Search for content, post, videos

Skidanje i zatezanje stomaka posle porođaja

stomak posle porodjaja

Većina žena se tokom trudnoće ugoji između 5 i 18 kilograma. Postoje i ekstremniji slučajevi, ali u ovom članku ćemo se baviti prosečnim slučajevima. Gubitak novostečene kilaže počinje da se odvija već u porodilištu. Od broja zadobijenih kilograma oduzmite bebu, koja u proseku teži oko 3.5kg, kao i veliku količinu tečnosti koju ćete izgubiti porođajem. Iz porodilišta bi trebalo da izađete bar 5-6 kilograma lakši, zavisno od toga koliko ste se ugojili. Ipak, većini žena to ne rešava “problem”. Izvestan deo težine koju ste dobili dok ste nosili bebu moraćete da izgubite naknadno (naravno, samo i jedino ako vi to želite!).

Gubitak težine nakon porođaja nije tako lak. Žongliranje između odgovornosti da budete nova mama, hormonskih oluja koje lome vaše telo i vaš um i povratka u svoju staru konfekcijsku veličinu može biti teško. Stomak posle porođaja je većini žena “bolna tačka” koje žele da se reše čim pre, jer neretko čujemo da žene nakon porođaja izgledaju kao da su otprilike 6 meseci trudne – što je u potpunosti normalno.

stomak posle porodjaja

Istraživanja pokazuju da početak vežbanja odmah nakon porođaja (kad kažemo “odmah nakon porođaja” zapravo mislimo kada vaš lekar kaže da je to u redu – obično nakon 6 nedelja!) nije samo dobar za opšte zdravlje, već i smanjuje rizik od postporođajne depresije. Ne samo ovo, postoje i mnogi drugi mali koraci koji vam mogu pomoći da se vratite u oblik tela koji ste imali pre trudnoće.

S obzirom da su svaka trudnoća i porođaj različiti, ne zaboravite da se prethodno obratite lekaru kako biste napravili vežbanja. Ako osetite bilo kakvu nelagodu tokom vežbanja ili doživite obilno krvarenje, odmah se obratite lekaru.

Evo šest lakih saveta koji će vam pomoći da lako izgubite porođajnu masnoću na stomaku.

Ako je moguće dojite vašu bebu

Dojenje bebe je značajno iz brojnih razloga. Majčino mleko je najzdravija hrana za novorođenče, a dojenjem se uspostavlja psihološka veza između mame i bebe. To nije sve – dojenje bebe može pomoći majci da sagori oko 500 kalorija dnevno. Prilikom dojenja obratite pažnju da unosite dovoljno kalorija za proizvodnju mleka. Kalorije ćete gubiti svakako, samim činom dojenja, ali nemojte telo dovoditi u nezdrav kalorijski deficit dok dojite.

Ništa ne može biti tako zadovoljavajuće kao spoznaja da možete da sagorite nemali broj kalorija, čak i dok ležite, odmarate i mazite vašu bebicu.

Jedite češće, ali jedite zdravo

Zvuči pomalo kontradiktorno, želite da smršate i izgubite stomak posle porođaja, a savet je da jedete češće? Da, jedite minimalno 5 obroka dnevno – tri glavna obroka i dve užine. Ženama koje doje potrebno je oko 1800 do 2200 kalorija dnevno kako bi njihova beba dobila odgovarajuću ishranu. Jedite male i česte obroke koji su mešavina proteina i ugljenih hidrata. Ovo će povećati količinu energije koju dobijate putem hrane. Izbegavajte da jedete visokokaloričnu prerađenu hranu koja nosi prazne kalorije, a čija je nutritivna vrednost loša. Najbolja hrana za vas je celovita hrana – ona koju možete da prepoznate na tanjiru. Jedite sveže voće i povrće, orašaste plodove, jaja, meso, ribu, celovite žitarice.

Počnite umereno da vežbate

Hodanje možda ne zvuči kao vežba, ali je jedan od najjednostavnijih načina za uključivanje fitnes rutine nakon porođaja. Počnite laganom šetnjom koja će prijati i vama i vašoj bebi. Polako ubrzajte hodanje. Bebu možete poneti u kenguru, što će dodati dodatnu težinu i povećati prednosti ove jednostavne fizičke aktivnosti. U danima kada vam se ne šeta, plešite. Da, dobro ste čuli – pustite muziku, uzmite bebu u naručje i plešite sa njom po kući. Nasmejaćete se, dodatno zbližiti sa bebom proživljavajući prijatne momente zajedno, a pritom ćete gubiti i kalorije. Nakon 6 nedelja od porođaja, kada vam doktor kaže da je u redu da otpočnete nešto zahtevnije fizičke aktivnosti, radite vežbe za jezgro stomaka. Kardio je takođe odličan za gubljenje težine.

Pokušajte duboko da dišete stomakom, uz kontrakcije trbušnih mišića

Ako ste se nekada interesovali za jogu sigurno ste čuli za ovu vežbu. Vežba pomaže u postizanju boljeg tonusa i jačanju trbušnih mišića. Sedite uspravno i duboko udišite izvlačeći vazduh iz dijafragme nagore. Vršite voljne kontrakcije – čvrsto držite trbušne mišiće dok udišete i opustite se pri izdisaju. Polako povećavajte vreme koje možete držati trbušne mišiće “stegnutim”.

Pijte što više vode

Hidratacija je ključ zdravog organizma, a jedan je od osnovnih koraka ako želite da izgubite na težini. Unošenje dovoljne količine tečnosti omogućava pravilan rad vaših unutrašnjih organa, razmenu materija i proizvodnju mleka. Hidriranje vam takođe može pomoći da izgubite masnoće baš sa mesta na kojem kao da ih ima najviše – predela stomaka. Ipak, nije svejedno šta pijete. Izbacite u potpunosti gazirane napitke, kao i sokove pune šećera. Ako vam se pije sok iscedite ga sami na sokovniku ili napravite vodu infuziranu voćnim ukusima – čuvenu sasi vodu. Ograničite unos kofeina i teina (čajevi) na jednu šolju dnevno, a neka najveći procenat tečnosti koju unosite bude čistam rashlađena voda.