Search for content, post, videos

EKO patrola – potraga za blagom u službi ekologije

eko patrola

EKO patrola je neprofitabilna organizacija sastavljena od dece i vaspitača studija za decu Vrt. Zvuči veoma ozbiljno i organizovano, gotovo u rangu sa raznim neprofitabilnim organizacijama koje se pominju u medijima. Za razliku od ostalih organizacija, EKO patrola je sačinjena iz čistog entuzijazma njihovog predvodnika i idejnog tvorca, Igora. Rade na osvešćivanju najmlađih o važnosti Ekologije, Kulture i Obrazovanja.

Sam koncept EKO patrole je osmišljen tako da deca iz studija Vrt na početku obilaze i obeležavaju teritoriju crvenim papirima, simbolizujući crveno svetlo na semaforu koje nam govori da tuda ne možemo proći. Cilj akcije jeste da u nekoliko narednih dana obilaze obeležena mesta i, sakupljajući đubre, crvene papire zamenjuju zelenim.

Vodič tj. čitač mape ih navodi na mesta gde se nalaze crveni papiri. Kada stignu do odredišta, svako dete dobija rukavice  i kabanicu i čišćenje može da počne. Sakupljaju otpad koji se nekim čudom našao na zemlji. Po završenoj akciji, crveni papir zamenjuju zelenim ,označavajući na taj način prostor očišćenim. Prema rečima samog kreatora ove ideje, deca vrlo brzo shvate koliko je teško i naporno čistiti pa samim tim i mnogo manje bacaju otpada po ulici. A tek susret sa nekim ko baci smeće u momentu dok oni čiste…Ishod je jasan.

eko patrola i tragovi

eko patrola i tragovi

Postoji nekoliko varijacija u radu EKO patrole. Jedna od njih je da deca nakon svakog uspešno pređenog koraka dobijaju uputstva za naredni korak. Ukoliko sve korake uspešno pređu na kraju puta ih čeka iznenađenje.

Sama suština ovog projekta je svima jasna.

eko patrola i citac

eko patrola i citac

Naša misija je da pokažemo, kako roditeljima tako i vaspitačima da ako žele, sve mogu. Dovoljna je samo ideja koja se vrlo lako može sprovesti u delo, ukoliko postoji volja.

I nekoliko pari gumenih rukavica i kabanica. Naša deca su naše blago, a čista planeta je jedina prava vrednost koju im možemo ostaviti.

Više o akcijama ovog sjajnog studija možete saznati na njihovoj Facebook stranici .