Search for content, post, videos

Koje je najprodavanije italijansko vino u Srbiji?

Pogodan klimat, koji obuhvata veliki broj sunčanih sati i adekvatnu količinu padavina obezbediće i kvalitetno vino. Gde se to može obezbediti? Pa prema mnogim istraživanja, ali i na osnovu praktičnih iskustava i duge tradicije, to je Toskana. Najbolja italijanska vina ponikla su baš sa područja Toskane.

Nešto o italijanskim vinima

Italija je pored Francuske zemlja vina. Svojevrsnu tehnologiju i kvalitet zadržala je vekovima i oduvek je na svamom vrhu po proizvedenim količinama i kvalitetu pića, a naša zemlja uživa u njihovoj konzumaciji. Ljubitelji vina u restoranima, vinotekama ili prilikom kupovine biraju uglavnom ili francuska ili italijanska vina. Međutim, u poslednjoj deceniji zabeležen je porast u potrošnji domaćih vina ili vina iz nama susednih zemalja.

Šta znamo o sorti Tignanello

Tigenanello je sorta vina italijanskog porekla, odnosno sa područja Toskane. Patentirano je od sorti: Saingiovese, Cabernet Savignon i Cabernet Franc. U pitanju je rubin crvena boja vina sa aromom začina, zrelih višanja, šljiva, balsamika i dima. Izuzetno je postojano, jako jer poseduje jake tanine. Kvalitetno Tignanello vino može se proizvesti ako je plod visokog kvaliteta. Upravo iz navedenih razloga ono je izuzetno cenjeno i značajno skupo, a na domaćem tržištu je jedno od najtraženijih italijanskih.

Kako se skladišti?

Postoji svojevrsna tehnologija proizvodnje vina. U principu obično je tajni proces proizvodnje, ali ne retko se ističu najznačajni segmenti iz proizvodnog procesa. Najbitnije je da je kvalitetan plod od koga se vino pravi. Obavezno se moraju isključiti nečistoće, bez obzira da li bile od primesa pesticida ili drugih đubriva u procesu uzgajanja biljke, ali i nečistoće tokom obrade, u smislu lišća i grana. Nakon berbe, plodovi se smeštaju u određenu burad u kojima se obavlja fermentacija. Zatim se gotov proizvod – Tignanello vino smešta u burad sačinjeno od hrastova iz Francuske i Mađarske, u kojima zri 12 meseci, naravno u podrumima. Nakon toga flašira se u boce, koje se takođe čuvaju na definisanim temperaturama i uslovima.

Benefiti od konzumacije vina

Vino je piće za svakoga i za svačiji ukus. Odnosno, to je piće koje svima prija i gledano kroz dugu istoriju uvek je bilo poželjno i popularno. Oduvek su se birale samo najkvalitetnije serije. Prednost za osobe koje konzumiraju vino jeste ta što se vinom podstiču sva čula, osoba se oseća razneženo i srećno, a ugođaj se dovodi na najveći mogući nivo. Čak se kaže da je vino hrana za krvnu sliku, a ovo se posebno odnosi na belo, koje treba da se uzima pomalo, što znači čaša nedeljno. Prednost se ogleda i u velikom izboru, svako može pronaći ono željeno.

Hrana i vino

Hrana i vino predstavljaju sklad i teško se mogu posmatrati odvojeno. Grubo gledano, vino možemo deliti na suvo i penušavo, zatim na belo, crveno i crno. Ali svaka sorta vina ima podtipove, tako da su patentirana vina sa raznim aromama. Crvena vina idealna su uz meso, divljač ili stare sireve. Bela vina praktikuju se uz testeninu i morske plodove. Sve ostalo su varijacije. Samo jedno je sigurno, hrana nije smislena bez vina, kao ni vino bez hrane.

Jedno od naprodavanijih rubin crvenih vina na domaćem tržištu je zasigurno Tignanello. Kvalitet, nesvakidašnji ukus, doživljaj tokom ispijanja i cena samo su neke od razloga zašto je ovo vino na samom vrhu.