smanjenje kapaciteta baterije jedan od najčešćih kvarova telefona. Koji još kvarovi mogu da vas zadese, na koji način ovakve problemi rešavaju profesionalni serviseri i koje usluge pružaju, pogledajte na sledećem linku: servismobilnihtelefona.com

Najnoviji modeli mobilnih telefona poseduju baterije kapaciteta čak 5000 mAh koja je izuzetno važna naprednim korisnicima, dok je onima koji se ubrajaju u prosečne korisnice i nešto slabija baterija sasvim zadovoljavajuća za optimalno korišćenje.

#2 RAM memorija – stavka od koje zavise performanse telefona

RAM memorija, ili Random Access Memory, što u prevodu znači radna operativna memorija neophodna je za normalno funkcionisanje telefona. Ona služi kao specijalna vrsta skladišta u koje se privremeno čuvaju podaci kako bi telefon istovremeno mogao da pokrene više aplikacija i kako biste mogli da odgovarajućom brzinom pristupite raznovrsnim podacima.

Sigurno ste primetili da nakon nekoliko godina korišćenja jednog modela telefona dolazi do takozvanih bagova, te vam telefon zatvara aplikacije iako to ne želite, koči, pa čak i onemogćava pristup određenim stavkama. To se dešava usled preopterećenja RAM-a. 

Sa unapređenjem tehnologije i razvitkom razičitih aplikacija, povećava se i prosečna količina RAM memorije koja je neophodna za optimalno funkcionisanje mobilnog telefona. Trenutno su aktuelni telefoni sa 4-8 gb RAM-a koji će zadovoljiti sve potrebe za multitaskingom prosečnog, pa čak i natprosečnog korisnika. 

#3 Kamera – bitna stavka za ljubitelje fotografisanja

Da li ste jedan od onih koji obožava da kači fotografije na društvene mreže? Ili pak preferirate da izradite uspomene zabeležene kamerom mobilnog telefona?

Ako ste jedna od osoba koja voli da fotografiše detalje, pejzaže ili beležite značajne trenutke sa dragim ljudima, kamera telefona treba da isprati sve vaše želje i pomogne vam da kreirate kvalitetne fotografije visoke rezolucije. 

Značajan broj prosečnih kamera pametnih uređaja pružiće vam sasvim adekvatan kvalitet fotografije, a ako želite da idete korak dalje, odaberite telefone sa naprednim funkcijama. Zahvaljujući vrtoglavo brzom razvoju telefona, možete pronaći uređaje čije kamere stoje rame uz rame sa fotoaparatima

Pomenućemo da izuzev piksela kamere telefona treba razmišljati i o drugim funkcijama koje poboljšavaju iskustvo fotografisanja – portret, noćni režim, wide i ultra wide režim, optički zoom visokog kvaliteta i slično. 

#4 Operativni sistem – odaberite telefon koji ćete koristiti sa lakoćom

Stavka koje se tokom odabira telefona sama nameće je svakako operativni sistem. U tom smislu pre svega treba da razmislite da li žeite iOS ili Android operativni sistem. Svaki operativni sistem ima brojne prednosti, ali i mane, te je ovo pitanje vaših ličnih preferencija. 

Takođe, poznato je da se operativni sistemi redovno unapređuju, te je jasno da će noviji modeli imati poboljšane funkcije koje će vam olakšati korisničko iskustvo i omogućiti nesmetano korišćenje uređaja

Naš savet je da se pre kupovine mobilnog telefona, ukoliko vam situacija to dozvoljava, nakratko oprobate u korišćenju operativnog sistema, upoznate sa njegovim funkcijama i osnovnim izgledom. 

#5 Estetska završnica – koliko je značajan dizajn i veličina telefona

Estetska završnica telefona izuzev očigledne funkcije vizuelnog ugođaja ima značaja i prilikom korišćenja uređaja. Telefoni manjih dimenzija znatno su lakši za rukovanje, posebno pripadnicama ženskog pola. 

Stoga se određeni broj proizvođača odlučuje za kreiranje manjih telefona sa jednako dobrim performansama i na taj način odgovara na zahteve i najzahtevnijih korisnika. Ukoliko za vas veličina nije od presudnog značaja predlažemo vam da to bude poslednja stavka o kojoj mislite prilikom kupovine. 

Koje god da vam je veličine ili dizajna novi mobilni telefon, naš savet je da kupite zaštitnu masku i zaštitno staklo odmah pri kupovini određenog modela. Na taj način od starta obezbeđujete adekvatnu zaštitu od fizičkih oštećenja nastalih padom ili jačin udarcem telefona. 

Izuzev osnovnih karakteristika koje smo pomenuli, savet je da pre kupovine telefona dobro razmislite koje su specifikacije vama zaista važne, a od kojih možete odustati. Dalje, možete kreirati finansijski opseg iz kojeg nećete izlaziti, te su upoznati sa modelima koji su dostupni na našem tržištu. Preostaje vam da od raspoloživih uređaja odaberete onaj koji ima najbolji odnos cene i kvaliteta

Nadamo se da vam je naš tekst pružio osnovne informacije o funkcijama koje su važne za nesmetano korišćenje pametnog telefona, kao i o kojim stavkama treba da mislite prilikom odabira novog mobilnog telefona