Search for content, post, videos

Moringa – biljka koja uništava rak i leči dijabetes

moringa list i prah

Ukoliko se osećate loše, malaksalo, bezvoljni ste i fali vam energije, ovo je lek za vas. Direktno iz prirode. Moringa (lat. moringa oleifera) je magična biljka poreklom iz južne Azije. Koristi se u njihovoj tradicionalnoj medicini dugi niz godina. Takođe poznata i kao batak, ovaj moćni biljni antioksidant je dokazao svoje moći kada je opšte zdravlje u pitanju. Zbog prisustva gvožđa ova biljka ubrzava formiranje hemoglobina i mioglobina, pa je izuzetno korisna kod dijabetesa. Moringa je bogati izvor hlorofila, koji utiče na formiranje novih ćelija u našem organizmu. Ovaj zeleni pigment ima antibakterijsko delovanje, jača naš imunitet i učestvuje u obnavljanju tkiva. Obzirom na ove osobine, moringa se našla u centru laboratorijskih ispitivanja kada je rak u pitanju.

moringa mahuna u preseku

moringa mahuna u preseku

Nutritivna vrednost

Plodovi i listovi moringe sadrže minerale i vitamine. Jedna šolja mahuna vam obezbeđuje 157 % ukupne dnevne preporučene količine C vitamina. Jedna šolja takođe sadrži:

– vitamin B6 – 19 % dnevnih potreba;

– A vitamin – 9 % dnevnih potreba;

– vitamin B2 riboflavin – 11 % dnevnih potreba;

– gvožđe 11 % dnevnih potreba;

– magnezijum 8 % dnevnih potreba.

Sušeno lišće može da se pronađe u vidu suplementa, ali sveža moringa je mnogo bolji izbor.

Ovo je 7 razloga zašto zašto bi trebali da počnete sa konzumiranjem moringe:

Jača kosti

Konzumiranjem ove biljke povećava se gustina kostiju. Kalcijum i magnezijum sprečavaju gubitak koštane mase. Takođe se preporučuje deci i osobama u razvoju jer povećava izdržljivost, a nije alergen, za razliku od mleka.

Sprečava pojavu kancera

Obzirom na svoje antioksidantno svojstvo i borbu protiv slobodnih radikala, moringa ima moć da zaustavi formiranje ćelija raka. Takođe sadrži vitamin C i betakaroten, kao i kvercetin. Svaka od ovih komponenti štiti telo od formiranja i uticaja slobodnih radikala.

Reljef glavobolje

Ceđeni sok korena moringe koji se konzumira u gutljajima efektno otklanja glavobolju, naročito onu migrenoznu.

Problemi sa očima

Pasta napravljena od svežeg (ili sušenog) lista je vrlo efektna kada je konjuktivitis u pitanju. Takođe se koristi kao maska za otečene oči, usled rinitisa i sinusitisa. Ukoliko se pomeša sa medom, predstavlja sjajnu preventivu u pojavi bora.

Snižava šećer u krvi

Ukoliko osoba ima dijebetes, konzumiranje moringe im može pomoći. Naime, klinička ispitivanja su dokazala da se kod dijabetičara koji su koristili 3 meseca zaredom po 7g praha moringe dnevno, šećer u krvi snizio za 14 %.

Čisti krv

Čitava biljka, i mahuna i list, je odličan čistač krvi. Voda u kojoj se kuva moringa čisti lice od akni i rešava upalne procese na koži zbog svog antibiotskog delovanja.

Usporava starenje

Zbog vitamina A koji sadrži, moringa usporava starenje. Takođe, njena moć uništavanja slobodnih radikala pojačava imunitet, što utiče na odlaganje starenja.