Koje promene donosi 25. nedelja trudnoće?

0
95
Koje promene donosi 25. nedelja trudnoće?

Sa ulaskom u 25. nedelju trudnoće postepeno se približavate poslednjem tromesečju, očekuje vas još samo 15. nedelja do porođaja. Simptomi su sve izraženiji, kilaža se povećava, a i beba u stomaku ubrzano napreduje.

Koje su to promene koje mama doživljava tokom ove sedmice, a šta se kod bebe menja? Koje savete primeniti pa da se lakše podnose sve izraženije promene koje će doneti treće tromesečje?

Svi odgovori slede…

Beba je teška oko 700 grama i dugačka oko 35 cm…

Praćenjem razvoja ploda iz nedelje u nedelju uočava se ubrzani rast bebe i dobijanje na njenoj kilaži. 25. nedelja trudnoće pokazuje malu razliku u izgledu bebe, koža je naborana i još uvek delimično prozirna, ali se sa 6. mesecom to se ubrzano menja. Sada će uslediti i menjanje fizičkih karakteristika deteta koje će svakom sedmicom biti deblje i bucmastije, sve do konačnog izgleda na rođenju.

Sa razvojem koštanog sistema beba je sve pokretljivija, stiska šake, dodiruje stopala i ima koordinisane pokrete. 25. nedelja trudnoće donosi raspoznavanje da li je beba levak ili dešnjak, tj. taj se proces razvio u mozgu pa dete počinje ispoljavati sklonost većem korišćenju jedne ruke.

Spoljne karakteristike genitalija su u 25. nedelji trudnoće u potpunosti razvijene, pluća nastavljaju razvoj, a razvijaju se i disajni putevi – otvaraju se nozdrve.

Već sada u desnima postoje i mlečni, ali i trajni zubi, a beba sve bolje usnama imitira sisanje i taj refleks će uvežbavati još 15. nedelja u stomaku.

25. nedelja trudnoće i trudnica

Nije samo beba započela sa većim dobijanjem masnih naslaga, i mama se ubrzano goji. Optimalno je da je do sada nakupljeno nekoliko kilograma, ali to je individualno i zavisi od trudnoće do trudnoće.

Kako je stomak raste on podiže dijafragmu koja gura organe mame pa srce ima manje prostora, pluća manji kapacitet, a želudac će teže variti. Moguća je i gorušica koja mnoge trudnice prati sve dok se beba ne počne spuštati, u 9. mesecu.

Oticanje ruku i nogu je sve češća pojava i 25. nedelja trudnoće je samo početak ovakvih simptoma koji će biti sve intenzivniji.

Saveti koje treba pratiti u ovom periodu

 25. nedelja trudnoće uvodi trudnicu u novo poglavlje i pokazuje joj kako će izgledati poslednja tri meseca trudnoće.

Na prvom mestu se savetuje pravilna ishrana, hrana bogata vlaknima, ona koja nije pržena i pohovana i uz minimalnu količinu prostih šećera.

Sa druge strane savetuje se i umereno vežbanje. Trudnici je dozvoljeno plivanje, ali ne u javnim bazenima i u pretoploj vodi. Svaka umerena aktivnost je dobro došla, ali je važno voditi računa o stabilnosti i da ne dolazi do preteranog zamaranja jer je stomak sve veći pa leđa trpe veći napor.

Pošto gorušica pravi problem, pored zdrave ishrane treba birati namernice koje će pomoći da se žarenje u želucu smanji. Treba grickati bademe, izbegavati vodu tokom obroka i nakon obroka sedeti makar u polusedećem položaju neko vreme.

Ako vam u nekom trenutku sve postane previše zamorno setite se da će za malo više od 3. meseca sve biti iza vas, a beba u vašem zagrljaju. Pratite savete iz sedmice u sedmicu i imaćete zdravu trudnoću koju ćete lakše podneti! Ono što je još važno napomenuti jeste odlazak na redovne preglede tokom trudnoće, jer zdravlje mame i bebe je na prvom mestu.