Search for content, post, videos

10 saveta za putovanje sa decom

Putovanje sa decom saveti

Bez obzira da li vam je prvo putovanje sa detetom ili peto, putovanje sa decom uvek zahteva poseban pristup. Počevši od toga šta spakovati pa sam proces putovanja i šta raditi kad konačno stignete na željenu destinaciju.

Zato želimo da vam podelimo 10 iskustvenih saveta za putovanje sa decom koje smo naučili na teži način. Neki su za malu decu, neka za stariju, a poneki je i za roditelje.

saveti za putovanje sa decom

#1 Nemojte da se plašite!

Iako je ideja putovanja sa decom pomalo zastrašujuća u početku, najvažnije što treba da znate je da neće trajati večno. Stići ćete na svoje odredište i preživećete. Uspomene koje će vam ostati su neprocenjive.

#2 Putovanje na jesen, pre nego leto!

Nastojanje da održite spontanost u životu time što nećete organizovati putovanje sa decom i nije dobra ideja. Ne želite da stignete umorni na svoje odredište samo da biste saznali da nema mesta, a onda nastavljati put sa gladnim i umornim detetom koje bučno iskazuje svoje nezadovoljstvo na zadnjem sedištu.

Zato se mnogi roditelji odlučuju za aranžmane turističkih agencija, što im štedi potrebnu energiju za mališane. Jesenja putovanja su možda i bolji izbor od letnjih za malu decu, jer visoke temperature ne gode mališanima, a roditelje čine nervoznijim. Evropske metropole kao što je putovanje u Milano avionom, Francuska ili neka dalja mediteranska destinacija kao što je Barselona. Putovanj avionom su u tom slučaju izuzetno pogodna, jer dugo zadržavanje u autobusu može biti veoma zamorno za decu.

#3 Ne žurite

Deca obožavaju da istražuju, a na njihovu sreću (našu žalost) nisu opterećena pritiskom vremena. Mnogo ćete olakšati sebi ako uračunate dodatno vreme za sve odugovlačenje koje će vam mališani prirediti.

dete i tata na plaži putovanje

#4 Nemojte previše pakovati

Setite se da se gotovo sve može kupiti negde drugde. Možda neće biti isti brend kao onaj koji vi koristite, ali ćete se svakako snaći. Pelene mogu biti problem ako koristite organske, pa možda ne bi bilo loše da isprobate obične pre puta, kako bi testirali da li dete ima nepovoljnu reakciju.

#5 Uložite u dečiji lokator

Deca nisu preveliki ljubitelji ograničenja u smislu ranca sa povodcem. Znamo da su deca pravi mađioničari i mogu da nestanu dok trepnete, zato je odlična ideja da kupite GPS lokator koji biste okačili na svoje dete i pratili preko aplikacije na telefonu. Takođe možete da napišete svoje ime i broj telefona na ruci svog deteta.

#6 Animirajte mališane

Ako ste krenuli na dugo putovanje, imajte spremljenu kolekciju igračaka koja bi ih držala okupiranim. Najbolje bi bilo da su to nove igračke, jer će im sigurno držati pažnju duže nego stare.

Možda imate pravilo da ne dajete deci telefon ili tablet, ali ozbiljno razmislite da prekršite ovo pravilo. Jedan tablet ispunjen crtaćima i aplikacijama za decu će vam uštedeti dosta prostora koji biste potrošili na igračke.

Ako se plašite da bi mogla da oštete uređaj, što je veoma realan strah, kupite čvrstu masku koja će podneti sve padove. Za vožnju u kolima nađite način da zalepite tablet za sedište automobila. Biće im manje naporno za vrat nego da drže uređaj u rukama.

dete na letovanju plaža

#7 Ne zaboravite lekove

Lekovi su svakako obavezni pri svakom putovanju, a ovo je posebno izraženo kada putujete sa decom. Mali paket prve pomoći je obavezan: hanzaplast, antihistamini i sirup protiv bolova može biti od velikog značaja.

#8 Ohrabrite decu da vode dnevnik

Pokušajte da zainteresujete decu da crtaju ili pišu o stvarima koje su videli ili zanimljivoj hrani koju su probali. Ko zna, možda ih ovo ohrabri da probaju različitu hranu. Skupljajte čestitki iz mesta na kojima ste bili i dajte im da napišu poruku na poleđini. Ovako će imati gomilu uspomena kad odrastu.

#9 Vlažne maramice – dosta vlažnih maramica

Čak i ako su deca odavno prestala da nose pelene, ne zaboravite da ponesete mnoštvo vlažnih maramica. Odlične su za pranje ruku, čišćenje sedišta toaleta i prljavština na koje ćete naići. U istom maniru, bočice sapuna mogu biti od velikog spasa. Svakako ne treba čuvati dete u staklenom zvonu, ali je uvek dobro biti spreman.

#10 Uključite i stariju decu

Najbolji način da izbegnete dureći pogled tinejdžera je da ih uključite u planiranje putovanja i da im zatražite mišljenje o tome šta bi voleli da rade i vide tokom putovanja. Možda se iznenadite kada čujete da to nije ceo dan na internetu.

Jednu stvar nikako nemojte da zaboravite, a to je uživanje! Da li vi imate neke savete za putovanje za koje biste voleli da ste znali mnogo ranije?