Search for content, post, videos

Šta sve treba da sadrži kvalitetan kutak za čitanje?

Čitanje je poseban užitak koji zaista zahteva da mu se posveti pažnja. Naravno da je moguće čitati i u autobusu, i na klupi u parku, pa čak i dok šetamo ulicom, ali je ipak za par kvalitetnih poglavlja u koja ćemo se udubiti potreban jedan, samo naš kutak – za svaki dan.

Postoji bezbroj načina da se jedan kutak za čitanje uredi. U zavisnosti od prostora kojim raspolažete, može varirati od jedne naslonjače u ćošku sobe, pa sve do posebne prostorije u kući koja će predstavljati biblioteku i čitaonicu – našu oazu mira.

U nastavku teksta dajemo vam nekoliko zanimljivih ideja kako da uredite svoj kutak i navodimo neke osnovne elemente koje bi bilo dobro da sadrži svaki kvalitetan kutak za čitanje u kući ili stanu.

Kako da maksimalno uživamo u čitanju?

Jedan od najboljih saveta koje čujemo od pisaca, glumaca i intelektualaca uopšte, kada je reč o čitanju, je da čitamo polako. To je ono što će povećati razumevanje, usvajanje znanja, uneti emociju i igru u naše kratko putovanje u piščev svet, a sve zajedno će doneti i veći užitak.

Udobna fotelja, idilična vatra u kaminu i recepti za najukusniju kafu će upotpuniti ugođaj koji će zadovoljiti i ostala čula. Dakle kombinacija tehnike čitanja, našeg okruženja i faktora koji deluju na naša čula je ono što će dovesti naše uživanje pri čitanju do maksimuma, i naravno – odabir knjige.

Bilo bi dobro da kutak bude zaista kutak

Kada kažemo ‘’kutak za čitanje’’, zaista to i mislimo. Istina, kutak može biti i trpezarijski sto, u kasnim satima kada je ostatak porodice u sobama. Međutim, kvalitetan kutak zahteva celodnevni mir i tišinu, barem u toku većeg dela dana.

Potrudite se da mesto koje birate bude što više izolovano, kako biste imali pristup njemu svaki put kada vam se čita, a ne kada za to imate priliku. To može da bude zabačeni ćošak dnevne sobe ili soba na gornjem spratu kuće koja se slabije koristi (ako živite u kući). Ukoliko sa druge strane, nemate uslove za to, preuredite već postojeći deo dnevne sobe u vaš kutak.

Fotelja, naslonjača ili možda dvosed?

U redu, neko voli da čita ležeći, neko za pisaćim stolom, ali fotelja ili drvena naslonjača su definitivno prvo na šta nas asocira kutak za čitanje.

Kada je reč o fotelji ili uopšte, mestu za sedenje, ono što je neophodno je da vama odgovara. Ako više volite da sedite na tvrdoj podlozi, jer vas to sprečava da zaspite, onda apsolutno nema potrebe da radi postizanja idilične slike kupujete fotelju koja će samo biti lepa, a vama neće ići u korist.

Pored toga, važno je da se nameštaj, koji god izaberete, uklapa u enterijer, zato vodite računa o bojama i materijalima.

Volite da čitate u dvoje? To je sjajno! Neka vaša oaza ima dve fotelje, ili dvosed, zašto da ne? U društvu je sve prijatnije, zanimljivije i lakše, pa ako imate tu sreću da često čitate zajedno sa nekim ili ako jednostavno niste jedini ljubitelj knjiga u kući, bilo bi fantastično da proširite vaš kutak za još jedno mesto.

Stočić i tabure – da li su nam neophodni?

Stočić je definitivno neophodan i najbolje bi bilo da ima dve police, jer se mala površina za čas popuni šoljicom kafe, čašom vode, tacnom sa keksom, mobilnim telefonom i gomilom potrebnih i nepotrenbnih stvari.

Potreba za tabureom je, sa druge strane, vrlo subjektivna pa ono ne bi trebalo da zauzima mesto i kvari estetiku ukoliko se ne upotrebljava dovoljno često.

Koji izvor svetlosti je najbolji za čitanje?

Kada kreiramo naš kutak, najvažnije nam je da on izgleda lepo i da nam bude prijatno u njemu, stoga nam izgled lampe igra važnu ulogu u odabiru iste. Međutim, bitno je da vodimo računa o uticaju svetla na naš vid.

Za naše oko i čitav organizam najbolje je prirodno svetlo, zato je najzgodnije kutak napraviti pored prozora, gde ćemo barem u toku dana imati dostupan izvor sunčeve svetlosti. Kada padne mrak, na raspolaganju su nam najrazličitije vrste lampi i pomagala za osvetljenje pri čitanju i samo je na nama izbor.

Ako nema prirodnog, najbolje je LED svetlo.

Postoje stone, podne lampe, lampe sa štipaljkom koje se kače za knjigu ili nameštaj, a postoje i svetlosni paneli, odnosno staklene pločice kroz koje prolazi svetlost koja omogućava čitanje u mraku.

Kako da ukrasimo kutak za čitanje?

Kućna biblioteka ili bar police sa knjigama su najupečatljiviji detalj u kutku za čitanje, ali ako želite nešto originalnije nastavite sa čitanjem.

Ukoliko zid nije prekriven policama, na njega možete okačiti slike koje su za vas inspirativne i u koje možete gledati dok razmišljate o rečenici koju ste upravo pročitali.

Biljke i akvarijumi su takođe izuzetno poželjni u kutku za čitanje, jer pored svoje dekorativne namene imaju umirujuć efekat na mozak čoveka putem čula vida.

Nabavite podmetače za sto ili jastuke sa inspirativnim citatima, koji će biti u duhu strastvenih čitalaca i jasno naglašavati namenu vašeg kutka.

Još jedna zanimljiva ideja mogu biti ukrasne zavese koje će odvajati kutak od ostatka sobe kada su spojene, a dok su razdvojene odavaće utisak postojanja neke skrivene odaje u kući.

Još jedna stvar koju ne bi bilo dobro da zaboravite

Ne zaboravite da uživate, kako u uređivanju kutka, tako i u čitanju.

U letnjim mesecima pod klimom, u zimskim ušuškani u toplo ćebence sa omiljenom kafom ili čajem, čitajte polako i uživajte u svakom trenutku sa knjigom. Ne žurite nigde, jer čitanjem nikako ne gubimo, već samo dobijamo na vremenu.