Search for content, post, videos

Da li ste znali koji napici mogu da zamene kafu?

kafu

Priče o tome kako kafa smanjuje nivo energije, izaziva dehidrataciju i remeti varenje je već dobro poznata. Sa druge strane, postoji grupa koja veliča kafu, navodeći njeno bogatstvo fenolima i antioksidantima. Dugotrajno, umereno uživanje kafu čini zaštitnikom od hroničnih kardiovaskularnih problema.

Ne smemo smetnuti sa uma da kafa ne odgovara svima. Ali, ovaj tekst je namenjen isključivo ljubiteljima kafe, koji bi ponekad trebalo da naprave pauzu u konzumiranju iste. Stoga vam nudimo nekoliko zamena za kafu, koje imaju približan hemijski sastav kao i čuveni crni napitak. O ukusu sudite vi.

Biljni čaj

kafu

biljni caj

Odličan napitak za početak. Strasni ljubitelji kafe tvrde da ništa ne može da je zameni. U zavisnosti od mešavine i kafa ima jači ili slabiji ukus. Ista priča je i sa čajevima. Ukoliko volite slatku kafu sa mlekom, razmislite o čaju sa cimetom, kardamomom i đumbirom. Ako vam je kafa potrebna da biste se probudili, pokušajte da je zamenite zelenim čajem, Oolong-om tzv. čaj crnog zmaja (mešavina crnog i zelenog čaja) ili Pu’erh čajem (poluzeleni i tamno zeleni čaj, u zavisnosti od stepena fermentacije lista). Matičnjak, nana, limun trava ili komorač su sjajan izbor ako najviše uživate u popodnevnoj šoljici crnog napitka. I, ne zaboravite, uvek postoji mogućnost spravljanja posebnih biljnih mešavina u kojima sigurno možete pronaći odgovarajući ukus za sebe.

Biljna kafa

kafu

biljna kafa

Da, biljna kafa postoji. Dobija se pečenjem cikorije i korena maslačka, te njihovim mešanjem. Danas postoje kompanije koje su toliko usavršile proces proizvodnje da se ukus biljne kafe ni malo ne razlikuje od standardne. Ono što je prednost biljne kafe jeste potpuno odsustvo kafeina (supstance koja ubrzava rad srca).

Začini menjaju kafu

zacini koji menjaju kafu

zacini koji menjaju kafu

U pitanju je ajuverdska mešavina začina intenzivnig ukusa i mirisa. Ukoliko ste ljubitelj kafe sa mlekom možete pokušati mešanjem obične kurkume sa dodatkom cimeta u šolji toplog mleka. Ako pak više volite kafu bez mleka, posebne mešavine začina u šolji vruće vode mogu da naprave pravo malo čudo. Moćni antioksidanti i nutritivni sastojci ove začinske mešavine su njena dodatna vrednost.

Topla čokolada i kakao

kakao moze da zameni kafu

kakao moze da zameni kafu

Kakao zrno u sebi sadrži snažan stimulans koji širi krvne sudove i trenutno podiže energiju. Ovu prednost treba iskoristiti i prevazići klasičnu sliku tople čokolade, kao dezerta. U zavisnosti od vaših ličnih afiniteta, čokolada ili kakao mogu biti razmućeni u mleku ili vodi. Ukus je bogat, dubok i intenzivan, a o zdravstvenim benefitima ne treba ni govoriti.

Sok od sveže ceđenog zelenog povrća

kafu

sok od sveze cedjenog zelenog povrca

Svaki strasni zaljubljenik u kafu će verovatno odmahnuti rukom na ovakav predlog. Iako ukusom sveže ceđeni sok od povrća ne može da se poredi sa šoljicom kafe, uticaj koji vrši na organizam je nemerljiv. Pored hidriranosti organizma, ovaj prirodni napitak vas razbuđuje i drži ornim čitavog dana. Takođe reguliše probavu (isto kao i kafa), ali nema negativan uticaj na srčani ritam niti na krvni pritisak. Spanać, krastavac, kelj, prokelj, brokoli, zelena salata, rukola u kombinaciji sa zelenom jabukom, zelenim limunom i avokadom čine sjajan tim.

Ono što svaki ljubitelj kafe treba da zna je da je potrebno neko vreme da se naviknete na ukus novog napitka i na to kako taj napitak deluje na vas. Ukoliko budete istrajni, sigurno ćete primetiti promenu. Ipak, ne treba u potpunosti da odustanete od uživanja u kafi, ali dajte šansu i njenim alternativama. Sigurni smo da vas neće izneveriti.