Search for content, post, videos

Zašto je važna spf krema kao besprekorna nega i verni zaštitnik od sunčevih zraka

Sunčanje na ležaljkama, uživanje u toplim danima, ali i svakodnevno kretanje u letnjem periodu zahteva adekvatnu negu kože. Kako je UVA i UVB zračenje vrlo izraženo do posle podneva, važno je da spf krema bude deo zaštite bez koje se ne izlazi u vremenu jakog sunca. U tom smislu, značajno je odabrati kvalitetnu, proverenu i najbolju kremu za zaštitnim spf faktorom.

Pravo pitanje je, šta predstavlja spf oznaka i zašto je toliko važna? Odgovori su brojni i sa višestrukih aspekata, a uglavnom se svode na to da spf predstavlja naučno definisanu meru sprečavanja prodiranja sunčevih zraka do kože i ispod njene površine, kao i pojavu opekotina i drugih nepravilnosti. Spf krema ima zadatak da zaštiti od svih tipova jakih sunčevih zraka, zbog čega se odabir vrši u skladu sa tipom kože, temperaturnim rasponom i dužini trajanja izloženosti UV uticajima.

Šta predstavlja spf oznaka i koji faktor zaštite odabrati za vrele letnje dane?

 

Kada se kupuje spf krema, važno je unapred se upoznati sa mogućim nivoima zaštite, oznakama i drugim parametrima besprekorne nege kože. Sama skraćenica „spf“ podrazumeva Sun Protect Factor odnosno faktor zaštite od sunca, koji obrazlaže vremenski period koji se može provesti na suncu, ali i procentualni udeo zraka koji prodiru do kože.

Izraženi i nelagodni uticaji mogu da budu UVA zraci koji su jednako intenzivni tokom čitave godine, dok su UVB oni koji daju koži preplanulost i crnu boju, ali mogu izazvati i značajne opekotine. Zbog toga, spf krema treba da ima nivo zaštite koji je bar praćen oznakom 30, što znači da će do 5 sati boravka na suncu, odnosno deset puta više minuta biti bezbedno po kožu. Takođe, uz istu oznaku često se definiše i da trideseti deo zračenja može doći do površine kože čak i kada je krema naneta.

Kako kupiti i koristiti najbolju kremu koja sadrži aktivan zaštitni faktor?

 

Najvažniji kriterijum kada se razmatra najbolja spf krema jeste interval i dužina boravka pod suncem, bilo da je vreme oblačno ili vrlo sunčano. Ukoliko se planiraju intenzivni radovi tokom leta napolju, važno je obezbediti spf faktor uz oznaku od 30, 40, čak i 50 jedinica zaštite. Na taj način, čak i 500 minuta boravka neće rezultirati opekotinama, a tek pedeseti deo UV zraka može dopreti do površine kože. Najbolje kreme su one koje se mogu kupiti u apotekama, dermatološki su zasnovane i testirane, ali i proverene za svaki tip kože.

Kada se bira odgovarajuća spf krema, važno je detaljno razmotriti uputstvo upotrebe, pre svega da li su namenjene koži lica i tela, ili samo određenim mestima nanošenja. Zatim, neophodno je razmotriti da li je dovoljno da se spf krema nanese u jednom sloju, uz detaljno razmazivanje, ili je važno da površina kože bude pokrivena vidljivim slojem. Takođe, ono što je preporuka dermatologa, jeste da se krema sa spf faktorom nanese i na manje vidljive delove tela – vrat, uši, razdeljak, dlanove i tabane, kao i one prekrivene odećom.

Spf krema najvažniji je element koji se ne sme zaboraviti prilikom boravka napolju, posebno u intervalu podneva i intenzivnog uticaja UVA i UVB zraka. Pravilan odabir zahteva pronalazak renomiranih proizvođača, praćenje preporuka i obavezno saveta lekara. U pogledu upotrebe, vrlo je važno definisati kada se krema koristi, koliko dugo se boravi napolju i da li je potrebno višeslojno i periodično stavljanje, radi potpunog dejstva.