Kako da svojim mališanima obezbedite savršeno odrastanje?

0
157
Kako da svojim mališanima obezbedite savršeno odrastanje?

Dečije odrastanje donosi veliki broj usputnih faza pri kojima se potrebe vaših mališana menjaju brže nego što možete da zamsilite. Potrebno je prilagođavati se i deci pružiti šansu za što zdravije i srećnije detinjstvo.

Kupovanje igračaka i materijalne stvari svakako predstavljaju jedan deo potrebnog ulaganja u odrastanje mališana, ali to nikako ne smeju biti jedini parametri vaše brige prema njima.

Najvažnije je uočiti šta je to što vaše dete čini srećnim i fokusirati se na njegove potrebe u tom pogledu, uz zajedničko druženje i kvalitetno provedeno vreme.

U nastavku teksta pročitajte nešto više o tome kako povećati kvalitet odrastanja vaših mališana.

#1 Obezbedite adekvatan prostor za igranje i zabavu

Već od ranih faza odrastanja, deci je potrebno prostora za igru i zabavu sa drugarima, što će poboljšati njihovo raspoloženje, uticati na razvijanje socijalne svesti i što je najvažnije, omogućiti pravilan razvoj mišića i kostiju.

Porodice koje žive u kući sa dvorištem su po ovom pitanju u velikoj prednosti, jer njihovi mališani mogu uživati u zabavnnim igrama potpuno bezbedno, a roditelji će moći da budu znatno opušteniji. Zaduženja majki i očeva će biti održavanje dvorišta čistim i urednim, kako bi obezbedili prostor za zabavu najmlađima.

Omogućite mališanima da nesmetano trčkaraju, igraju se i zabavljaju na travnatim površinama, za čije će održavanje biti potreban adekvatan alat. Kvalitetna kosilica je ključna za besprekoran travnjak, tako da se potrudite da nabavite ovaj praktičan uređaj i omogućite svojoj porodici kvalitetan prostor za provođenje slobodnog vremena.

Ukoliko živite u stanu i nemate dvorište ili adekvatan prostor tog tipa u blizini zgrade, potrudite se da dečija soba bude pravi kutak za dečiju zabavu. Kupite im igračke koje će podsticati maštu i razvoj motoričkih sposobnosti. Kada osetite da je vreme, upišite ih na neki sport, gde će moći da isprazne energiju i pravilno razvijaju telo.

#2 Potrudite se da što kvalitetnije provodite zajedničko slobodno vreme

Na količinu vremena koju mladi roditelji provode sa decom utiču brojne obaveze i drugačije radno vreme nego što je to ranije bio slučaj. Pored toga, živimo u dobu moderne tehnologije, gde veliki deo slobodnog vremena provodimo na telefonima ili računarima, a takođe navikavamo i decu na tu vrstu ponašanja.

Činjenica je da savremeno doba donosi potrebu za upoznavanjem tehnoloških inovacija, telefona, tableta, kompjutera. Međutim, predugo zadržavanje ispred malih ekrana može štetno uticati po zdravlje, naročito kada su deca u pitanju.

Ne dozvolite da vam mališane preokupiraju samo igrice i crtaći. Koliko god malo zajedničkog vremena da imate, potrudite se da ga iskoristite na najbolji mogući način. Mališani u predškolskom uzrastu mogu zaista puno da nauče, takoreći “upijaju” sve, uključujući strane jezike, matematiku, čitanje.

Potrudite se da im omogućite učenje na zabavan način, jer je vašim mališanima uz igru sve mnogo lakše. Obaveze kakve mi poznajemo prema učenju i radu su za njih strane, ali se svoje sposobnosti mogu razvijati na ovaj mnogo ležerniji način.

#3 Zajedničke aktivnosti za srećno odrastanje

Komunikacija sa mališanima je jedan od najznačajnih faktora za pravilan razvoj njihove ličnosti. Na ovaj način im možete sugerisati o tome koje su vrednosti dobre i naučiti ih da ka tome i streme.

Najbolju komunikaciju sa detetom ćete ostvariti slušajući ih kako govore o sebi, šta oni to vole da rade, šta im smeta. Ukoliko u samom početku uspete da naučite dete da iskazuje emocije, potrebe i želje, to će se pozitivno odraziti i na kvalitet njihovog života u budućnosti.

Izjednačite generacijski jaz i omogućite im da se osećaju kao vaši vršnjaci ili nasuprot tome vi budite njihovi mali drugari. Zajedničko spremanje večere, sređivanje kuće, gledanje televizije i druge aktivnosti koje možete praktikovati zajedno će povećati stepen njihovog samopouzdanja i bliskosti među vama, što će se pozitivno odraziti na njihovo odrastanje.

Kroz sve ove aktivnosti ćete imati prilike da uvidite za šta su vaši mališani talentovani, to može biti neki sport, predmet u školi ili neka potpuno treća stvar. Prepoznavanjem dečije nadarenosti od rane faze života, možemo im pružiti mogućnost da se pravilno razvijaju uz zdravu podršku sa roditeljske strane.

Budite oslonac i podrška svojim najmlađima, te ćete sa godinama njihovog  odrastanja uvideti razvitak međusobnog poverenja, što je neophodno za zdrav odnos. Posledično, kvalitetan odnos sa decom će vam omogućiti da vaši saveti u cilju njihovog vaspitavanja budu prihvaćeni kao dobronamerni, a složićete se da  je to ono što svaki roditelj želi.