Nega kože lica: 8 saveta za negu kože lica

0
130
Nega kože lica: 8 saveta za negu kože lica

Negovana i lepa koža čini vas mladolikim. Ukoliko joj posvetite pažnju i negu kakva joj je potrebna, vaša koža će izgledati zdravo i lepo. Lice je najvidljiviji deo naše kože, te je nega kože lica ključna za mladalački izgled. Koliko je važno nanošenje kremica radi eliminisanje bora na licu ili nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom pre izlaganja suncu o tome ste sigurno već mnogo puta slušali ili čitali, međutim, koliko ovih saveta za negu kože lica zaista primenjujete?

Svakodnevna nega kože lica

Kožu lica morate negovati svakog dana. Selektivno negovanje kada se pojave akne i bubuljice ili kada je iziritirana nije dovoljno. Kada se problemi već manifestuju, to znači da je problem prisutan već neko vreme. Zato je prvo i najvažnije pravilo da nega kože lica mora biti svakodnevna. Preporučuje se umivanje i toniranje, a potom mazanje neke hidratantne kreme ujutru i uveče.

Eliminisanje bora

Sa eliminacijom bora krenite već nakon 25. godine. Zapamtite: nega u mladosti znači da će vam koža u starosti biti zahvalna. Kako eliminisati bore na licu i koji preparat je za to najbolji pitanja su koja muče mnoge.

Danas je makar izbor raznovrstan: krema protiv bora, roler za lice, hijaluronska kiselina u ampulama, maske za lice sa keratinom i enzimom Q10. Na tržištu postoji zaista mnogo preparata, te isprobajte one koji su namenjeni vašem tipu kože i vašoj životnoj dobi. Tako ćete videti koji preparat daje najbolje rezultate i odlučiti šta je najbolje za vas.

Obratite pažnju na sastav

Kada kupujete preparate za negu kože, obavezno obratite pažnju na njihov sastav. Sve što sadrži sapune i alkohole nikako ne kupujte. Ove supstance će vašu kožu samo dodatno isušiti. Najbolje bi bilo da koristite prirodne preparate ili barem one na prirodnoj bazi. Na internetu postoji mnogo tutorijala kako da napravite maske i kreme od sastojaka koje imate u kući, poput kokosovog ulja, ulja jojobe, ši putera, zelenog čaja itd.

Obavezna zaštita od sunca

Svi jedva dočekamo toplija godišnja doba i sunčane dane da bismo više vremena proveli napolju. Međutim, veća izloženost sunčevim zracima bez prave zaštite je pogubna po vašu kožu. Kada birate dnevnu kremu za ovaj period,obavezno obratite pažnju na to da li ima neki zaštitni faktor od UV zračenja. Poželjno je da na lice u početku nanosite kremu sa zaštitnim faktorom 15 ili 20, naročito ako imate svetao ten, a kasnije možete smanjiti na 10.

Naočare za sunce su više od modnog detalja

Naočare za sunce nisu samo modni detalj. One takođe štite predeo oko očiju od sunca. Koža na tom delu lica je tanja, te je podložnija uticaju sunca. I prve bore koje se jave, javljaju se upravo u tom predelu. Zato dobro razmislite i investirajte u kvalitetne naočara za sunce. Ne samo što će vam vaša koža biti zahvalna već i vaše oči.

Nema pipkanja

Naučnici su utvrdili da u proseku nesvesno dodirnemo lice dvadesetak puta u toku jednog sata. To je skoro petsto puta u toku jednog dana! Našim rukama pipamo svašta u toku dana i nije poželjno dodirivati se po licu, a da ih prethodno niste oprali. Za ovo će vam biti potrebna vežba: svaki put kada uhvatite sebe da se dodirujete po licu, opomenite se. Nema pipkanja kože pre pranja ruku!

Pijte dovoljno vode

Osim što treba da unosite 2 l vode dnevno, možete jesti i voće i porvće koje je njome bogato: dinje, lubenice, paradajz, krastavac. Voda pomaže u eliminaciji toksina iz organizma, a vama zauzvrat koža izgleda čisto i blistavo.

Piling kože barem jednom nedeljno

Barem jednom deteljno uradite piling kože. Ali nikako jakim sredstvima i grubim pokretima. Piling kože služi da odstrani mrtve ćelije i podstiče njenu regeneraciju. Ali ako budete previše grubi odstranićete i površinski sloj kože koji ima ulogu u zaštiti. Zapamtite: piling kože treba da bude nežan.

Nega kože lica u mladosti višestruko se isplati u starosti. Podmlađena koža je elastičnija, a samim tim i otpornija na uticaje okoline. Uz ovih osam jednostavnih saveta za negu kože lica koji bi trebalo da postanu vaša rutina, izgledaćete mladoliko i osećaćete se bolje i lepše. Koža će vam biti zdrava, a ten blistav. I ne zaboravite da s vremena na vreme promenite preparate za negu kože koje koristite, vodeći računa o njihovom sastavu.